Publication

Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten

Hekman, M., 2006.

Research output: Working paperAcademic

APA

Hekman, M. (2006). Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten.

Author

Hekman, M. / Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten. 2006.

Harvard

Hekman, M 2006 'Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten'.

Standard

Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten. / Hekman, M.

2006.

Research output: Working paperAcademic

Vancouver

Hekman M. Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten. 2006.


BibTeX

@techreport{57055cf86e9c4e4d8e8b4677519a8240,
title = "Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten",
abstract = "Mensen met coeliakie hebben een intolerantie voor gluten. Gluten zijn een in alcohol oplosbare eiwitfractie van onder andere tarwe, rogge, gerst en kamut. Gluten komen in veel eten voor, zoals brood, pasta, koek, soep en snoep. De enige behandelmethode is het strikt volgen van een glutenvrij dieet. In Nederland is dit onderzoek het eerste onderzoek naar de kwaliteit van leven van volwassen coeliakiepati{\"e}nten. Uit studies uit het buitenland blijkt dat coeliakiepati{\"e}nten minder goed functioneren en een lagere kwaliteit van leven hebben. Met name bij vrouwen is dit het geval. Daarnaast voelen coeliakiepati{\"e}nten zich eenzaam en beperkt in hun sociale leven. Op basis van de buitenlandse studies is de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Wat zijn de verschillen in het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven tussen coeliakiepati{\"e}nten en hoe kunnen die verschillen verklaard worden? De onderzoeksgroep bestaat uit bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) geregistreerde coeliakiepati{\"e}nten in Noord Nederland. Door middel van een systematische steekproef zijn 150 coeliakiepati{\"e}nten benaderd om een vragenlijst in te vullen. Daarvan hebben 104 pati{\"e}nten de vragenlijst geretourneerd, wat een respons van 69,3 opleverde.",
author = "M. Hekman",
note = "Relation: https://www.umcg.nl/ date_submitted:2006 Rights: University of Groningen / University Medical Center Groningen",
year = "2006",
language = "Dutch",
type = "WorkingPaper",

}

RIS

TY - UNPB

T1 - Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten

AU - Hekman, M.

N1 - Relation: https://www.umcg.nl/ date_submitted:2006 Rights: University of Groningen / University Medical Center Groningen

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Mensen met coeliakie hebben een intolerantie voor gluten. Gluten zijn een in alcohol oplosbare eiwitfractie van onder andere tarwe, rogge, gerst en kamut. Gluten komen in veel eten voor, zoals brood, pasta, koek, soep en snoep. De enige behandelmethode is het strikt volgen van een glutenvrij dieet. In Nederland is dit onderzoek het eerste onderzoek naar de kwaliteit van leven van volwassen coeliakiepatiënten. Uit studies uit het buitenland blijkt dat coeliakiepatiënten minder goed functioneren en een lagere kwaliteit van leven hebben. Met name bij vrouwen is dit het geval. Daarnaast voelen coeliakiepatiënten zich eenzaam en beperkt in hun sociale leven. Op basis van de buitenlandse studies is de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Wat zijn de verschillen in het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven tussen coeliakiepatiënten en hoe kunnen die verschillen verklaard worden? De onderzoeksgroep bestaat uit bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) geregistreerde coeliakiepatiënten in Noord Nederland. Door middel van een systematische steekproef zijn 150 coeliakiepatiënten benaderd om een vragenlijst in te vullen. Daarvan hebben 104 patiënten de vragenlijst geretourneerd, wat een respons van 69,3 opleverde.

AB - Mensen met coeliakie hebben een intolerantie voor gluten. Gluten zijn een in alcohol oplosbare eiwitfractie van onder andere tarwe, rogge, gerst en kamut. Gluten komen in veel eten voor, zoals brood, pasta, koek, soep en snoep. De enige behandelmethode is het strikt volgen van een glutenvrij dieet. In Nederland is dit onderzoek het eerste onderzoek naar de kwaliteit van leven van volwassen coeliakiepatiënten. Uit studies uit het buitenland blijkt dat coeliakiepatiënten minder goed functioneren en een lagere kwaliteit van leven hebben. Met name bij vrouwen is dit het geval. Daarnaast voelen coeliakiepatiënten zich eenzaam en beperkt in hun sociale leven. Op basis van de buitenlandse studies is de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Wat zijn de verschillen in het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven tussen coeliakiepatiënten en hoe kunnen die verschillen verklaard worden? De onderzoeksgroep bestaat uit bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) geregistreerde coeliakiepatiënten in Noord Nederland. Door middel van een systematische steekproef zijn 150 coeliakiepatiënten benaderd om een vragenlijst in te vullen. Daarvan hebben 104 patiënten de vragenlijst geretourneerd, wat een respons van 69,3 opleverde.

M3 - Working paper

BT - Je leven glutenvrij, een onderzoek naar de kwaliteit van leven van coeliakiepatienten

ER -

ID: 14620295