Publication

Grazing as a nature-management tool: The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion

Nolte, S., 2014, Groningen: s.n.. 246 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

APA

Nolte, S. (2014). Grazing as a nature-management tool: The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion. Groningen: s.n.

Author

Nolte, Stefanie. / Grazing as a nature-management tool : The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion. Groningen : s.n., 2014. 246 p.

Harvard

Nolte, S 2014, 'Grazing as a nature-management tool: The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Grazing as a nature-management tool : The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion. / Nolte, Stefanie.

Groningen : s.n., 2014. 246 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

Vancouver

Nolte S. Grazing as a nature-management tool: The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion. Groningen: s.n., 2014. 246 p.


BibTeX

@phdthesis{23eccf2388064d479ddf617d6186582b,
title = "Grazing as a nature-management tool: The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion",
abstract = "Beweiding wordt ingezet als een vorm van management om biodiversiteit te verhogen in veel grasland ecosystemen bijvoorbeld West-Europese kwelders. Welk soort management in kwelders moet worden aangehouden is desondanks nog steeds een punt van discussie. Daarom was een experiment nodig om de effecten van verschillende soorten vee en beweidingdichtheden op de vegetatie te bestuderen. Om de verschillende invloeden van beweiding op plantensoorten te kunnen begrijpen, moeten we de verschillen in het gedrag van grazers begrijpen. Daarom hebben we het gedrag van de paarden en koeien bestudeerd met betrekking tot dieet keuze, activiteit en ruimtelijke verdeling van de dieren. De verschillen tussen de verschillende soorten grazers in gedrag, dieet keuze, activiteit en ruimtelijke verdeling, be{\"i}nvloeden de vegetatiesamenstelling waarschijnlijk op verschillende niveaus: op soortniveau, gemeenschapsniveau en op het niveau van de vegetatiestructuur. We onderzochten het effect op de productie van bloemen van een doelsoort, Aster tripolium, op de vegetatiesamenstelling en op de vegetatiestructuur op kleine schaal. De waargenomen effecten van beweiding op de vegetatie structuur kan ook de abiotische condities van kwelders be{\"i}nvloeden. We hebben de hypothese getest, dat opslibbing in beweide gebieden lager is dan onbeweide gebieden door vertrapping en lagere vegetatie. Aanvullend op het geaccepteerde belang van beweidingdichtheid als een instrument in natuurbeheer, waren we in staat om verschillende effecten van twee soorten grazers op de vegetatie te ontrafelen. Daarom benadrukken we dat er een zorgvuldige keuze moet worden gemaakt voor soorten grazers die passen bij het doel van het natuurbeheer.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Friesland, Noord-Fries, Schorren, Vegetatie, Biodiversiteit, Grazen, Paarden (dieren), Europees $huisrund, natuurbescherming, natuur- en landschapsbeheer",
author = "Stefanie Nolte",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2014",
language = "English",
isbn = "9789036767279",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Grazing as a nature-management tool

T2 - The effect of different livestock species and stocking densities on salt-marsh vegetation and accretion

AU - Nolte, Stefanie

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Beweiding wordt ingezet als een vorm van management om biodiversiteit te verhogen in veel grasland ecosystemen bijvoorbeld West-Europese kwelders. Welk soort management in kwelders moet worden aangehouden is desondanks nog steeds een punt van discussie. Daarom was een experiment nodig om de effecten van verschillende soorten vee en beweidingdichtheden op de vegetatie te bestuderen. Om de verschillende invloeden van beweiding op plantensoorten te kunnen begrijpen, moeten we de verschillen in het gedrag van grazers begrijpen. Daarom hebben we het gedrag van de paarden en koeien bestudeerd met betrekking tot dieet keuze, activiteit en ruimtelijke verdeling van de dieren. De verschillen tussen de verschillende soorten grazers in gedrag, dieet keuze, activiteit en ruimtelijke verdeling, beïnvloeden de vegetatiesamenstelling waarschijnlijk op verschillende niveaus: op soortniveau, gemeenschapsniveau en op het niveau van de vegetatiestructuur. We onderzochten het effect op de productie van bloemen van een doelsoort, Aster tripolium, op de vegetatiesamenstelling en op de vegetatiestructuur op kleine schaal. De waargenomen effecten van beweiding op de vegetatie structuur kan ook de abiotische condities van kwelders beïnvloeden. We hebben de hypothese getest, dat opslibbing in beweide gebieden lager is dan onbeweide gebieden door vertrapping en lagere vegetatie. Aanvullend op het geaccepteerde belang van beweidingdichtheid als een instrument in natuurbeheer, waren we in staat om verschillende effecten van twee soorten grazers op de vegetatie te ontrafelen. Daarom benadrukken we dat er een zorgvuldige keuze moet worden gemaakt voor soorten grazers die passen bij het doel van het natuurbeheer.

AB - Beweiding wordt ingezet als een vorm van management om biodiversiteit te verhogen in veel grasland ecosystemen bijvoorbeld West-Europese kwelders. Welk soort management in kwelders moet worden aangehouden is desondanks nog steeds een punt van discussie. Daarom was een experiment nodig om de effecten van verschillende soorten vee en beweidingdichtheden op de vegetatie te bestuderen. Om de verschillende invloeden van beweiding op plantensoorten te kunnen begrijpen, moeten we de verschillen in het gedrag van grazers begrijpen. Daarom hebben we het gedrag van de paarden en koeien bestudeerd met betrekking tot dieet keuze, activiteit en ruimtelijke verdeling van de dieren. De verschillen tussen de verschillende soorten grazers in gedrag, dieet keuze, activiteit en ruimtelijke verdeling, beïnvloeden de vegetatiesamenstelling waarschijnlijk op verschillende niveaus: op soortniveau, gemeenschapsniveau en op het niveau van de vegetatiestructuur. We onderzochten het effect op de productie van bloemen van een doelsoort, Aster tripolium, op de vegetatiesamenstelling en op de vegetatiestructuur op kleine schaal. De waargenomen effecten van beweiding op de vegetatie structuur kan ook de abiotische condities van kwelders beïnvloeden. We hebben de hypothese getest, dat opslibbing in beweide gebieden lager is dan onbeweide gebieden door vertrapping en lagere vegetatie. Aanvullend op het geaccepteerde belang van beweidingdichtheid als een instrument in natuurbeheer, waren we in staat om verschillende effecten van twee soorten grazers op de vegetatie te ontrafelen. Daarom benadrukken we dat er een zorgvuldige keuze moet worden gemaakt voor soorten grazers die passen bij het doel van het natuurbeheer.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Friesland

KW - Noord-Fries

KW - Schorren

KW - Vegetatie

KW - Biodiversiteit

KW - Grazen

KW - Paarden (dieren)

KW - Europees $huisrund

KW - natuurbescherming

KW - natuur- en landschapsbeheer

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036767279

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 2328609