Publication

The traumatized brain: gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder

Chalavi, S., 2013, Groningen: University of Groningen and Wöhrmann Print Service. 242 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

APA

Chalavi, S. (2013). The traumatized brain: gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder. University of Groningen and Wöhrmann Print Service.

Author

Chalavi, Sima. / The traumatized brain : gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder. Groningen : University of Groningen and Wöhrmann Print Service, 2013. 242 p.

Harvard

Chalavi, S 2013, 'The traumatized brain: gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

The traumatized brain : gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder. / Chalavi, Sima.

Groningen : University of Groningen and Wöhrmann Print Service, 2013. 242 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

Vancouver

Chalavi S. The traumatized brain: gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder. Groningen: University of Groningen and Wöhrmann Print Service, 2013. 242 p.


BibTeX

@phdthesis{38256e6f3c0647d18ee6a660045f3ba9,
title = "The traumatized brain: gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder",
abstract = "Ondanks de inclusie van dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) in de DSM-III tot en met DSM-5, is er een voortdurende discussie over de diagnostische validiteit, etiologie en de theoretische conceptualisering van de stoornis. Dit kan gerelateerd zijn aan het feit dat empirisch onderzoek naar de neurobiologische correlaten van dissociatieve identiteitsstoornis schaars is. Dit proefschrift is dan ook gericht op het leveren van objectieve neurowetenschappelijke gegevens aan de hand van structurele beeldvorming van de hersenen. Hiertoe werd grijze en witte stof van de hersenen onderzocht bij pati{\"e}nten met dissociatieve identiteitsstoornis ten opzichte van pati{\"e}nten met posttraumatische stressstoornis en gezonde controles. Gevonden werd dat zowel dissociatieve identiteitsstoornis als posttraumatische stress-stoornis geassocieerd zijn met grijze stof afwijkingen van de frontale, temporale en insulaire cortex en de hippocampus. Bovendien werd een lagere witte stof integriteit gevonden bij een aantal belangrijke bundels van vezels die betrokken zijn bij de regulatie van emoties. Interessant is dat de hippocampus afwijkingen gecorreleerd blijken te zijn met jeugdtrauma. We vonden eveneens een kleiner volume in de inferieure pari{\"e}tale cortex en een groter dorsaal striatum bij pati{\"e}nten met dissociatieve identiteitsstoornis in vergelijking met pati{\"e}nten met posttraumatische stressstoornis. Deze afwijkingen bleken te correleren met symptomen van dissociatie en depersonalisatie, een bevinding die op betrokkenheid van deze regio's bij de symptomatologie van DID kan wijzen. De bevindingen in dit proefschrift leveren hoofdzakelijk objectieve empirische steun ten gunste van een trauma-gerelateerde etiologie voor DIS.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Trauma's (psychologie), Corpus $striatum, Hippocampus, Morfologie (biologie), Magnetic Resonance Imaging, Posttraumatische $stressstoornis, Dissociatieve identiteitsstoornis, psychiatrie, psychopathologie",
author = "Sima Chalavi",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: Sima Chalavi",
year = "2013",
language = "English",
isbn = "9789036763806",
publisher = "University of Groningen and W{\"o}hrmann Print Service",

}

RIS

TY - THES

T1 - The traumatized brain

T2 - gray and white matter morphology in dissociative identity disorder and Posttraumatic Stress Disorder

AU - Chalavi, Sima

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: Sima Chalavi

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Ondanks de inclusie van dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) in de DSM-III tot en met DSM-5, is er een voortdurende discussie over de diagnostische validiteit, etiologie en de theoretische conceptualisering van de stoornis. Dit kan gerelateerd zijn aan het feit dat empirisch onderzoek naar de neurobiologische correlaten van dissociatieve identiteitsstoornis schaars is. Dit proefschrift is dan ook gericht op het leveren van objectieve neurowetenschappelijke gegevens aan de hand van structurele beeldvorming van de hersenen. Hiertoe werd grijze en witte stof van de hersenen onderzocht bij patiënten met dissociatieve identiteitsstoornis ten opzichte van patiënten met posttraumatische stressstoornis en gezonde controles. Gevonden werd dat zowel dissociatieve identiteitsstoornis als posttraumatische stress-stoornis geassocieerd zijn met grijze stof afwijkingen van de frontale, temporale en insulaire cortex en de hippocampus. Bovendien werd een lagere witte stof integriteit gevonden bij een aantal belangrijke bundels van vezels die betrokken zijn bij de regulatie van emoties. Interessant is dat de hippocampus afwijkingen gecorreleerd blijken te zijn met jeugdtrauma. We vonden eveneens een kleiner volume in de inferieure pariëtale cortex en een groter dorsaal striatum bij patiënten met dissociatieve identiteitsstoornis in vergelijking met patiënten met posttraumatische stressstoornis. Deze afwijkingen bleken te correleren met symptomen van dissociatie en depersonalisatie, een bevinding die op betrokkenheid van deze regio's bij de symptomatologie van DID kan wijzen. De bevindingen in dit proefschrift leveren hoofdzakelijk objectieve empirische steun ten gunste van een trauma-gerelateerde etiologie voor DIS.

AB - Ondanks de inclusie van dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) in de DSM-III tot en met DSM-5, is er een voortdurende discussie over de diagnostische validiteit, etiologie en de theoretische conceptualisering van de stoornis. Dit kan gerelateerd zijn aan het feit dat empirisch onderzoek naar de neurobiologische correlaten van dissociatieve identiteitsstoornis schaars is. Dit proefschrift is dan ook gericht op het leveren van objectieve neurowetenschappelijke gegevens aan de hand van structurele beeldvorming van de hersenen. Hiertoe werd grijze en witte stof van de hersenen onderzocht bij patiënten met dissociatieve identiteitsstoornis ten opzichte van patiënten met posttraumatische stressstoornis en gezonde controles. Gevonden werd dat zowel dissociatieve identiteitsstoornis als posttraumatische stress-stoornis geassocieerd zijn met grijze stof afwijkingen van de frontale, temporale en insulaire cortex en de hippocampus. Bovendien werd een lagere witte stof integriteit gevonden bij een aantal belangrijke bundels van vezels die betrokken zijn bij de regulatie van emoties. Interessant is dat de hippocampus afwijkingen gecorreleerd blijken te zijn met jeugdtrauma. We vonden eveneens een kleiner volume in de inferieure pariëtale cortex en een groter dorsaal striatum bij patiënten met dissociatieve identiteitsstoornis in vergelijking met patiënten met posttraumatische stressstoornis. Deze afwijkingen bleken te correleren met symptomen van dissociatie en depersonalisatie, een bevinding die op betrokkenheid van deze regio's bij de symptomatologie van DID kan wijzen. De bevindingen in dit proefschrift leveren hoofdzakelijk objectieve empirische steun ten gunste van een trauma-gerelateerde etiologie voor DIS.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Trauma's (psychologie)

KW - Corpus $striatum

KW - Hippocampus

KW - Morfologie (biologie)

KW - Magnetic Resonance Imaging

KW - Posttraumatische $stressstoornis

KW - Dissociatieve identiteitsstoornis

KW - psychiatrie, psychopathologie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036763806

PB - University of Groningen and Wöhrmann Print Service

CY - Groningen

ER -

ID: 2395191