Publication

Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd?

Graaf, K. J. D., Tolsma, H. D. & Jans, J. H. 2009 In : Nederlands Juristenblad. p. 80 - 87 8 p.

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

APA

Graaf, K. J. D., Tolsma, H. D., & Jans, J. H. (2009). Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd? Nederlands Juristenblad, 80 - 87.

Author

Graaf, K.J. de ; Tolsma, H.D. ; Jans, J.H./ Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd?. In: Nederlands Juristenblad. 2009 ; pp. 80 - 87

Harvard

Graaf, KJD, Tolsma, HD & Jans, JH 2009, 'Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd?' Nederlands Juristenblad, pp. 80 - 87.

Standard

Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd? / Graaf, K.J. de; Tolsma, H.D.; Jans, J.H.

In: Nederlands Juristenblad, 2009, p. 80 - 87.

Research output: Scientific - peer-reviewArticle

Vancouver

Graaf KJD, Tolsma HD, Jans JH. Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd? Nederlands Juristenblad. 2009;80 - 87.


BibTeX

@article{1d7066489ac74b0b9c51db8115f9a758,
title = "Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd?",
abstract = "Op 1 oktober 2008 haalde de Afdeling Bestuursrechtspraak milieuorganisaties door de mangel. Het beroepsrecht van deze organisaties is sindsdien effectief beperkt door een strengere invulling van het begrip {"}feitelijke werkzaamheden{"} in het derde lid van art. 1:2 van de Algemene Wet Bestuursrecht (ABW). Die bepaling biedt sinds 1994 ongewijzigd de grondslag voor de ontvankelijkheid van algemeen belangbehartigers in het bestuursrecht. Hoewel de nieuwe uitleg van de Afdeling tegemoetkomt aan de in de Tweede Kamer heersende opvatting over het beroepsrecht van milieuorganisaties, is het de vraag of de wetsgeschiedenis en de argumenten van de Afdeling voldoende rechtvaardiging bieden voor de inperking van de kring van belanghebbenden in het bestuursrecht.",
author = "Graaf, {K.J. de} and H.D. Tolsma and J.H. Jans",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2009",
pages = "80 -- 87",
journal = "Nederlands Juristenblad NJB",
issn = "0165-0483",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Milieuorganisaties door de mangel. De wetgever gepasseerd?

AU - Graaf,K.J. de

AU - Tolsma,H.D.

AU - Jans,J.H.

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Op 1 oktober 2008 haalde de Afdeling Bestuursrechtspraak milieuorganisaties door de mangel. Het beroepsrecht van deze organisaties is sindsdien effectief beperkt door een strengere invulling van het begrip "feitelijke werkzaamheden" in het derde lid van art. 1:2 van de Algemene Wet Bestuursrecht (ABW). Die bepaling biedt sinds 1994 ongewijzigd de grondslag voor de ontvankelijkheid van algemeen belangbehartigers in het bestuursrecht. Hoewel de nieuwe uitleg van de Afdeling tegemoetkomt aan de in de Tweede Kamer heersende opvatting over het beroepsrecht van milieuorganisaties, is het de vraag of de wetsgeschiedenis en de argumenten van de Afdeling voldoende rechtvaardiging bieden voor de inperking van de kring van belanghebbenden in het bestuursrecht.

AB - Op 1 oktober 2008 haalde de Afdeling Bestuursrechtspraak milieuorganisaties door de mangel. Het beroepsrecht van deze organisaties is sindsdien effectief beperkt door een strengere invulling van het begrip "feitelijke werkzaamheden" in het derde lid van art. 1:2 van de Algemene Wet Bestuursrecht (ABW). Die bepaling biedt sinds 1994 ongewijzigd de grondslag voor de ontvankelijkheid van algemeen belangbehartigers in het bestuursrecht. Hoewel de nieuwe uitleg van de Afdeling tegemoetkomt aan de in de Tweede Kamer heersende opvatting over het beroepsrecht van milieuorganisaties, is het de vraag of de wetsgeschiedenis en de argumenten van de Afdeling voldoende rechtvaardiging bieden voor de inperking van de kring van belanghebbenden in het bestuursrecht.

M3 - Article

SP - 80

EP - 87

JO - Nederlands Juristenblad NJB

T2 - Nederlands Juristenblad NJB

JF - Nederlands Juristenblad NJB

SN - 0165-0483

ER -

ID: 1833233