Publication

Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011

Reneerkens, J., Loonstra, J., Spaans, B. & Piersma, T., 2012, In : Limosa. 85, p. 73-79 7 p.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

APA

Reneerkens, J., Loonstra, J., Spaans, B., & Piersma, T. (2012). Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011. Limosa, 85, 73-79.

Author

Reneerkens, Jeroen ; Loonstra, Jelle ; Spaans, Bernard ; Piersma, Theunis. / Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011. In: Limosa. 2012 ; Vol. 85. pp. 73-79.

Harvard

Reneerkens, J, Loonstra, J, Spaans, B & Piersma, T 2012, 'Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011' Limosa, vol. 85, pp. 73-79.

Standard

Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011. / Reneerkens, Jeroen; Loonstra, Jelle; Spaans, Bernard; Piersma, Theunis.

In: Limosa, Vol. 85, 2012, p. 73-79.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Vancouver

Reneerkens J, Loonstra J, Spaans B, Piersma T. Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011. Limosa. 2012;85:73-79.


BibTeX

@article{4b0480a788c64f7986eb2a148a434a13,
title = "Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011",
abstract = "De wadplaten van de Waddenzee zijn van groot belang voor trekkende steltlopers. Ze tanken er bij op weg naar de broedgebieden in het voorjaar en de overwinteringslocaties in het najaar (o.a. Boere 1977, van de Kam et al. 1999, Reneerkens et al. 2005). Sommige soorten steltlopers die door de Waddenzee trekken, zoals Kanoeten Calidris canutus en Rosse Grutto’s Limosa lapponica, overwinteren massaal in slechts enkele gebieden: de Banc d’Arguin in Mauritani{\"e} en de B{\'i}jagos archipel in Guinee-Bissau. In contrast daarmee strekt het overwinteringsgebied van Drieteenstrandlopers Calidris alba, Steenlopers Arenaria interpres en Bontbekplevieren Charadrius hiaticula zich uit langs de hele kust van West-Europa en de westkust van Afrika (Delany et al. 2009). Maar waar komen de in de Waddenzee doortrekkende Drieteenstrandlopers vandaan en waar gaan ze naar toe? De afgelopen jaren zijn veel Drieteenstrandlopers op allerlei locaties langs de Oost-Atlantische trekroute individueel herkenbaar gemaakt met behulp van kleurringen (Reneerkens et al. 2009a). Hierdoor konden we inzicht verkrijgen in de herkomst en bestemming van de Drieteenstrandlopers die in de nazomer van 2011 rond het eiland Griend in de centrale Nederlandse Waddenzee pleisterden. Daarnaast konden we op basis van de fractie gekleurringde vogels een schatting maken van het aanwezige aantal.",
author = "Jeroen Reneerkens and Jelle Loonstra and Bernard Spaans and Theunis Piersma",
year = "2012",
language = "Dutch",
volume = "85",
pages = "73--79",
journal = "Limosa",
issn = "0024-3620",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Grote aantallen Drieteenstrandlopers uit allerlei windstreken bij Griend, nazomer 2011

AU - Reneerkens, Jeroen

AU - Loonstra, Jelle

AU - Spaans, Bernard

AU - Piersma, Theunis

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - De wadplaten van de Waddenzee zijn van groot belang voor trekkende steltlopers. Ze tanken er bij op weg naar de broedgebieden in het voorjaar en de overwinteringslocaties in het najaar (o.a. Boere 1977, van de Kam et al. 1999, Reneerkens et al. 2005). Sommige soorten steltlopers die door de Waddenzee trekken, zoals Kanoeten Calidris canutus en Rosse Grutto’s Limosa lapponica, overwinteren massaal in slechts enkele gebieden: de Banc d’Arguin in Mauritanië en de Bíjagos archipel in Guinee-Bissau. In contrast daarmee strekt het overwinteringsgebied van Drieteenstrandlopers Calidris alba, Steenlopers Arenaria interpres en Bontbekplevieren Charadrius hiaticula zich uit langs de hele kust van West-Europa en de westkust van Afrika (Delany et al. 2009). Maar waar komen de in de Waddenzee doortrekkende Drieteenstrandlopers vandaan en waar gaan ze naar toe? De afgelopen jaren zijn veel Drieteenstrandlopers op allerlei locaties langs de Oost-Atlantische trekroute individueel herkenbaar gemaakt met behulp van kleurringen (Reneerkens et al. 2009a). Hierdoor konden we inzicht verkrijgen in de herkomst en bestemming van de Drieteenstrandlopers die in de nazomer van 2011 rond het eiland Griend in de centrale Nederlandse Waddenzee pleisterden. Daarnaast konden we op basis van de fractie gekleurringde vogels een schatting maken van het aanwezige aantal.

AB - De wadplaten van de Waddenzee zijn van groot belang voor trekkende steltlopers. Ze tanken er bij op weg naar de broedgebieden in het voorjaar en de overwinteringslocaties in het najaar (o.a. Boere 1977, van de Kam et al. 1999, Reneerkens et al. 2005). Sommige soorten steltlopers die door de Waddenzee trekken, zoals Kanoeten Calidris canutus en Rosse Grutto’s Limosa lapponica, overwinteren massaal in slechts enkele gebieden: de Banc d’Arguin in Mauritanië en de Bíjagos archipel in Guinee-Bissau. In contrast daarmee strekt het overwinteringsgebied van Drieteenstrandlopers Calidris alba, Steenlopers Arenaria interpres en Bontbekplevieren Charadrius hiaticula zich uit langs de hele kust van West-Europa en de westkust van Afrika (Delany et al. 2009). Maar waar komen de in de Waddenzee doortrekkende Drieteenstrandlopers vandaan en waar gaan ze naar toe? De afgelopen jaren zijn veel Drieteenstrandlopers op allerlei locaties langs de Oost-Atlantische trekroute individueel herkenbaar gemaakt met behulp van kleurringen (Reneerkens et al. 2009a). Hierdoor konden we inzicht verkrijgen in de herkomst en bestemming van de Drieteenstrandlopers die in de nazomer van 2011 rond het eiland Griend in de centrale Nederlandse Waddenzee pleisterden. Daarnaast konden we op basis van de fractie gekleurringde vogels een schatting maken van het aanwezige aantal.

M3 - Article

VL - 85

SP - 73

EP - 79

JO - Limosa

JF - Limosa

SN - 0024-3620

ER -

ID: 55815837