Publication

Inleiding

Lucardie, A. & Voerman, G., Nov-2010, Van de straat naar de staat?: GroenLinks 1990-2010. Lucardie, A. & Voerman, G. (eds.). Amsterdam: Boom, p. 7-11 5 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

In 2010 is het twintig jaar geleden dat GroenLinks werd opgericht. Sindsdien heeft de partij oppositie gevoerd. Hoe heeft de partij zich in de loop der jaren ontwikkeld? En hoe zal het GroenLinks hierna vergaan?

In 1990 smolten CPN, PSP, PPR en EVP samen in GroenLinks. Aanhangers van de kleine linkse partijen waren elkaar regelmatig tegengekomen bij acties tegen kernbewapening en milieuvervuiling, en bleken meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. Toch verliep de fusie niet gemakkelijk: sommige leden hadden moeite met ‘links’, andere juist met ‘groen’.

De tijdgeest leek vooral groen. Overal in Europa ontstonden groene partijen, waarvan sommige al spoedig konden meeregeren. GroenLinks overkwam dat (nog) niet, maar de partij paste zich aan de tijdgeest aan. Onder invloed van leiders als Paul Rosenmöller en vooral Femke Halsema werd GroenLinks geleidelijk minder links, maar niet minder groen. Deelname aan de regering in de nabije toekomst is niet uitgesloten.

In Van de straat naar de staat? worden de geschiedenis en de ideologische ontwikkeling van GroenLinks beschreven en haar kiezers en leden geanalyseerd.
Original languageDutch
Title of host publicationVan de straat naar de staat?
Subtitle of host publicationGroenLinks 1990-2010
EditorsAnthonie Lucardie, Gerrit Voerman
Place of PublicationAmsterdam
PublisherBoom
Pages7-11
Number of pages5
ISBN (Print)978-94-6105-360-2
Publication statusPublished - Nov-2010

Download statistics

No data available

ID: 15973962