Publication

Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations: type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation

Hellemons, M. E., 2012, Groningen: s.n.. 240 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Hellemons, M. E. (2012). Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations: type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation. Groningen: s.n.

Author

Hellemons, Merel Elise. / Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations : type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation. Groningen : s.n., 2012. 240 p.

Harvard

Hellemons, ME 2012, 'Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations: type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations : type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation. / Hellemons, Merel Elise.

Groningen : s.n., 2012. 240 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Hellemons ME. Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations: type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation. Groningen: s.n., 2012. 240 p.


BibTeX

@phdthesis{f3c3f08cfd0b451a8d7ac5ae3267a271,
title = "Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations: type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation",
abstract = "Het proefschrift gaat over het voorspellen en voorkomen van chronische nierziekten in pati{\"e}nten met een hoog risico. Het hebben van chronische nierziekte is geassocieerd met een verhoogd risico op nierfalen en verhoogde kans op cardio-vasculaire complicaties of overlijden. Echter: lang niet alle pati{\"e}nten in hoog-risico groepen ontwikkelen uiteindelijk nierziekten. Het is echter niet goed mogelijk het onderscheid te maken pati{\"e}nten die wel en niet nierziekten zullen krijgen. Aan de ene kant wordt in dit proefschrift gekeken naar pati{\"e}nten met type 2 diabetes en hoge bloeddruk. Dit zijn grote en snel groeiende groepen pati{\"e}nten met een relatief licht verhoogd risico, die met name in de eerste lijn behandeld worden. Aan de andere kant kijken we naar een relatief kleine groep pati{\"e}nten die een longtransplantatie hebben ondergaan, met een sterk verhoogd risico op nierziekten die in zeer gespecialiseerde centra worden behandeld. Er wordt gekeken naar 1. Vroegtijdige opsporing van en beter onderscheid tussen pati{\"e}nten met en zonder een verhoogd risico op snel progressieve nierziekte en 2. De meest effectieve behandeling van nierziekten in een vroeg stadium. Er wordt een overzicht gegeven van de tot nu toe bekende biomarkers die nierziekte voorspellen, en er worden enkele nieuwe biomarkers beschreven die geassocieerd zijn met nierfalen en vroege discriminatie tussen pati{\"e}nten met en zonder verhoogd risico verbeteren. Vroege opsporing en behandeling kunnen lange termijn voorkomen, of op z’n minst uitstellen. Daarom wordt er gekeken hoe het met de vroegtijdige opsporing is gesteld, of er adequaat wordt behandeld en of dit over de tijd is veranderd.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Groeifactoren (biowetenschappen), Prote{\`e}inurie, Biologische markers, Risicoanalyse, Transplantatie, Longen, Hypertensie, Diabetes mellitus type 2, Nierinsuffici{\`e}entie, urologie",
author = "Hellemons, {Merel Elise}",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2012",
language = "English",
isbn = "9789036754026",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations

T2 - type 2 diabetes, hypertension, lung transplantation

AU - Hellemons, Merel Elise

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Het proefschrift gaat over het voorspellen en voorkomen van chronische nierziekten in patiënten met een hoog risico. Het hebben van chronische nierziekte is geassocieerd met een verhoogd risico op nierfalen en verhoogde kans op cardio-vasculaire complicaties of overlijden. Echter: lang niet alle patiënten in hoog-risico groepen ontwikkelen uiteindelijk nierziekten. Het is echter niet goed mogelijk het onderscheid te maken patiënten die wel en niet nierziekten zullen krijgen. Aan de ene kant wordt in dit proefschrift gekeken naar patiënten met type 2 diabetes en hoge bloeddruk. Dit zijn grote en snel groeiende groepen patiënten met een relatief licht verhoogd risico, die met name in de eerste lijn behandeld worden. Aan de andere kant kijken we naar een relatief kleine groep patiënten die een longtransplantatie hebben ondergaan, met een sterk verhoogd risico op nierziekten die in zeer gespecialiseerde centra worden behandeld. Er wordt gekeken naar 1. Vroegtijdige opsporing van en beter onderscheid tussen patiënten met en zonder een verhoogd risico op snel progressieve nierziekte en 2. De meest effectieve behandeling van nierziekten in een vroeg stadium. Er wordt een overzicht gegeven van de tot nu toe bekende biomarkers die nierziekte voorspellen, en er worden enkele nieuwe biomarkers beschreven die geassocieerd zijn met nierfalen en vroege discriminatie tussen patiënten met en zonder verhoogd risico verbeteren. Vroege opsporing en behandeling kunnen lange termijn voorkomen, of op z’n minst uitstellen. Daarom wordt er gekeken hoe het met de vroegtijdige opsporing is gesteld, of er adequaat wordt behandeld en of dit over de tijd is veranderd.

AB - Het proefschrift gaat over het voorspellen en voorkomen van chronische nierziekten in patiënten met een hoog risico. Het hebben van chronische nierziekte is geassocieerd met een verhoogd risico op nierfalen en verhoogde kans op cardio-vasculaire complicaties of overlijden. Echter: lang niet alle patiënten in hoog-risico groepen ontwikkelen uiteindelijk nierziekten. Het is echter niet goed mogelijk het onderscheid te maken patiënten die wel en niet nierziekten zullen krijgen. Aan de ene kant wordt in dit proefschrift gekeken naar patiënten met type 2 diabetes en hoge bloeddruk. Dit zijn grote en snel groeiende groepen patiënten met een relatief licht verhoogd risico, die met name in de eerste lijn behandeld worden. Aan de andere kant kijken we naar een relatief kleine groep patiënten die een longtransplantatie hebben ondergaan, met een sterk verhoogd risico op nierziekten die in zeer gespecialiseerde centra worden behandeld. Er wordt gekeken naar 1. Vroegtijdige opsporing van en beter onderscheid tussen patiënten met en zonder een verhoogd risico op snel progressieve nierziekte en 2. De meest effectieve behandeling van nierziekten in een vroeg stadium. Er wordt een overzicht gegeven van de tot nu toe bekende biomarkers die nierziekte voorspellen, en er worden enkele nieuwe biomarkers beschreven die geassocieerd zijn met nierfalen en vroege discriminatie tussen patiënten met en zonder verhoogd risico verbeteren. Vroege opsporing en behandeling kunnen lange termijn voorkomen, of op z’n minst uitstellen. Daarom wordt er gekeken hoe het met de vroegtijdige opsporing is gesteld, of er adequaat wordt behandeld en of dit over de tijd is veranderd.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Groeifactoren (biowetenschappen)

KW - Proteèinurie

KW - Biologische markers

KW - Risicoanalyse

KW - Transplantatie

KW - Longen

KW - Hypertensie

KW - Diabetes mellitus type 2

KW - Nierinsufficièentie

KW - urologie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036754026

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 14517968