Publication

Ook zwangeren gaan naar de huisarts

de Jong, E., Baarveld, F., Jansen, D., Ursum, J., Reijneveld, S. & Schellevis, F. G., Nov-2015, In : Huisarts en Wetenschap. 58, 11, p. 574-576 3 p.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Copy link to clipboard

Documents

  • Ook zwangeren gaan naar de huisarts

    Final publisher's version, 1 MB, PDF document

DOI

Deze studie beschrijft het gebruik van huisartsenzorg (contacten, gestelde diagnoses, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen) door zwangeren in vergelijking met niet-zwangeren. We gebruikten hiervoor longitudinale gegevens uit de NIVEL Zorgregistraties eerste lijn. Uit 84 huisartsenpraktijken in Nederland in de periode van 2007-2009 werden gegevens geanalyseerd van 15.123 zwangere en 102.564 niet-zwangere vrouwen van dezelfde leeftijd (15-45 jaar).
Zwangeren hadden tijdens de zwangerschap gemiddeld 3,6 keer contact met de huisarts (consult, telefonisch, huisbezoek), niet-zwangeren in eenzelfde tijdsbestek 2,2 keer. Van de zwangeren had 35% geen contact met de huisarts. De meest frequent geregistreerde diagnoses bij zwangeren waren ‘zwangerschap’ en ‘urineweginfectie’, terwijl dit bij niet-zwangeren ‘urineweginfectie’ en ‘algemene ziekte, niet nader gespecificeerd’ waren. Het gemiddeld aantal geneesmiddelvoorschriften was lager voor zwangeren dan voor niet -zwangeren (respectievelijk 2.1 en 4.4). Huisartsen verwezen zwangeren het meest frequent naar verloskundige zorgverleners en niet-zwangeren naar de fysiotherapeut. De resultaten laten zien dat de huisarts een belangrijke zorgverlener is voor zwangeren. Daarom is het noodzakelijk dat de rol van huisartsen in de verloskundige zorgketen versterkt wordt.
Original languageDutch
Pages (from-to)574-576
Number of pages3
JournalHuisarts en Wetenschap
Volume58
Issue number11
Publication statusPublished - Nov-2015

View graph of relations

ID: 27962931