Publication

Op de grens van land en water: dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd

Gerrets, D. A., 2010, Groningen: Barkhuis/University of Groningen. 261 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

APA

Gerrets, D. A. (2010). Op de grens van land en water: dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd. Groningen: Barkhuis/University of Groningen.

Author

Gerrets, D.A.. / Op de grens van land en water : dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd. Groningen : Barkhuis/University of Groningen, 2010. 261 p.

Harvard

Gerrets, DA 2010, 'Op de grens van land en water: dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Op de grens van land en water : dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd. / Gerrets, D.A.

Groningen : Barkhuis/University of Groningen, 2010. 261 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

Vancouver

Gerrets DA. Op de grens van land en water: dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd. Groningen: Barkhuis/University of Groningen, 2010. 261 p.


BibTeX

@phdthesis{78feb85898d447ef94a56d794e8db9dc,
title = "Op de grens van land en water: dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd",
abstract = "De wetenschappelijke zoektocht waar dit boek het resultaat van is, begon bij de vraag naar de wortels van het Friese koninkrijk in de Vroege Middeleeuwen. Daarmee kwam het zwaartepunt van het onderzoek te liggen in de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd. Algemeen werd aangenomen dat Frisia in die tijd aan de rand van het continent lag en dat de grote ontwikkelingen toen aan onze kuststreken voorbij zijn gegaan. Door de archeologische gegevens naast de historische te leggen, blijkt de Friese samenleving echter even complex als de meeste andere Keltisch-Germaanse samenlevingen in Noordwest-Europa. Daarbij komen tal van vragen aan de orde. Hoe zag de Friese samenleving eruit? Hoe was hun relatie met het Romeinse rijk? En waren de Friezen van de Romeinse tijd wel de Friezen van de Vroege Middeleeuwen. En zo nee, wat waren clan d achtergronden van de nieuwkomers? En natuurlijk gaat veel aandacht uit naar het decor waarin zich dit allemaal afspeelt: de dynamiek van het kustlandschap.",
keywords = "Landschappen, Nederzettingen, Terpen, Noord-Nederland, (post)middeleeuwse archeologie, Friesland, klassieke archeologie",
author = "D.A. Gerrets",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: Gerrets, D.A.",
year = "2010",
language = "Dutch",
isbn = "9789077922781",
publisher = "Barkhuis/University of Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Op de grens van land en water

T2 - dynamiek van landschap en samenleving in Frisia gedurende de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd

AU - Gerrets, D.A.

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: Gerrets, D.A.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - De wetenschappelijke zoektocht waar dit boek het resultaat van is, begon bij de vraag naar de wortels van het Friese koninkrijk in de Vroege Middeleeuwen. Daarmee kwam het zwaartepunt van het onderzoek te liggen in de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd. Algemeen werd aangenomen dat Frisia in die tijd aan de rand van het continent lag en dat de grote ontwikkelingen toen aan onze kuststreken voorbij zijn gegaan. Door de archeologische gegevens naast de historische te leggen, blijkt de Friese samenleving echter even complex als de meeste andere Keltisch-Germaanse samenlevingen in Noordwest-Europa. Daarbij komen tal van vragen aan de orde. Hoe zag de Friese samenleving eruit? Hoe was hun relatie met het Romeinse rijk? En waren de Friezen van de Romeinse tijd wel de Friezen van de Vroege Middeleeuwen. En zo nee, wat waren clan d achtergronden van de nieuwkomers? En natuurlijk gaat veel aandacht uit naar het decor waarin zich dit allemaal afspeelt: de dynamiek van het kustlandschap.

AB - De wetenschappelijke zoektocht waar dit boek het resultaat van is, begon bij de vraag naar de wortels van het Friese koninkrijk in de Vroege Middeleeuwen. Daarmee kwam het zwaartepunt van het onderzoek te liggen in de Romeinse tijd en de Volksverhuizingstijd. Algemeen werd aangenomen dat Frisia in die tijd aan de rand van het continent lag en dat de grote ontwikkelingen toen aan onze kuststreken voorbij zijn gegaan. Door de archeologische gegevens naast de historische te leggen, blijkt de Friese samenleving echter even complex als de meeste andere Keltisch-Germaanse samenlevingen in Noordwest-Europa. Daarbij komen tal van vragen aan de orde. Hoe zag de Friese samenleving eruit? Hoe was hun relatie met het Romeinse rijk? En waren de Friezen van de Romeinse tijd wel de Friezen van de Vroege Middeleeuwen. En zo nee, wat waren clan d achtergronden van de nieuwkomers? En natuurlijk gaat veel aandacht uit naar het decor waarin zich dit allemaal afspeelt: de dynamiek van het kustlandschap.

KW - Landschappen

KW - Nederzettingen

KW - Terpen

KW - Noord-Nederland

KW - (post)middeleeuwse archeologie

KW - Friesland

KW - klassieke archeologie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789077922781

PB - Barkhuis/University of Groningen

CY - Groningen

ER -

ID: 14682456