Publication

Heilige gezangen: Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773

van der Knijff, J., 2018, [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen. 624 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

van der Knijff, J. (2018). Heilige gezangen: Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773. [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen.

Author

van der Knijff, Jacobus. / Heilige gezangen : Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773. [Groningen] : Rijksuniversiteit Groningen, 2018. 624 p.

Harvard

van der Knijff, J 2018, 'Heilige gezangen: Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773', Doctor of Philosophy, University of Groningen, [Groningen].

Standard

Heilige gezangen : Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773. / van der Knijff, Jacobus.

[Groningen] : Rijksuniversiteit Groningen, 2018. 624 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

van der Knijff J. Heilige gezangen: Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773. [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen, 2018. 624 p.


BibTeX

@phdthesis{a19a5111ca444b4e845824baf66c14ea,
title = "Heilige gezangen: Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773",
abstract = "In de studie {"}Heilige gezangen{"} staat de collectie ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773 centraal. Deze berijming, ook wel ‘Oude Berijming’ genoemd, wordt nog altijd uitgegeven en gebruikt binnen de zogenoemde gereformeerde gezindte in Nederland. Binnen deze orthodox-gereformeerde stroming zijn in principe alleen de berijmde psalmen toegestaan voor gebruik in de eredienst. Gezangen worden afgewezen omdat die niet, net als de psalmen, rechtstreeks teruggaan op Bijbelteksten. Voor de ‘Eenige Gezangen’ wordt echter een uitzondering gemaakt: deze twaalf (of soms dertien) gezangen mogen w{\'e}l gezongen worden binnen de liturgie. De vragen waarop in dit onderzoek een antwoord wordt geprobeerd te geven, zijn: Hoe is deze collectie gezangen ontstaan? Wat is de herkomst van de afzonderlijke gezangen? En waarom hebben deze gezangen een uitzonderingspositie gekregen? Voor de antwoorden op deze vragen moeten we terug naar de periode v{\'o}{\'o}r 1773. Tussen 1566 en 1773 is in de Nederlanden het psalmboek van Petrus Dathenus in gebruik. De eerste editie van dit psalmboek, uitgegeven in 1566, bevat zeven gezangen. Gaandeweg breidt dat aantal zich echter uit naar een collectie van dertien gezangen. Bij de totstandkoming van de Staatsberijming in 1773 wordt de situatie die tussen 1566 en 1773 is gegroeid gecontinueerd en wordt de gezangencollectie in zekere zin gecanoniseerd. Om die reden wordt in dit onderzoek ruime aandacht besteed aan de periode v{\'o}{\'o}r 1773. Met deze studie is een hymnologische lacune opgevuld en een belangrijke bijdrage geleverd aan de beschrijving van de geschiedenis van de kerkzang in Nederland.",
author = "{van der Knijff}, Jacobus",
year = "2018",
language = "Dutch",
isbn = "978 94 0290 6332",
publisher = "Rijksuniversiteit Groningen",
school = "Rijksuniversiteit Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Heilige gezangen

T2 - Herkomst, ontwikkeling en receptie van de lofzangen in het psalmboek van Dathenus en de ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773

AU - van der Knijff, Jacobus

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - In de studie "Heilige gezangen" staat de collectie ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773 centraal. Deze berijming, ook wel ‘Oude Berijming’ genoemd, wordt nog altijd uitgegeven en gebruikt binnen de zogenoemde gereformeerde gezindte in Nederland. Binnen deze orthodox-gereformeerde stroming zijn in principe alleen de berijmde psalmen toegestaan voor gebruik in de eredienst. Gezangen worden afgewezen omdat die niet, net als de psalmen, rechtstreeks teruggaan op Bijbelteksten. Voor de ‘Eenige Gezangen’ wordt echter een uitzondering gemaakt: deze twaalf (of soms dertien) gezangen mogen wél gezongen worden binnen de liturgie. De vragen waarop in dit onderzoek een antwoord wordt geprobeerd te geven, zijn: Hoe is deze collectie gezangen ontstaan? Wat is de herkomst van de afzonderlijke gezangen? En waarom hebben deze gezangen een uitzonderingspositie gekregen? Voor de antwoorden op deze vragen moeten we terug naar de periode vóór 1773. Tussen 1566 en 1773 is in de Nederlanden het psalmboek van Petrus Dathenus in gebruik. De eerste editie van dit psalmboek, uitgegeven in 1566, bevat zeven gezangen. Gaandeweg breidt dat aantal zich echter uit naar een collectie van dertien gezangen. Bij de totstandkoming van de Staatsberijming in 1773 wordt de situatie die tussen 1566 en 1773 is gegroeid gecontinueerd en wordt de gezangencollectie in zekere zin gecanoniseerd. Om die reden wordt in dit onderzoek ruime aandacht besteed aan de periode vóór 1773. Met deze studie is een hymnologische lacune opgevuld en een belangrijke bijdrage geleverd aan de beschrijving van de geschiedenis van de kerkzang in Nederland.

AB - In de studie "Heilige gezangen" staat de collectie ‘Eenige Gezangen’ in de Staatsberijming van 1773 centraal. Deze berijming, ook wel ‘Oude Berijming’ genoemd, wordt nog altijd uitgegeven en gebruikt binnen de zogenoemde gereformeerde gezindte in Nederland. Binnen deze orthodox-gereformeerde stroming zijn in principe alleen de berijmde psalmen toegestaan voor gebruik in de eredienst. Gezangen worden afgewezen omdat die niet, net als de psalmen, rechtstreeks teruggaan op Bijbelteksten. Voor de ‘Eenige Gezangen’ wordt echter een uitzondering gemaakt: deze twaalf (of soms dertien) gezangen mogen wél gezongen worden binnen de liturgie. De vragen waarop in dit onderzoek een antwoord wordt geprobeerd te geven, zijn: Hoe is deze collectie gezangen ontstaan? Wat is de herkomst van de afzonderlijke gezangen? En waarom hebben deze gezangen een uitzonderingspositie gekregen? Voor de antwoorden op deze vragen moeten we terug naar de periode vóór 1773. Tussen 1566 en 1773 is in de Nederlanden het psalmboek van Petrus Dathenus in gebruik. De eerste editie van dit psalmboek, uitgegeven in 1566, bevat zeven gezangen. Gaandeweg breidt dat aantal zich echter uit naar een collectie van dertien gezangen. Bij de totstandkoming van de Staatsberijming in 1773 wordt de situatie die tussen 1566 en 1773 is gegroeid gecontinueerd en wordt de gezangencollectie in zekere zin gecanoniseerd. Om die reden wordt in dit onderzoek ruime aandacht besteed aan de periode vóór 1773. Met deze studie is een hymnologische lacune opgevuld en een belangrijke bijdrage geleverd aan de beschrijving van de geschiedenis van de kerkzang in Nederland.

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 978 94 0290 6332

PB - Rijksuniversiteit Groningen

CY - [Groningen]

ER -

ID: 61716488