Publication

Monumentaal Assen: Stadsgezichten uit de collectie W.H. Berghuis

Rens, A., Hiemink, M., Zwiers, M. (ed.) & Bos, J. (ed.), 2019, Assen: Koninklijke Van Gorcum. 144 p. (Nieuwe Asser Historische Reeks)

Research output: Book/ReportBookPopular

Waarom schilderen kunstenaars alleen bekende steden? Die vraag stelde de Amsterdamse bankier Wim Berghuis (1930-2014) zichzelf eind jaren tachtig. Voor de in Assen geboren Berghuis betekende dat het begin van een zoektocht naar kunstenaars die zijn geliefde stad Assen wilden vastleggen. Het leidde tot een verzameling Asser stadsgezichten van een groot aantal kunstenaars die hij opdracht gaf om de stad op het doek te vereeuwigen. De inspanningen van Berghuis gingen niet onopgemerkt voorbij. Zijn werken werden in de loop der jaren meerdere malen tentoongesteld, niet alleen in het Drents Museum, maar ook in Berlijn en Bad Bentheim.

Monumentaal Assen: Stadsgezichten uit de Collectie W.H. Berghuis is het langverwachte boek met daarin de complete Collectie dr. W.H. Berghuis. 112 werken van maar liefst 70 verschillende kunstenaars worden afgebeeld en beschreven. Annemiek Rens, Hoofdconservator van het Drents Museum, gaat in op het belang van de collectie en de bijzondere kunstwerken. Martin Hiemink neemt de lezer mee in het leven van Wim Berghuis en de historische verhalen achter de gebouwen en plaatsen die de kunstenaars vastlegden. In Monumentaal Assen: Stadsgezichten uit de Collectie dr. W.H. Berghuis wordt Assen op een verrassende wijze in beeld gebracht en laten kunstenaars de lezer steeds opnieuw kennis maken met de stad.
Original languageDutch
Place of PublicationAssen
PublisherKoninklijke Van Gorcum
Number of pages144
ISBN (Print)9789023256304
Publication statusPublished - 2019

Publication series

NameNieuwe Asser Historische Reeks
PublisherKoninklijke Van Gorcum

ID: 100816870