Publication

Online aandachtsbias modificatie training als toegevoegde behandeling bij alcohol- en cannabisverslaving in de BGGZ

Heitmann, J., Jong, de, P. & van Hemel-Ruiter, M., 7-Nov-2019.

Research output: Contribution to conferenceAbstractAcademic

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een middelenafhankelijkheid een verhoogde automatische aandacht (aandachtsbias) voor middel-gerelateerde informatie in hun omgeving hebben. De sterkte van de aandachtsbias is in verband gebracht met slechtere behandeluitkomsten en grotere kans op terugval na een succesvolle behandeling. Huidige verslavingszorgbehandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) richten zich veelal op inzicht krijgen in en veranderen van ongewenst (verslavings-)gedrag. Op verslavings-gerelateerde automatische processen wordt dus weinig tot geen beroep gedaan en het voortbestaan van de aandachtsbias kan een verklaring zijn voor de hoge terugvalcijfers.
Recentelijk zijn interventies gericht op het veranderen van de aandachtsbias succesvol toegepast bij angststoornissen en er is enige evidentie dat ook mensen met een verslaving kunnen profiteren van een dergelijke interventie. Het lijkt er dus op dat de effectiviteit van CGT kan worden verhoogd door het toevoegen van een interventie gericht op het veranderen van de aandachtsbias voor middel-gerelateerde informatie.
In samenwerking met Novadic-Kentron, Iriszorg, Tactus, Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit van Amsterdam onderzochten we bij Verslavingszorg Noord Nederland de effecten van een online aandachtsbias modificatie training (ABM), naast de reguliere CGT voor alcohol- en cannabisafhankelijke cliënten. Het onderzoek is een RCT met drie groepen, waarvan twee controle condities (placebo en TAU-only), en vier meetmomenten (pre, post, 6 en 12 maanden FU). In totaal zijn er 169 deelnemers geïncludeerd en zijn de effecten van de ABM training op gebruik, trek, terugval en aandachtsbias onderzocht. De resultaten van deze RCT worden tijdens de NISPA dag gepresenteerd.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 7-Nov-2019
EventNISPA dag: Op inhoud verbinden - Nijmegen, Netherlands
Duration: 7-Nov-2019 → …

Conference

ConferenceNISPA dag
CountryNetherlands
CityNijmegen
Period07/11/2019 → …

Event

NISPA dag: Op inhoud verbinden

07/11/2019 → …

Nijmegen, Netherlands

Event: Conference

ID: 102908412