Publication

Het Europese failliet van de Nederlandse pre-pack: Estro herbekeken door de lens van het EU-recht – met bijzondere aandacht voor de doorwerkingsaspecten

Peters, S. S. M. & De Waele, H. C. F. J. A., Jan-2018, In : TRA: Tijdschrift Recht en Arbeid. 2018, 2, p. 3-11 9 p., TRA 2018/12.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Copy link to clipboard

Documents

  • S.S.M. Peters, H.C.F.J.A. de Waele, Het Europese failliet van de Nederlandse pre-pack, TRA 2018,12.

    Final publisher's version, 152 KB, PDF document

    Request copy

Deze bijdrage diept de Europese dimensie van het Estro-arrest uit. De verwijzingsbeslissing van de Rechtbank Midden-Nederland vormt allereerst aanleiding om stil te staan bij de prejudiciële-vragen-techniek. Vervolgens wordt bestudeerd hoe het arrest doorwerkt in de Nederlandse rechtsorde. Daartoe onderwerpen de auteurs de verplichting van de rechter tot richtlijnconforme interpretatie van het nationale recht aan een uitgebreide analyse en verkennen zij vervolgens een alternatieve wijze waarop een EU-richtlijn rechtstreeks kan doorwerken in horizontale verhoudingen. Hierbij wordt tot slot een recente ontwikkeling besproken die wellicht de deur opent voor een eerder onmogelijk geacht beroep op EU-richtlijnen in een bepaald type horizontale situaties.
Original languageDutch
Article numberTRA 2018/12
Pages (from-to)3-11
Number of pages9
JournalTRA: Tijdschrift Recht en Arbeid
Volume2018
Issue number2
Publication statusPublished - Jan-2018

ID: 74505362