Publication

Lyrisch drama = Лирические драмы: Vertaling en inleiding Sander Brouwer

Brouwer, S. (Translator) & Blok, A., May-2018, Amsterdam: Uitgeverij Pegasus & Stichting Slavische Literatuur. 285 p. (Slavische Cahiers; vol. 31)

Research output: Book/ReportBookProfessional

  • Sander Brouwer (Translator)
  • Aleksandr Blok
De lyrische toneelstukken van de dichter Aleksandr Blok (1880-1921) vormen een van de hoogtepunten van het Russische symbolisme. Ze worden weinig opgevoerd, maar zijn als literaire teksten bijzonder de moeite waard en passen met hun tragische liefdesgeschiedenissen perfect in de sfeer van het eerste decennium van de twintigste eeuw. In de Slavische Cahiers verschijnen minder bekende werken, soms in tweetalige uitgave, uit de Slavische literaturen.

In Bloks eigen woorden tonen de eerste drie stukken, hoewel onder zeer diverse omstandigheden, de verschillende kanten van de ziel van een mens. In de traditie van het Russische symbolisme is deze mens op zoek naar het vrije, stralende leven; alleen dat zal in staat zijn om de ondraaglijke last van twijfels en tegenstrijdigheden van zijn schouders te lichten. De zoektocht naar het hogere bestaan speelt zich af tegen een achtergrond van het lagere leven, met karakters in carnavaleske sferen, die rondhangen in de kroeg en op andere plekken vol vermaak. Blok is erin geslaagd om, ondanks de zware thematiek, bruisende en tot op de dag van vandaag modern aanvoelende stukken te schrijven. Hoewel de dialoog ‘Over Liefde, Poëzie en Staatsdienst’ oorspronkelijk niet in Bloks bundel Lyrisch drama was opgenomen, is er wegens het thematische verwantschap in deze uitgave gekozen om dat wel te doen
Original languageRussian
Place of PublicationAmsterdam
PublisherUitgeverij Pegasus & Stichting Slavische Literatuur
Number of pages285
ISBN (Print)9789061434405
Publication statusPublished - May-2018

Publication series

NameSlavische Cahiers
PublisherUitgeverij Pegasus & Stichting Slavische Literatuur
Volume31
ISSN (Print)1871-3262

    Keywords

  • Aleksandr Blok, Translation, Symbolist drama

ID: 59911190