Publication

Messages from the Black Hole: post-Soviet literature in search of a Russian identity

Noordenbos, B., 2013, Groningen: s.n.. 242 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Noordenbos, B. (2013). Messages from the Black Hole: post-Soviet literature in search of a Russian identity. Groningen: s.n.

Author

Noordenbos, Boris. / Messages from the Black Hole : post-Soviet literature in search of a Russian identity. Groningen : s.n., 2013. 242 p.

Harvard

Noordenbos, B 2013, 'Messages from the Black Hole: post-Soviet literature in search of a Russian identity', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Messages from the Black Hole : post-Soviet literature in search of a Russian identity. / Noordenbos, Boris.

Groningen : s.n., 2013. 242 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Noordenbos B. Messages from the Black Hole: post-Soviet literature in search of a Russian identity. Groningen: s.n., 2013. 242 p.


BibTeX

@phdthesis{405d3c49314b42d78d330fb876ad65f4,
title = "Messages from the Black Hole: post-Soviet literature in search of a Russian identity",
abstract = "Dit proefschrift onderzoekt in een aantal case studies hoe Russische literatuur uit de periode 1990-2010 zich verhoudt tot het debat over een “Russische identiteit”. Het analyseert hoe speelse en ironische benaderingen van dit klemmende vraagstuk in de literatuur rond de eeuwwisseling langzaam plaatsmaken voor meer zelfverzekerde visies op Ruslands unieke “karakter”, “idee” of “missie”. Ik laat zien hoe terugkerende verwijzingen in de literatuur naar “het imperium” als Ruslands natuurlijke bestaansvorm hierbij verbonden zijn met een nieuwe culturele zelfverzekerdheid. In recente literatuur staat “het imperium” telkens voor een verlangde sociale en geografische eenheid en voor een veronderstelde historische continu{\"i}teit van de Russische cultuur. Mijn analyses suggereren dat de verschuivingen in de literaire representatie van identiteit deels voortvloeien uit een breed gevoelde vermoeidheid met de toon van populair postmodern proza uit de jaren ’90, waarin “het Russische vraagstuk” vaak op een ironische of relativerende manier werd benaderd. Deze observatie bepaalt de structuur van de dissertatie: in Deel I van deze studie onderzoek ik de preoccupatie van postmoderne schrijvers als Viktor Pelevin en Vladimir Sorokin met een Russische identiteitscrisis; in Deel II analyseer ik werken van Pavel Krusanov, Dmitrij Bykov, Eduard Limonov en Aleksandr Prochanov waarin de benadering van een “Russische identiteit” zich voorbij post-sovjet en postmoderne twijfels beweegt.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Rusland, Nationale identiteit, Postcommunisme, Bellettrie, 2000-2010, 1990-2000, Russische letterkunde",
author = "Boris Noordenbos",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2013",
language = "English",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Messages from the Black Hole

T2 - post-Soviet literature in search of a Russian identity

AU - Noordenbos, Boris

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Dit proefschrift onderzoekt in een aantal case studies hoe Russische literatuur uit de periode 1990-2010 zich verhoudt tot het debat over een “Russische identiteit”. Het analyseert hoe speelse en ironische benaderingen van dit klemmende vraagstuk in de literatuur rond de eeuwwisseling langzaam plaatsmaken voor meer zelfverzekerde visies op Ruslands unieke “karakter”, “idee” of “missie”. Ik laat zien hoe terugkerende verwijzingen in de literatuur naar “het imperium” als Ruslands natuurlijke bestaansvorm hierbij verbonden zijn met een nieuwe culturele zelfverzekerdheid. In recente literatuur staat “het imperium” telkens voor een verlangde sociale en geografische eenheid en voor een veronderstelde historische continuïteit van de Russische cultuur. Mijn analyses suggereren dat de verschuivingen in de literaire representatie van identiteit deels voortvloeien uit een breed gevoelde vermoeidheid met de toon van populair postmodern proza uit de jaren ’90, waarin “het Russische vraagstuk” vaak op een ironische of relativerende manier werd benaderd. Deze observatie bepaalt de structuur van de dissertatie: in Deel I van deze studie onderzoek ik de preoccupatie van postmoderne schrijvers als Viktor Pelevin en Vladimir Sorokin met een Russische identiteitscrisis; in Deel II analyseer ik werken van Pavel Krusanov, Dmitrij Bykov, Eduard Limonov en Aleksandr Prochanov waarin de benadering van een “Russische identiteit” zich voorbij post-sovjet en postmoderne twijfels beweegt.

AB - Dit proefschrift onderzoekt in een aantal case studies hoe Russische literatuur uit de periode 1990-2010 zich verhoudt tot het debat over een “Russische identiteit”. Het analyseert hoe speelse en ironische benaderingen van dit klemmende vraagstuk in de literatuur rond de eeuwwisseling langzaam plaatsmaken voor meer zelfverzekerde visies op Ruslands unieke “karakter”, “idee” of “missie”. Ik laat zien hoe terugkerende verwijzingen in de literatuur naar “het imperium” als Ruslands natuurlijke bestaansvorm hierbij verbonden zijn met een nieuwe culturele zelfverzekerdheid. In recente literatuur staat “het imperium” telkens voor een verlangde sociale en geografische eenheid en voor een veronderstelde historische continuïteit van de Russische cultuur. Mijn analyses suggereren dat de verschuivingen in de literaire representatie van identiteit deels voortvloeien uit een breed gevoelde vermoeidheid met de toon van populair postmodern proza uit de jaren ’90, waarin “het Russische vraagstuk” vaak op een ironische of relativerende manier werd benaderd. Deze observatie bepaalt de structuur van de dissertatie: in Deel I van deze studie onderzoek ik de preoccupatie van postmoderne schrijvers als Viktor Pelevin en Vladimir Sorokin met een Russische identiteitscrisis; in Deel II analyseer ik werken van Pavel Krusanov, Dmitrij Bykov, Eduard Limonov en Aleksandr Prochanov waarin de benadering van een “Russische identiteit” zich voorbij post-sovjet en postmoderne twijfels beweegt.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Rusland

KW - Nationale identiteit

KW - Postcommunisme

KW - Bellettrie

KW - 2000-2010

KW - 1990-2000

KW - Russische letterkunde

M3 - Thesis fully internal (DIV)

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 2363988