Publication

Health on Impulse: Exploring low self-control and its consequences for food choice

Salmon, S., 2015, [Groningen]: University of Groningen, SOM research school. 135 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

Copy link to clipboard

• Propositions

Final publisher's version, 120 KB, PDF document

• Stefanie Salmon
Verleidingen op de korte termijn winnen het nu en dan van keuze opties die verstandiger zouden zijn op de lange termijn. Mensen eten bijvoorbeeld lekkere, maar ongezonde producten terwijl zij het doel hebben om gezond te eten. Falen van zelfcontrole wordt vaak verklaard vanuit de theorie dat mensen slechts een beperkte capaciteit of motivatie hebben om zelfcontrole uit te voeren. Dit fenomeen wordt ego-depletie genoemd. Na het uitvoeren van zelfcontrole in een eerste taak, bijvoorbeeld het onderdrukken van emoties, zijn mensen minder geneigd om zelfcontrole uit te voeren in een tweede taak, zoals het weerstaan van een verleidelijk tussendoortje. In het eerste deel van dit proefschrift worden individuele factoren belicht die van invloed zijn op het ego-depletie effect. Er wordt aangetoond dat niet iedereen even gevoelig is voor ego-depletie, maar dat de ene persoon meer capaciteit of motivatie heeft om herhaaldelijk zelfcontrole uit te voeren dan de ander. In het tweede deel van dit proefschrift worden de gevolgen van ego-depletie onderzocht. In eerder onderzoek lag de focus meestal op de negatieve gevolgen van ego-depletie: onder omstandigheden van ego-depletie maken mensen meer ongezonde voedingskeuzes. In dit proefschrift wordt echter aangetoond dat de consequenties van ego-depletie voor voedingskeuzes afhangen van de omgeving. Wanneer sociale cues in de omgeving naar gezonde voedingsproducten wijzen, hebben omstandigheden van ego-depletie gezonde voedingskeuzes tot gevolg. De effecten van ego-depletie voor voedingskeuzes kunnen dus ook positief zijn. Door middel van sociale cues kunnen mensen onder omstandigheden van lage zelfcontrole worden aangezet tot een impulsieve keuze voor gezondheid.
Original languageEnglish
QualificationDoctor of Philosophy