Publication

Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults: social and psychological factors

Kalina, O., 2012, Groningen: s.n.. 131 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Kalina, O. (2012). Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults: social and psychological factors. Groningen: s.n.

Author

Kalina, Ondrej. / Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults : social and psychological factors. Groningen : s.n., 2012. 131 p.

Harvard

Kalina, O 2012, 'Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults: social and psychological factors', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults : social and psychological factors. / Kalina, Ondrej.

Groningen : s.n., 2012. 131 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Kalina O. Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults: social and psychological factors. Groningen: s.n., 2012. 131 p.


BibTeX

@phdthesis{f0c6bd945179483d974a7d2f07e27ef7,
title = "Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults: social and psychological factors",
abstract = "Het centrale doel van dit proefschrift was om de relatie tussen seksueel risicovol gedrag (SRB) van adolescenten en jong volwassenen en gedragsfactoren verkennen (bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, vorige seksueel gedrag), psychologische factoren (bv. extraversie, welzijn) en sociale factoren (bijvoorbeeld familie structuur, opvoeding, sociale steun). Behavioural factoren lijken te zijn nauw verwant aan SRB dan (andere) psychische factoren. Factoren zoals dronken en met vroege seks waren sterk geassocieerd met SRB (meerdere seksuele partners en seks in risicovolle omstandigheden) van de jonge volwassen mannen en vrouwen. Van de vijf verkend psychologische factoren slechts twee (extraversie en religiositeit) waren geassocieerd met SRB. Bovendien studenten die gemeld seks te hebben gehad voor de eerste keer op de leeftijd van 17 of hoger waren significant minder kans om te rapporteren die deelnemen aan de twee soorten SRB wordt onderzocht (sex onder alcohol-of drugsgebruik invloed is geweest en meerdere seksuele partners). Bij adolescenten ons onderzoek over de ouderlijke processen bleek dat ouderlijk toezicht is sterker geassocieerd met SRB dan ouderlijke sociale steun. In het bijzonder werd een lagere controle door de vader significant geassocieerd met de vroege eerste geslachtsgemeenschap bij meisjes en met inconsistente gebruik van condooms bij jongens. Aan de andere kant psychosociale variabelen, zoals angst, sociale steun van anderen en vrienden, sociaal disfunctioneren en positief gevoel van eigenwaarde onderscheid maken tussen jongeren die seks hebben gehad (zowel riskant of veilig) en adolescenten die dat niet hadden, maar ze maken geen onderscheid tussen adolescenten die last hebben gehad risicovolle seks en degenen die hebben gehad veilig vrijen.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Slowakije, Psychosociale aspecten, Seksueel gedrag, Risico's, Gedrag, Etnische identiteit, Sociale $wenselijkheid, Gezondheid, Jongeren, Ongelijkheid, preventieve geneeskunde, geografische geneeskunde",
author = "Ondrej Kalina",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2012",
language = "English",
isbn = "9789036759083",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Sexual risky behaviour among Slovak adolescents and young adults

T2 - social and psychological factors

AU - Kalina, Ondrej

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Het centrale doel van dit proefschrift was om de relatie tussen seksueel risicovol gedrag (SRB) van adolescenten en jong volwassenen en gedragsfactoren verkennen (bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, vorige seksueel gedrag), psychologische factoren (bv. extraversie, welzijn) en sociale factoren (bijvoorbeeld familie structuur, opvoeding, sociale steun). Behavioural factoren lijken te zijn nauw verwant aan SRB dan (andere) psychische factoren. Factoren zoals dronken en met vroege seks waren sterk geassocieerd met SRB (meerdere seksuele partners en seks in risicovolle omstandigheden) van de jonge volwassen mannen en vrouwen. Van de vijf verkend psychologische factoren slechts twee (extraversie en religiositeit) waren geassocieerd met SRB. Bovendien studenten die gemeld seks te hebben gehad voor de eerste keer op de leeftijd van 17 of hoger waren significant minder kans om te rapporteren die deelnemen aan de twee soorten SRB wordt onderzocht (sex onder alcohol-of drugsgebruik invloed is geweest en meerdere seksuele partners). Bij adolescenten ons onderzoek over de ouderlijke processen bleek dat ouderlijk toezicht is sterker geassocieerd met SRB dan ouderlijke sociale steun. In het bijzonder werd een lagere controle door de vader significant geassocieerd met de vroege eerste geslachtsgemeenschap bij meisjes en met inconsistente gebruik van condooms bij jongens. Aan de andere kant psychosociale variabelen, zoals angst, sociale steun van anderen en vrienden, sociaal disfunctioneren en positief gevoel van eigenwaarde onderscheid maken tussen jongeren die seks hebben gehad (zowel riskant of veilig) en adolescenten die dat niet hadden, maar ze maken geen onderscheid tussen adolescenten die last hebben gehad risicovolle seks en degenen die hebben gehad veilig vrijen.

AB - Het centrale doel van dit proefschrift was om de relatie tussen seksueel risicovol gedrag (SRB) van adolescenten en jong volwassenen en gedragsfactoren verkennen (bijvoorbeeld het gebruik van alcohol, vorige seksueel gedrag), psychologische factoren (bv. extraversie, welzijn) en sociale factoren (bijvoorbeeld familie structuur, opvoeding, sociale steun). Behavioural factoren lijken te zijn nauw verwant aan SRB dan (andere) psychische factoren. Factoren zoals dronken en met vroege seks waren sterk geassocieerd met SRB (meerdere seksuele partners en seks in risicovolle omstandigheden) van de jonge volwassen mannen en vrouwen. Van de vijf verkend psychologische factoren slechts twee (extraversie en religiositeit) waren geassocieerd met SRB. Bovendien studenten die gemeld seks te hebben gehad voor de eerste keer op de leeftijd van 17 of hoger waren significant minder kans om te rapporteren die deelnemen aan de twee soorten SRB wordt onderzocht (sex onder alcohol-of drugsgebruik invloed is geweest en meerdere seksuele partners). Bij adolescenten ons onderzoek over de ouderlijke processen bleek dat ouderlijk toezicht is sterker geassocieerd met SRB dan ouderlijke sociale steun. In het bijzonder werd een lagere controle door de vader significant geassocieerd met de vroege eerste geslachtsgemeenschap bij meisjes en met inconsistente gebruik van condooms bij jongens. Aan de andere kant psychosociale variabelen, zoals angst, sociale steun van anderen en vrienden, sociaal disfunctioneren en positief gevoel van eigenwaarde onderscheid maken tussen jongeren die seks hebben gehad (zowel riskant of veilig) en adolescenten die dat niet hadden, maar ze maken geen onderscheid tussen adolescenten die last hebben gehad risicovolle seks en degenen die hebben gehad veilig vrijen.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Slowakije

KW - Psychosociale aspecten

KW - Seksueel gedrag

KW - Risico's

KW - Gedrag

KW - Etnische identiteit

KW - Sociale $wenselijkheid

KW - Gezondheid

KW - Jongeren

KW - Ongelijkheid

KW - preventieve geneeskunde

KW - geografische geneeskunde

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036759083

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 2455956