Publication

Ongelijkheid en zelfrespect: het effect van inkomen en arbeidspositie

Wielers, R., van der Meer, P. & Willems, M., 5-Jul-2018, In : Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken. 34, 2, p. 221-237 17 p.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

APA

Wielers, R., van der Meer, P., & Willems, M. (2018). Ongelijkheid en zelfrespect: het effect van inkomen en arbeidspositie. Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, 34(2), 221-237.

Author

Wielers, Rudi ; van der Meer, Peter ; Willems, Mick. / Ongelijkheid en zelfrespect : het effect van inkomen en arbeidspositie. In: Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken. 2018 ; Vol. 34, No. 2. pp. 221-237.

Harvard

Wielers, R, van der Meer, P & Willems, M 2018, 'Ongelijkheid en zelfrespect: het effect van inkomen en arbeidspositie', Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, vol. 34, no. 2, pp. 221-237.

Standard

Ongelijkheid en zelfrespect : het effect van inkomen en arbeidspositie. / Wielers, Rudi; van der Meer, Peter; Willems, Mick.

In: Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, Vol. 34, No. 2, 05.07.2018, p. 221-237.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Vancouver

Wielers R, van der Meer P, Willems M. Ongelijkheid en zelfrespect: het effect van inkomen en arbeidspositie. Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken. 2018 Jul 5;34(2):221-237.


BibTeX

@article{ab6b874dcfde4370bba96d3b76c21e60,
title = "Ongelijkheid en zelfrespect: het effect van inkomen en arbeidspositie",
abstract = "Wat is het effect van inkomen op zelfrespect? Op grond van de sociologische literatuur over de meritocratische samenleving is een sterk effect van inkomen op zelfrespect te verwachten, omdat in een meritocratische samenleving het inkomen de waardering voor de geleverde prestatie uitdrukt. De empirische literatuur laat echter geen sterke effecten van inkomen op zelfrespect zien. In dit artikel argumenteren we dat de reden daarvoor is dat het effect van inkomen afhankelijk is van de arbeidspositie. We redeneren dat arbeidsposities in de arbeidsmarkt, zoals werknemer of zelfstandige, voor het zelfrespect afhankelijk zijn van inkomen, terwijl arbeidsposities buiten de arbeidsmarkt, zoals werkloze, arbeidsongeschikte, huisvrouw of gepensioneerde, dat niet zijn. We testen deze redenering op de LISS-paneldata aan de hand van multiniveaumodellen. De resultaten laten relatief sterke positieve effecten zien van participatie op de arbeidsmarkt op het zelfrespect. Daarnaast blijkt het zelfrespect van werknemers, zelfstandigen en ook van arbeidsongeschikten afhankelijk van inkomen, en vinden we een dergelijk effect niet voor werklozen, huisvrouwen en gepensioneerden. We concluderen dat participatie op de arbeidsmarkt een relatief sterk effect heeft op zelfrespect, en dat effecten van inkomen afhankelijk zijn van de arbeidspositie.",
keywords = "self-respect, work status, Income, Inequality",
author = "Rudi Wielers and {van der Meer}, Peter and Mick Willems",
year = "2018",
month = "7",
day = "5",
language = "Dutch",
volume = "34",
pages = "221--237",
journal = "Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken",
issn = "0169-2216",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Ongelijkheid en zelfrespect

T2 - het effect van inkomen en arbeidspositie

AU - Wielers, Rudi

AU - van der Meer, Peter

AU - Willems, Mick

PY - 2018/7/5

Y1 - 2018/7/5

N2 - Wat is het effect van inkomen op zelfrespect? Op grond van de sociologische literatuur over de meritocratische samenleving is een sterk effect van inkomen op zelfrespect te verwachten, omdat in een meritocratische samenleving het inkomen de waardering voor de geleverde prestatie uitdrukt. De empirische literatuur laat echter geen sterke effecten van inkomen op zelfrespect zien. In dit artikel argumenteren we dat de reden daarvoor is dat het effect van inkomen afhankelijk is van de arbeidspositie. We redeneren dat arbeidsposities in de arbeidsmarkt, zoals werknemer of zelfstandige, voor het zelfrespect afhankelijk zijn van inkomen, terwijl arbeidsposities buiten de arbeidsmarkt, zoals werkloze, arbeidsongeschikte, huisvrouw of gepensioneerde, dat niet zijn. We testen deze redenering op de LISS-paneldata aan de hand van multiniveaumodellen. De resultaten laten relatief sterke positieve effecten zien van participatie op de arbeidsmarkt op het zelfrespect. Daarnaast blijkt het zelfrespect van werknemers, zelfstandigen en ook van arbeidsongeschikten afhankelijk van inkomen, en vinden we een dergelijk effect niet voor werklozen, huisvrouwen en gepensioneerden. We concluderen dat participatie op de arbeidsmarkt een relatief sterk effect heeft op zelfrespect, en dat effecten van inkomen afhankelijk zijn van de arbeidspositie.

AB - Wat is het effect van inkomen op zelfrespect? Op grond van de sociologische literatuur over de meritocratische samenleving is een sterk effect van inkomen op zelfrespect te verwachten, omdat in een meritocratische samenleving het inkomen de waardering voor de geleverde prestatie uitdrukt. De empirische literatuur laat echter geen sterke effecten van inkomen op zelfrespect zien. In dit artikel argumenteren we dat de reden daarvoor is dat het effect van inkomen afhankelijk is van de arbeidspositie. We redeneren dat arbeidsposities in de arbeidsmarkt, zoals werknemer of zelfstandige, voor het zelfrespect afhankelijk zijn van inkomen, terwijl arbeidsposities buiten de arbeidsmarkt, zoals werkloze, arbeidsongeschikte, huisvrouw of gepensioneerde, dat niet zijn. We testen deze redenering op de LISS-paneldata aan de hand van multiniveaumodellen. De resultaten laten relatief sterke positieve effecten zien van participatie op de arbeidsmarkt op het zelfrespect. Daarnaast blijkt het zelfrespect van werknemers, zelfstandigen en ook van arbeidsongeschikten afhankelijk van inkomen, en vinden we een dergelijk effect niet voor werklozen, huisvrouwen en gepensioneerden. We concluderen dat participatie op de arbeidsmarkt een relatief sterk effect heeft op zelfrespect, en dat effecten van inkomen afhankelijk zijn van de arbeidspositie.

KW - self-respect

KW - work status

KW - Income

KW - Inequality

UR - https://www.tijdschriftvoorarbeidsvraagstukken.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/TA-34-2-8/Ongelijkheid-en-zelfrespect-het-effect-van-inkomen-en-arbeidspositie

M3 - Article

VL - 34

SP - 221

EP - 237

JO - Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken

JF - Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken

SN - 0169-2216

IS - 2

ER -

ID: 74063528