Publication

Medicines from microbes: exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering

Medema, M. H., 2013, Groningen: s.n.. 203 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Medema, M. H. (2013). Medicines from microbes: exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering. Groningen: s.n.

Author

Medema, Marinus Hendrik. / Medicines from microbes : exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering. Groningen : s.n., 2013. 203 p.

Harvard

Medema, MH 2013, 'Medicines from microbes: exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Medicines from microbes : exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering. / Medema, Marinus Hendrik.

Groningen : s.n., 2013. 203 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Medema MH. Medicines from microbes: exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering. Groningen: s.n., 2013. 203 p.


BibTeX

@phdthesis{979316f756b4440e934f85b99910552f,
title = "Medicines from microbes: exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering",
abstract = "Bacteri{\"e}n, schimmels en planten produceren allerlei chemische stofjes, waarvan velen medicinaal worden toegepast als bijvoorbeeld antibiotica, chemotherapeutica, cholesterolverlagende middelen of immunosuppressiva. Er is een groeiende vraag naar meer van zulke stofjes, met name omdat bacteri{\"e}n op grote schaal resistent worden tegen de antibiotica die momenteel gebruikt worden. De mate waarin nieuwe moleculen ontdekt worden is in de afgelopen tijd echter juist afgenomen. Om deze trend te keren, hebben wij een nieuwe strategie ontworpen om sneller meer moleculen te ontdekken die potentie hebben om tot medicijnen ontwikkeld te worden: door slimme computerprogramma’s te schrijven hebben we het mogelijk gemaakt om de enorme hoeveelheid erfelijke informatie van allerlei verschillende levensvormen, die recent beschikbaar is gekomen door nieuwe technologie{\"e}n, effici{\"e}nt door te spitten. Dit maakt het mogelijk om te voorspellen wat voor moleculen deze levensvormen kunnen maken, enkel en alleen op basis van de informatie in hun DNA. Zo hoefden wij ons niet meer te beperken tot het onderzoeken van relatief willekeurig gekozen specifieke bacteri{\"e}n of schimmels, maar konden wij duizenden verschillende levensvormen tegelijk verkennen, en vonden wij daarin talloze systemen die moleculen maken met farmaceutische potentie. Om deze systemen vervolgens ook in grote getale snel te kunnen uittesten, bedachten wij een nieuwe benadering: door ze op de computer te herontwerpen, kunnen de systemen ingebracht worden in bacteri{\"e}n die speciaal ontworpen zijn om in het lab effici{\"e}nt zulke moleculen in elkaar te zetten. De nieuwe strategie{\"e}n hebben de potentie om een radicale verandering te bewerkstelligen in de manier waarop medicijnen ontwikkeld worden uit door de natuur gemaakte stofjes.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Biotechnologie, Biosynthese, Metabolieten, Secundary metabolites, Genomica, Streptomyces clavuligerus, Streptomyces lividans, farmacologie (geneeskunde), microbiologie",
author = "Medema, {Marinus Hendrik}",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2013",
language = "English",
isbn = "9789036764056",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Medicines from microbes

T2 - exploiting the power of computational genomics for natural products discovery and engineering

AU - Medema, Marinus Hendrik

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Bacteriën, schimmels en planten produceren allerlei chemische stofjes, waarvan velen medicinaal worden toegepast als bijvoorbeeld antibiotica, chemotherapeutica, cholesterolverlagende middelen of immunosuppressiva. Er is een groeiende vraag naar meer van zulke stofjes, met name omdat bacteriën op grote schaal resistent worden tegen de antibiotica die momenteel gebruikt worden. De mate waarin nieuwe moleculen ontdekt worden is in de afgelopen tijd echter juist afgenomen. Om deze trend te keren, hebben wij een nieuwe strategie ontworpen om sneller meer moleculen te ontdekken die potentie hebben om tot medicijnen ontwikkeld te worden: door slimme computerprogramma’s te schrijven hebben we het mogelijk gemaakt om de enorme hoeveelheid erfelijke informatie van allerlei verschillende levensvormen, die recent beschikbaar is gekomen door nieuwe technologieën, efficiënt door te spitten. Dit maakt het mogelijk om te voorspellen wat voor moleculen deze levensvormen kunnen maken, enkel en alleen op basis van de informatie in hun DNA. Zo hoefden wij ons niet meer te beperken tot het onderzoeken van relatief willekeurig gekozen specifieke bacteriën of schimmels, maar konden wij duizenden verschillende levensvormen tegelijk verkennen, en vonden wij daarin talloze systemen die moleculen maken met farmaceutische potentie. Om deze systemen vervolgens ook in grote getale snel te kunnen uittesten, bedachten wij een nieuwe benadering: door ze op de computer te herontwerpen, kunnen de systemen ingebracht worden in bacteriën die speciaal ontworpen zijn om in het lab efficiënt zulke moleculen in elkaar te zetten. De nieuwe strategieën hebben de potentie om een radicale verandering te bewerkstelligen in de manier waarop medicijnen ontwikkeld worden uit door de natuur gemaakte stofjes.

AB - Bacteriën, schimmels en planten produceren allerlei chemische stofjes, waarvan velen medicinaal worden toegepast als bijvoorbeeld antibiotica, chemotherapeutica, cholesterolverlagende middelen of immunosuppressiva. Er is een groeiende vraag naar meer van zulke stofjes, met name omdat bacteriën op grote schaal resistent worden tegen de antibiotica die momenteel gebruikt worden. De mate waarin nieuwe moleculen ontdekt worden is in de afgelopen tijd echter juist afgenomen. Om deze trend te keren, hebben wij een nieuwe strategie ontworpen om sneller meer moleculen te ontdekken die potentie hebben om tot medicijnen ontwikkeld te worden: door slimme computerprogramma’s te schrijven hebben we het mogelijk gemaakt om de enorme hoeveelheid erfelijke informatie van allerlei verschillende levensvormen, die recent beschikbaar is gekomen door nieuwe technologieën, efficiënt door te spitten. Dit maakt het mogelijk om te voorspellen wat voor moleculen deze levensvormen kunnen maken, enkel en alleen op basis van de informatie in hun DNA. Zo hoefden wij ons niet meer te beperken tot het onderzoeken van relatief willekeurig gekozen specifieke bacteriën of schimmels, maar konden wij duizenden verschillende levensvormen tegelijk verkennen, en vonden wij daarin talloze systemen die moleculen maken met farmaceutische potentie. Om deze systemen vervolgens ook in grote getale snel te kunnen uittesten, bedachten wij een nieuwe benadering: door ze op de computer te herontwerpen, kunnen de systemen ingebracht worden in bacteriën die speciaal ontworpen zijn om in het lab efficiënt zulke moleculen in elkaar te zetten. De nieuwe strategieën hebben de potentie om een radicale verandering te bewerkstelligen in de manier waarop medicijnen ontwikkeld worden uit door de natuur gemaakte stofjes.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Biotechnologie

KW - Biosynthese

KW - Metabolieten

KW - Secundary metabolites

KW - Genomica

KW - Streptomyces clavuligerus

KW - Streptomyces lividans

KW - farmacologie (geneeskunde)

KW - microbiologie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036764056

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 2341251