Publication

Mindfulnesstraining en kwaliteit van leven van mantelzorgers. De rol van ervaren druk, ervaren grip op het leven, sociaal functioneren, hulp vragen en sociale steun.

Kappen, S., 2013, Groningen: s.n. 112 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

Copy link to clipboard

Documents

  • Sanny Kappen
Samenvatting Verschillende maatschappelijke gevolgen hebben tot gevolg dat mantelzorgers een steeds grotere rol spelen in de huidige samenleving. Veel studies laten zien dat een groot deel van de mantelzorgers overbelast is en stressklachten ervaart. Dit onderzoek richt zich op een mogelijkheid om mantelzorgers te ondersteunen met als doel mantelzorgers langer te laten participeren. In dit onderzoek is gekeken naar de rol die ervaren druk, ervaren grip op het leven, sociaal functioneren, hulp vragen en sociale steun spelen op de kwaliteit van leven bij mantelzorgers die een mindfulnesstraining volgen. Hiervoor vulden 63 mantelzorgers een vragenlijst in voor de mindfulnesstraining (T1) en na de mindfulnesstraining (T2). Uit de analyses blijkt dat alle vijf factoren, dus zowel ervaren druk, ervaren grip op het leven, sociaal functioneren, hulp vragen als ook sociale steun verbeterd zijn na de mindfulnesstraining. Voor de training blijken ervaren grip en sociaal functioneren van invloed te zijn op kwaliteit van leven en na de training blijken ervaren druk en ervaren grip op het leven van invloed te zijn op kwaliteit van leven. De verschilscores in kwaliteit van leven kunnen vooral verklaard worden door een vermindering in pijn en door het sociaal functioneren voor de training.
Original languageDutch
Place of PublicationGroningen
Publishers.n.
Number of pages112
Publication statusPublished - 2013
Related Publications
  1. Mantelzorg en Mindfulness: Gevolgen van de Mindfulness-Based Stress Reduction interventie op kwaliteit van leven van overbelaste mantelzorgers

    Bakker, R. H., Riemersma, N., Brunner, A., Kappen, S., Buter, M. & Tuinstra, J., 15-Jan-2016, In : TSG: Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen. 94, 1, p. 16-19 4 p.

    Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

View all (1) »

Download statistics

No data available

ID: 2389179