Publication

Self-rated health and mortality after kidney transplantation

Majerníková, M., 2013, Košice, Slovakia: University of Groningen. 138 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Majerníková, M. (2013). Self-rated health and mortality after kidney transplantation. Košice, Slovakia: University of Groningen.

Author

Majerníková, Mária. / Self-rated health and mortality after kidney transplantation. Košice, Slovakia : University of Groningen, 2013. 138 p.

Harvard

Majerníková, M 2013, 'Self-rated health and mortality after kidney transplantation', Doctor of Philosophy, Košice, Slovakia.

Standard

Self-rated health and mortality after kidney transplantation. / Majerníková, Mária.

Košice, Slovakia : University of Groningen, 2013. 138 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Majerníková M. Self-rated health and mortality after kidney transplantation. Košice, Slovakia: University of Groningen, 2013. 138 p.


BibTeX

@phdthesis{a066a42df17f4b75906e4530e7906750,
title = "Self-rated health and mortality after kidney transplantation",
abstract = "Deze studie richt zich op de ervaren gezondheid (SRH), morbiditeit en mortaliteit bij niertransplantatie (KT) en laat de mogelijkheden zien van SRH als een potenti{\"e}le indicator van de toekomstige gezondheidstoestand na KT. We vonden de verandering van de functie van het transplantaat na verloop van tijd als een belangrijke voorspeller van SRH na een jaar follow-up na de KT en bij een langere follow-up. Medische factoren, zoals late acute afstoting, chronische donornier dysfunctie en post-transplantatie bloedarmoede waren onafhankelijke voorspellers van de verslechtering van SRH op verschillende tijdstippen na transplantatie, afhankelijk van het stadium van de chronische nierziekte (CKD). Wij vonden dat milde en ernstige anemie gedurende het eerste jaar na KT een voorspeller van sterfte van een pati{\"e}nt was, onafhankelijk van de nierfunctie bij pati{\"e}nten geclassificeerd als CKD stadia 1-2, anderzijds dat, ernstige - maar niet milde - anemie het sterfterisico verhoogde bij getransplanteerde pati{\"e}nten geclassificeerd als CKD stadia 3-5. Bovendien bleek SRH - 3 maanden na transplantatie gemeten - een onafhankelijke voorspeller van de mortaliteit van de pati{\"e}nt en verlies van het transplantaat te zijn. Een gemiddelde SRH was geassocieerd met een 4 maal hoger risico en een slechte SRH een 11 maal hoger risico op mortaliteit bij pati{\"e}nten tot tien jaar follow-up. Bovendien werd een gemiddelde SRH geassocieerd met een 3 maal hoger risico op verlies van het transplantaat en een slechte SRH met een 6 maal hoger risico op verlies van het transplantaat gedurende ten hoogste tien jaar follow-up. Verbetering van de lange termijn resultaten na transplantatie zou een prioriteit van de behandeling moeten zijn om het risico van morbiditeit en mortaliteit bij de getransplanteerden te doen dalen.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Zelfwaarneming, Zelfbeeld, Ervaring, Belevingswaarden, Sterfte, Niertransplantatie, urologie",
author = "M{\'a}ria Majern{\'i}kov{\'a}",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2013",
language = "English",
isbn = "9789036765961",
publisher = "University of Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Self-rated health and mortality after kidney transplantation

AU - Majerníková, Mária

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Deze studie richt zich op de ervaren gezondheid (SRH), morbiditeit en mortaliteit bij niertransplantatie (KT) en laat de mogelijkheden zien van SRH als een potentiële indicator van de toekomstige gezondheidstoestand na KT. We vonden de verandering van de functie van het transplantaat na verloop van tijd als een belangrijke voorspeller van SRH na een jaar follow-up na de KT en bij een langere follow-up. Medische factoren, zoals late acute afstoting, chronische donornier dysfunctie en post-transplantatie bloedarmoede waren onafhankelijke voorspellers van de verslechtering van SRH op verschillende tijdstippen na transplantatie, afhankelijk van het stadium van de chronische nierziekte (CKD). Wij vonden dat milde en ernstige anemie gedurende het eerste jaar na KT een voorspeller van sterfte van een patiënt was, onafhankelijk van de nierfunctie bij patiënten geclassificeerd als CKD stadia 1-2, anderzijds dat, ernstige - maar niet milde - anemie het sterfterisico verhoogde bij getransplanteerde patiënten geclassificeerd als CKD stadia 3-5. Bovendien bleek SRH - 3 maanden na transplantatie gemeten - een onafhankelijke voorspeller van de mortaliteit van de patiënt en verlies van het transplantaat te zijn. Een gemiddelde SRH was geassocieerd met een 4 maal hoger risico en een slechte SRH een 11 maal hoger risico op mortaliteit bij patiënten tot tien jaar follow-up. Bovendien werd een gemiddelde SRH geassocieerd met een 3 maal hoger risico op verlies van het transplantaat en een slechte SRH met een 6 maal hoger risico op verlies van het transplantaat gedurende ten hoogste tien jaar follow-up. Verbetering van de lange termijn resultaten na transplantatie zou een prioriteit van de behandeling moeten zijn om het risico van morbiditeit en mortaliteit bij de getransplanteerden te doen dalen.

AB - Deze studie richt zich op de ervaren gezondheid (SRH), morbiditeit en mortaliteit bij niertransplantatie (KT) en laat de mogelijkheden zien van SRH als een potentiële indicator van de toekomstige gezondheidstoestand na KT. We vonden de verandering van de functie van het transplantaat na verloop van tijd als een belangrijke voorspeller van SRH na een jaar follow-up na de KT en bij een langere follow-up. Medische factoren, zoals late acute afstoting, chronische donornier dysfunctie en post-transplantatie bloedarmoede waren onafhankelijke voorspellers van de verslechtering van SRH op verschillende tijdstippen na transplantatie, afhankelijk van het stadium van de chronische nierziekte (CKD). Wij vonden dat milde en ernstige anemie gedurende het eerste jaar na KT een voorspeller van sterfte van een patiënt was, onafhankelijk van de nierfunctie bij patiënten geclassificeerd als CKD stadia 1-2, anderzijds dat, ernstige - maar niet milde - anemie het sterfterisico verhoogde bij getransplanteerde patiënten geclassificeerd als CKD stadia 3-5. Bovendien bleek SRH - 3 maanden na transplantatie gemeten - een onafhankelijke voorspeller van de mortaliteit van de patiënt en verlies van het transplantaat te zijn. Een gemiddelde SRH was geassocieerd met een 4 maal hoger risico en een slechte SRH een 11 maal hoger risico op mortaliteit bij patiënten tot tien jaar follow-up. Bovendien werd een gemiddelde SRH geassocieerd met een 3 maal hoger risico op verlies van het transplantaat en een slechte SRH met een 6 maal hoger risico op verlies van het transplantaat gedurende ten hoogste tien jaar follow-up. Verbetering van de lange termijn resultaten na transplantatie zou een prioriteit van de behandeling moeten zijn om het risico van morbiditeit en mortaliteit bij de getransplanteerden te doen dalen.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Zelfwaarneming

KW - Zelfbeeld

KW - Ervaring

KW - Belevingswaarden

KW - Sterfte

KW - Niertransplantatie

KW - urologie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036765961

PB - University of Groningen

CY - Košice, Slovakia

ER -

ID: 2383873