Publication

The hyperserotonemia of autism spectrum disorders

Mulder, E. J., 2006, s.n.. 160 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Mulder, E. J. (2006). The hyperserotonemia of autism spectrum disorders. s.n.

Author

Mulder, Erik Joan. / The hyperserotonemia of autism spectrum disorders. s.n., 2006. 160 p.

Harvard

Mulder, EJ 2006, 'The hyperserotonemia of autism spectrum disorders', Doctor of Philosophy.

Standard

The hyperserotonemia of autism spectrum disorders. / Mulder, Erik Joan.

s.n., 2006. 160 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Mulder EJ. The hyperserotonemia of autism spectrum disorders. s.n., 2006. 160 p.


BibTeX

@phdthesis{2a69b77d0c7543eb944a2bffe847fd51,
title = "The hyperserotonemia of autism spectrum disorders",
abstract = "Serotonine zorgt voor de prikkeloverdracht in de hersenen. Bij sommige hersenaandoe­ningen is het serotoninesysteem verstoord. Promovendus Erik Mulder onderzocht of dit ook zo is bij kinderen en jongeren met autisme. Hij toont aan dat zowel bij kinderen met autisme als bij kinderen met PDD-NOS (een minder ernstige variant van autisme) de hoeveelheid serotonine soms verhoogd is. Bovendien is er een duidelijke subgroep met een verhoogd serotoninegehalte. Ook is er een verband tussen de ernst van dwangmatig gedrag en het serotonine transporter gen. Dit gen bepaalt deels de hoogte van het serotoninegehalte. In de urine van kinderen en jeugdigen met autisme is een afbraakproduct van serotonine licht verhoogd. Wellicht zijn het serotoninegehalte en andere biologische markers bruikbaar bij onderzoek naar het effect van medicatie. Ook zouden de conclusies uit dit onderzoek bruikbaar kunnen zijn bij onderzoek naar erfelijke oorzaken van autisme en PDD-NOS.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Autisme, Serotonine, psychiatrie, psychopathologie",
author = "Mulder, {Erik Joan}",
note = "date_submitted:2006 Rights: University of Groningen",
year = "2006",
language = "English",
isbn = "909020959X",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - The hyperserotonemia of autism spectrum disorders

AU - Mulder, Erik Joan

N1 - date_submitted:2006 Rights: University of Groningen

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Serotonine zorgt voor de prikkeloverdracht in de hersenen. Bij sommige hersenaandoe­ningen is het serotoninesysteem verstoord. Promovendus Erik Mulder onderzocht of dit ook zo is bij kinderen en jongeren met autisme. Hij toont aan dat zowel bij kinderen met autisme als bij kinderen met PDD-NOS (een minder ernstige variant van autisme) de hoeveelheid serotonine soms verhoogd is. Bovendien is er een duidelijke subgroep met een verhoogd serotoninegehalte. Ook is er een verband tussen de ernst van dwangmatig gedrag en het serotonine transporter gen. Dit gen bepaalt deels de hoogte van het serotoninegehalte. In de urine van kinderen en jeugdigen met autisme is een afbraakproduct van serotonine licht verhoogd. Wellicht zijn het serotoninegehalte en andere biologische markers bruikbaar bij onderzoek naar het effect van medicatie. Ook zouden de conclusies uit dit onderzoek bruikbaar kunnen zijn bij onderzoek naar erfelijke oorzaken van autisme en PDD-NOS.

AB - Serotonine zorgt voor de prikkeloverdracht in de hersenen. Bij sommige hersenaandoe­ningen is het serotoninesysteem verstoord. Promovendus Erik Mulder onderzocht of dit ook zo is bij kinderen en jongeren met autisme. Hij toont aan dat zowel bij kinderen met autisme als bij kinderen met PDD-NOS (een minder ernstige variant van autisme) de hoeveelheid serotonine soms verhoogd is. Bovendien is er een duidelijke subgroep met een verhoogd serotoninegehalte. Ook is er een verband tussen de ernst van dwangmatig gedrag en het serotonine transporter gen. Dit gen bepaalt deels de hoogte van het serotoninegehalte. In de urine van kinderen en jeugdigen met autisme is een afbraakproduct van serotonine licht verhoogd. Wellicht zijn het serotoninegehalte en andere biologische markers bruikbaar bij onderzoek naar het effect van medicatie. Ook zouden de conclusies uit dit onderzoek bruikbaar kunnen zijn bij onderzoek naar erfelijke oorzaken van autisme en PDD-NOS.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Autisme, Serotonine

KW - psychiatrie, psychopathologie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 909020959X

PB - s.n.

ER -

ID: 2827784