Publication

Regional mortality in Slovakia: socioeconomic indicators and ethnicity

Rosičová, K., 2013, Groningen: [s.n.]. 152 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Rosičová, K. (2013). Regional mortality in Slovakia: socioeconomic indicators and ethnicity. Groningen: [s.n.].

Author

Rosičová, Katarína. / Regional mortality in Slovakia : socioeconomic indicators and ethnicity. Groningen : [s.n.], 2013. 152 p.

Harvard

Rosičová, K 2013, 'Regional mortality in Slovakia: socioeconomic indicators and ethnicity', Doctor of Philosophy, University of Groningen, Groningen.

Standard

Regional mortality in Slovakia : socioeconomic indicators and ethnicity. / Rosičová, Katarína.

Groningen : [s.n.], 2013. 152 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Rosičová K. Regional mortality in Slovakia: socioeconomic indicators and ethnicity. Groningen: [s.n.], 2013. 152 p.


BibTeX

@phdthesis{c4547ec5bec342afa7c30a43344df06a,
title = "Regional mortality in Slovakia: socioeconomic indicators and ethnicity",
abstract = "Regionale verschillen in sterfte in Slowakije zouden de socio-economische en etnische verschillen tussen regio's kunnen weerspiegelen. Katar{\'i}na Rosičov{\'a} onderzocht de bijdrage van socio-economische indicatoren en het aandeel van de Roma-minderheid aan regionale sterfteverschillen naar leeftijd en geslacht. Rosičov{\'a} stelt vast dat socio-economische indicatoren, zoals onderwijs, werkloosheid en armoede, aanzienlijk bijdragen aan de regionale sterfteverschillen in Slowakije. De mannelijke bevolking lijkt kwetsbaarder voor dit effect, vooral bij sterfte die verband houdt met alcoholgebruik en bij werkloosheid. Een belangrijke risicogroep voor vroegtijdige sterfte zijn de Roma die leven in nederzettingen. Voor sterfte in de eerste week na de geboorte en zuigelingensterfte is het percentage Roma de sterkste voorspeller van regionale verschillen. Onder volwassenen in de twee grootste steden van Slowakije is het percentage Roma ook de grootste voorspeller van sterfteverschillen. Het percentage mensen met een uitkering was de belangrijkste economische indicator voor sterfte voor beide geslachten in de districten en in twee tijdsperiodes die Rosičov{\'a} onderzocht, 1997-1998 en 2007-2008. Rosičov{\'a} stelt beleidsmaatregelen voor de verdere economische ontwikkeling van het land voor. Die zouden gericht moeten zijn op het terugdringen van sociaal-economische ongelijkheid en het aanpakken van de gezondheidsbehoeften van de meest achtergestelde groepen en gebieden. Zij pleit ook voor speciale aandacht voor de risicobevolking - vooral in de in Roma-nederzettingen - en implementatie van succesvolle strategie{\"e}n en instrumenten (bijvoorbeeld de Roma mediator).",
author = "Katar{\'i}na Rosičov{\'a}",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2013",
language = "English",
isbn = "9789036760614",
publisher = "[s.n.]",
school = "University of Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Regional mortality in Slovakia

T2 - socioeconomic indicators and ethnicity

AU - Rosičová, Katarína

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Regionale verschillen in sterfte in Slowakije zouden de socio-economische en etnische verschillen tussen regio's kunnen weerspiegelen. Katarína Rosičová onderzocht de bijdrage van socio-economische indicatoren en het aandeel van de Roma-minderheid aan regionale sterfteverschillen naar leeftijd en geslacht. Rosičová stelt vast dat socio-economische indicatoren, zoals onderwijs, werkloosheid en armoede, aanzienlijk bijdragen aan de regionale sterfteverschillen in Slowakije. De mannelijke bevolking lijkt kwetsbaarder voor dit effect, vooral bij sterfte die verband houdt met alcoholgebruik en bij werkloosheid. Een belangrijke risicogroep voor vroegtijdige sterfte zijn de Roma die leven in nederzettingen. Voor sterfte in de eerste week na de geboorte en zuigelingensterfte is het percentage Roma de sterkste voorspeller van regionale verschillen. Onder volwassenen in de twee grootste steden van Slowakije is het percentage Roma ook de grootste voorspeller van sterfteverschillen. Het percentage mensen met een uitkering was de belangrijkste economische indicator voor sterfte voor beide geslachten in de districten en in twee tijdsperiodes die Rosičová onderzocht, 1997-1998 en 2007-2008. Rosičová stelt beleidsmaatregelen voor de verdere economische ontwikkeling van het land voor. Die zouden gericht moeten zijn op het terugdringen van sociaal-economische ongelijkheid en het aanpakken van de gezondheidsbehoeften van de meest achtergestelde groepen en gebieden. Zij pleit ook voor speciale aandacht voor de risicobevolking - vooral in de in Roma-nederzettingen - en implementatie van succesvolle strategieën en instrumenten (bijvoorbeeld de Roma mediator).

AB - Regionale verschillen in sterfte in Slowakije zouden de socio-economische en etnische verschillen tussen regio's kunnen weerspiegelen. Katarína Rosičová onderzocht de bijdrage van socio-economische indicatoren en het aandeel van de Roma-minderheid aan regionale sterfteverschillen naar leeftijd en geslacht. Rosičová stelt vast dat socio-economische indicatoren, zoals onderwijs, werkloosheid en armoede, aanzienlijk bijdragen aan de regionale sterfteverschillen in Slowakije. De mannelijke bevolking lijkt kwetsbaarder voor dit effect, vooral bij sterfte die verband houdt met alcoholgebruik en bij werkloosheid. Een belangrijke risicogroep voor vroegtijdige sterfte zijn de Roma die leven in nederzettingen. Voor sterfte in de eerste week na de geboorte en zuigelingensterfte is het percentage Roma de sterkste voorspeller van regionale verschillen. Onder volwassenen in de twee grootste steden van Slowakije is het percentage Roma ook de grootste voorspeller van sterfteverschillen. Het percentage mensen met een uitkering was de belangrijkste economische indicator voor sterfte voor beide geslachten in de districten en in twee tijdsperiodes die Rosičová onderzocht, 1997-1998 en 2007-2008. Rosičová stelt beleidsmaatregelen voor de verdere economische ontwikkeling van het land voor. Die zouden gericht moeten zijn op het terugdringen van sociaal-economische ongelijkheid en het aanpakken van de gezondheidsbehoeften van de meest achtergestelde groepen en gebieden. Zij pleit ook voor speciale aandacht voor de risicobevolking - vooral in de in Roma-nederzettingen - en implementatie van succesvolle strategieën en instrumenten (bijvoorbeeld de Roma mediator).

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036760614

PB - [s.n.]

CY - Groningen

ER -

ID: 2389902