Publication

Living with Rheumatoid Arthritis: do personal and social resources make a difference?

Benka, J., 2012, Groningen: s.n.. 131 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Benka, J. (2012). Living with Rheumatoid Arthritis: do personal and social resources make a difference?. Groningen: s.n.

Author

Benka, Jozef. / Living with Rheumatoid Arthritis : do personal and social resources make a difference?. Groningen : s.n., 2012. 131 p.

Harvard

Benka, J 2012, 'Living with Rheumatoid Arthritis: do personal and social resources make a difference?', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Living with Rheumatoid Arthritis : do personal and social resources make a difference? / Benka, Jozef.

Groningen : s.n., 2012. 131 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Benka J. Living with Rheumatoid Arthritis: do personal and social resources make a difference?. Groningen: s.n., 2012. 131 p.


BibTeX

@phdthesis{93ff12ad7f7345c18185294bb77000ad,
title = "Living with Rheumatoid Arthritis: do personal and social resources make a difference?",
abstract = "Bij behandeling reumato{\"i}de artritis: steun van familie en vrienden belangrijk Reumato{\"i}de artritis (RA) is een chronische invaliderende ziekte met een onbekende oorzaak en een onvoorspelbaar beloop. De symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid en functionele beperkingen, zorgen voor een aanzienlijke last, die van invloed is op fysieke, psychologische en sociale aspecten van de pati{\"e}nt. Bij de medische behandeling van RA wordt vooruitgang geboekt, maar behandeling is ook nog sterk gericht op het verlichten van de symptomen en op het remmen van de voortgang van het ziekteproces. Het onderzoek van Jozef Benka draagt bij aan het inzicht in het belang van persoonlijke en sociale hulpbronnen (de steun van familie en vrienden) bij RA. De verbanden die op persoonlijke en sociale hulpbronnen berusten, impliceren duidelijk dat de behandeling van pati{\"e}nten zich mede moet richten op diens hulpbronnen. De bevindingen zijn ten gunste van de noodzaak van zorg door partners, omdat die de competenties van en de betrokkenheid bij de pati{\"e}nten versterken. Dit is zeer relevant, in het bijzonder in de context van de Slowaakse gezondheidszorg, die grotendeels nog als paternalistisch gekenmerkt kan worden met een lage betrokkenheid van de pati{\"e}nt. Tot slot zou een nauwe samenwerking tussen reumatologen en gezondheidspsychologen van groot nut kunnen zijn voor het identificeren en ondersteunen van de persoonlijke en sociale hulpbronnen van pati{\"e}nten die hun leven met reumato{\"i}de artritis moeten leven.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Participatie, Coping, Depressies (psychiatrie), Sociale gezondheidszorg, Sociale aspecten, Reumato{\"i}de artritis, reumatologie, orthopedie",
author = "Jozef Benka",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2012",
language = "English",
isbn = "9789036759137",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Living with Rheumatoid Arthritis

T2 - do personal and social resources make a difference?

AU - Benka, Jozef

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Bij behandeling reumatoïde artritis: steun van familie en vrienden belangrijk Reumatoïde artritis (RA) is een chronische invaliderende ziekte met een onbekende oorzaak en een onvoorspelbaar beloop. De symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid en functionele beperkingen, zorgen voor een aanzienlijke last, die van invloed is op fysieke, psychologische en sociale aspecten van de patiënt. Bij de medische behandeling van RA wordt vooruitgang geboekt, maar behandeling is ook nog sterk gericht op het verlichten van de symptomen en op het remmen van de voortgang van het ziekteproces. Het onderzoek van Jozef Benka draagt bij aan het inzicht in het belang van persoonlijke en sociale hulpbronnen (de steun van familie en vrienden) bij RA. De verbanden die op persoonlijke en sociale hulpbronnen berusten, impliceren duidelijk dat de behandeling van patiënten zich mede moet richten op diens hulpbronnen. De bevindingen zijn ten gunste van de noodzaak van zorg door partners, omdat die de competenties van en de betrokkenheid bij de patiënten versterken. Dit is zeer relevant, in het bijzonder in de context van de Slowaakse gezondheidszorg, die grotendeels nog als paternalistisch gekenmerkt kan worden met een lage betrokkenheid van de patiënt. Tot slot zou een nauwe samenwerking tussen reumatologen en gezondheidspsychologen van groot nut kunnen zijn voor het identificeren en ondersteunen van de persoonlijke en sociale hulpbronnen van patiënten die hun leven met reumatoïde artritis moeten leven.

AB - Bij behandeling reumatoïde artritis: steun van familie en vrienden belangrijk Reumatoïde artritis (RA) is een chronische invaliderende ziekte met een onbekende oorzaak en een onvoorspelbaar beloop. De symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid en functionele beperkingen, zorgen voor een aanzienlijke last, die van invloed is op fysieke, psychologische en sociale aspecten van de patiënt. Bij de medische behandeling van RA wordt vooruitgang geboekt, maar behandeling is ook nog sterk gericht op het verlichten van de symptomen en op het remmen van de voortgang van het ziekteproces. Het onderzoek van Jozef Benka draagt bij aan het inzicht in het belang van persoonlijke en sociale hulpbronnen (de steun van familie en vrienden) bij RA. De verbanden die op persoonlijke en sociale hulpbronnen berusten, impliceren duidelijk dat de behandeling van patiënten zich mede moet richten op diens hulpbronnen. De bevindingen zijn ten gunste van de noodzaak van zorg door partners, omdat die de competenties van en de betrokkenheid bij de patiënten versterken. Dit is zeer relevant, in het bijzonder in de context van de Slowaakse gezondheidszorg, die grotendeels nog als paternalistisch gekenmerkt kan worden met een lage betrokkenheid van de patiënt. Tot slot zou een nauwe samenwerking tussen reumatologen en gezondheidspsychologen van groot nut kunnen zijn voor het identificeren en ondersteunen van de persoonlijke en sociale hulpbronnen van patiënten die hun leven met reumatoïde artritis moeten leven.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Participatie

KW - Coping

KW - Depressies (psychiatrie)

KW - Sociale gezondheidszorg

KW - Sociale aspecten

KW - Reumatoïde artritis

KW - reumatologie, orthopedie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036759137

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 2457490