Publication

Just add sugar... Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli

Pijning, T., 10-Jan-2014, Groningen: s.n.. 152 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

APA

Pijning, T. (2014). Just add sugar... Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli. Groningen: s.n.

Author

Pijning, Tjaard. / Just add sugar... Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli. Groningen : s.n., 2014. 152 p.

Harvard

Pijning, T 2014, 'Just add sugar... Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Just add sugar... Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli. / Pijning, Tjaard.

Groningen : s.n., 2014. 152 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

Vancouver

Pijning T. Just add sugar... Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli. Groningen: s.n., 2014. 152 p.


BibTeX

@phdthesis{af25c86696064aa6af35c701dce2dcc9,
title = "Just add sugar...: Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli",
abstract = "Extracellulaire polysacchariden geproduceerd door melkzuurbacteri{\"e}n hebben interessante eigenschappen voor o.a. de voedingsindustrie. Polysacchariden van het type α-glucaan of β-fructaan worden gesynthetiseerd door glucansucrase resp. fructansucrase enzymen. Dit proefschrift beschrijft 3D-structuuronderzoek aan enkele glucan- en fructansucrases, gebruik makend van R{\"o}ntgenkristallografie en kleine hoek R{\"o}ntgen verstrooiing technieken. Van glucansucrase GTF180 uit Lactobacillus reuteri 180 werd een verkorte vorm (GTF180-ΔN) gekristalliseerd om de eerste 3D-structuur van deze klasse enzymen te bepalen. In verschillende kristalvormen bleek {\'e}{\'e}n van de vijf domeinen van GTF180-ΔN twee heel verschillende posities in te nemen, resulterend in hetzij een langgerekte hetzij een compacte conformatie. In oplossing heeft GTF180-ΔN een langgerekte conformatie. Het volledige GTF180 heeft een boemerang-achtige vorm, met het N-terminale domein als ‘extensie’ aan de overige domeinen. Ook werd de kristalstructuur van glucansucrase GTFA-ΔN uit Lactobacillus reuteri 121 bepaald, en vergeleken met die van GTF180-ΔN. De twee enzymen zijn 78{\%} identiek qua aminozuur volgorde maar verschillen in productspecificiteit: ze synthetiseren α-glucanen met α(1→6)/α(1→3) glycosidische bindingen (GTF180-ΔN) dan wel α(1→6)/α(1→4) glycosidische bindingen (GTFA-ΔN). Uit de structuur kon worden afgeleid dat aminozuur residuen dichtbij de acceptor bindingsplaats, en in het bijzonder het aminozuur direct volgend op het aminozuur dat de transition-state stabiliseert, een cruciale rol spelen in de productspecificiteit. De eerste kristalstructuur van een bacteri{\"e}le sucrase die β(2→1)-geschakelde β-fructaan oligosacchariden en polymeren (inuline) maakt, InuJ uit Lactobacillus johnsonii NCC 533, verklaart waarom inulosucrases eenzelfde substraatspecificiteit hebben als levansucrases die β(2→6) geschakelde β-fructanen synthetiseren. Productspecificiteit wordt waarschijnlijk bepaald door acceptor bindingsplaatsen verder weg van de actieve holte.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Melkzuurbacterie͏̈n, R{\"o}ntgendiffractie, SAXS, Kristallografie, Kristalstructuur, Glycosyltransferasen, Fructosyltransferasen, Suiker, kristallografie, vitaminen (biochemie), hormonen, enzymen",
author = "Tjaard Pijning",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2014",
month = "1",
day = "10",
language = "English",
isbn = "9789036766197",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Just add sugar...

T2 - Structural Studies on Glucansucrase and Fructansucrase Enzymes from Lactobacilli

AU - Pijning, Tjaard

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2014/1/10

Y1 - 2014/1/10

N2 - Extracellulaire polysacchariden geproduceerd door melkzuurbacteriën hebben interessante eigenschappen voor o.a. de voedingsindustrie. Polysacchariden van het type α-glucaan of β-fructaan worden gesynthetiseerd door glucansucrase resp. fructansucrase enzymen. Dit proefschrift beschrijft 3D-structuuronderzoek aan enkele glucan- en fructansucrases, gebruik makend van Röntgenkristallografie en kleine hoek Röntgen verstrooiing technieken. Van glucansucrase GTF180 uit Lactobacillus reuteri 180 werd een verkorte vorm (GTF180-ΔN) gekristalliseerd om de eerste 3D-structuur van deze klasse enzymen te bepalen. In verschillende kristalvormen bleek één van de vijf domeinen van GTF180-ΔN twee heel verschillende posities in te nemen, resulterend in hetzij een langgerekte hetzij een compacte conformatie. In oplossing heeft GTF180-ΔN een langgerekte conformatie. Het volledige GTF180 heeft een boemerang-achtige vorm, met het N-terminale domein als ‘extensie’ aan de overige domeinen. Ook werd de kristalstructuur van glucansucrase GTFA-ΔN uit Lactobacillus reuteri 121 bepaald, en vergeleken met die van GTF180-ΔN. De twee enzymen zijn 78% identiek qua aminozuur volgorde maar verschillen in productspecificiteit: ze synthetiseren α-glucanen met α(1→6)/α(1→3) glycosidische bindingen (GTF180-ΔN) dan wel α(1→6)/α(1→4) glycosidische bindingen (GTFA-ΔN). Uit de structuur kon worden afgeleid dat aminozuur residuen dichtbij de acceptor bindingsplaats, en in het bijzonder het aminozuur direct volgend op het aminozuur dat de transition-state stabiliseert, een cruciale rol spelen in de productspecificiteit. De eerste kristalstructuur van een bacteriële sucrase die β(2→1)-geschakelde β-fructaan oligosacchariden en polymeren (inuline) maakt, InuJ uit Lactobacillus johnsonii NCC 533, verklaart waarom inulosucrases eenzelfde substraatspecificiteit hebben als levansucrases die β(2→6) geschakelde β-fructanen synthetiseren. Productspecificiteit wordt waarschijnlijk bepaald door acceptor bindingsplaatsen verder weg van de actieve holte.

AB - Extracellulaire polysacchariden geproduceerd door melkzuurbacteriën hebben interessante eigenschappen voor o.a. de voedingsindustrie. Polysacchariden van het type α-glucaan of β-fructaan worden gesynthetiseerd door glucansucrase resp. fructansucrase enzymen. Dit proefschrift beschrijft 3D-structuuronderzoek aan enkele glucan- en fructansucrases, gebruik makend van Röntgenkristallografie en kleine hoek Röntgen verstrooiing technieken. Van glucansucrase GTF180 uit Lactobacillus reuteri 180 werd een verkorte vorm (GTF180-ΔN) gekristalliseerd om de eerste 3D-structuur van deze klasse enzymen te bepalen. In verschillende kristalvormen bleek één van de vijf domeinen van GTF180-ΔN twee heel verschillende posities in te nemen, resulterend in hetzij een langgerekte hetzij een compacte conformatie. In oplossing heeft GTF180-ΔN een langgerekte conformatie. Het volledige GTF180 heeft een boemerang-achtige vorm, met het N-terminale domein als ‘extensie’ aan de overige domeinen. Ook werd de kristalstructuur van glucansucrase GTFA-ΔN uit Lactobacillus reuteri 121 bepaald, en vergeleken met die van GTF180-ΔN. De twee enzymen zijn 78% identiek qua aminozuur volgorde maar verschillen in productspecificiteit: ze synthetiseren α-glucanen met α(1→6)/α(1→3) glycosidische bindingen (GTF180-ΔN) dan wel α(1→6)/α(1→4) glycosidische bindingen (GTFA-ΔN). Uit de structuur kon worden afgeleid dat aminozuur residuen dichtbij de acceptor bindingsplaats, en in het bijzonder het aminozuur direct volgend op het aminozuur dat de transition-state stabiliseert, een cruciale rol spelen in de productspecificiteit. De eerste kristalstructuur van een bacteriële sucrase die β(2→1)-geschakelde β-fructaan oligosacchariden en polymeren (inuline) maakt, InuJ uit Lactobacillus johnsonii NCC 533, verklaart waarom inulosucrases eenzelfde substraatspecificiteit hebben als levansucrases die β(2→6) geschakelde β-fructanen synthetiseren. Productspecificiteit wordt waarschijnlijk bepaald door acceptor bindingsplaatsen verder weg van de actieve holte.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Melkzuurbacterie͏̈n

KW - Röntgendiffractie

KW - SAXS

KW - Kristallografie

KW - Kristalstructuur

KW - Glycosyltransferasen

KW - Fructosyltransferasen

KW - Suiker

KW - kristallografie

KW - vitaminen (biochemie)

KW - hormonen

KW - enzymen

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036766197

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 2328786