Publication

Geloven verplicht: Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015)

Versélewel de Witt Hamer, T. J., 2017, [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen. 340 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

APA

Versélewel de Witt Hamer, T. J. (2017). Geloven verplicht: Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015). [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen.

Author

Versélewel de Witt Hamer, Thomas Johan. / Geloven verplicht : Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015). [Groningen] : Rijksuniversiteit Groningen, 2017. 340 p.

Harvard

Versélewel de Witt Hamer, TJ 2017, 'Geloven verplicht: Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015)', Doctor of Philosophy, University of Groningen, [Groningen].

Standard

Geloven verplicht : Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015). / Versélewel de Witt Hamer, Thomas Johan.

[Groningen] : Rijksuniversiteit Groningen, 2017. 340 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

Vancouver

Versélewel de Witt Hamer TJ. Geloven verplicht: Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015). [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen, 2017. 340 p.


BibTeX

@phdthesis{4995a3ef44ae4c11a80319a5c8c6b630,
title = "Geloven verplicht: Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015)",
abstract = "Ridderlijke orden spreken al eeuwen tot de verbeelding en waren eerder onderwerp van historisch onderzoek. Deze eens machtige organisaties, die tijdens de kruistochten streden tegen de overheersing van het Heilige Land door de moslims, bestaan nog altijd. Toch trekken deze ridders en dames nu niet meer letterlijk ten strijde tegen de ongelovigen; wel zetten zij zich in voor behoud van (christelijk) geloof en caritas. Liefst houden zij zich op de achtergrond en doen hun werk in stilte. Dat roept een sfeer van geheimzinnigheid op. Geloven verplicht gaat over deze van oudsher adellijke orden, maar ook over nieuwe orden. De laatsten kwamen vanaf het midden van de twintigste eeuw op. Hun leden hoefden niet langer van adel te zijn. In deze studie komen ridderlijke orden en hun leden, hun netwerken, hun positie in de samenleving, hun positie ten opzichte van elkaar, hun goede werken en hun strategie{\"e}n om te blijven voortbestaan uitvoerig aan de orde. De orden worden daarbij in het bijzonder vanuit sociologische en antropologische perspectieven benaderd.",
author = "{Vers{\'e}lewel de Witt Hamer}, {Thomas Johan}",
year = "2017",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-825279-0-2",
publisher = "Rijksuniversiteit Groningen",
school = "Rijksuniversiteit Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Geloven verplicht

T2 - Een elite-onderzoek naar ridderlijke orden in het Koninkrijk der Nederlanden (1965-2015)

AU - Versélewel de Witt Hamer, Thomas Johan

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Ridderlijke orden spreken al eeuwen tot de verbeelding en waren eerder onderwerp van historisch onderzoek. Deze eens machtige organisaties, die tijdens de kruistochten streden tegen de overheersing van het Heilige Land door de moslims, bestaan nog altijd. Toch trekken deze ridders en dames nu niet meer letterlijk ten strijde tegen de ongelovigen; wel zetten zij zich in voor behoud van (christelijk) geloof en caritas. Liefst houden zij zich op de achtergrond en doen hun werk in stilte. Dat roept een sfeer van geheimzinnigheid op. Geloven verplicht gaat over deze van oudsher adellijke orden, maar ook over nieuwe orden. De laatsten kwamen vanaf het midden van de twintigste eeuw op. Hun leden hoefden niet langer van adel te zijn. In deze studie komen ridderlijke orden en hun leden, hun netwerken, hun positie in de samenleving, hun positie ten opzichte van elkaar, hun goede werken en hun strategieën om te blijven voortbestaan uitvoerig aan de orde. De orden worden daarbij in het bijzonder vanuit sociologische en antropologische perspectieven benaderd.

AB - Ridderlijke orden spreken al eeuwen tot de verbeelding en waren eerder onderwerp van historisch onderzoek. Deze eens machtige organisaties, die tijdens de kruistochten streden tegen de overheersing van het Heilige Land door de moslims, bestaan nog altijd. Toch trekken deze ridders en dames nu niet meer letterlijk ten strijde tegen de ongelovigen; wel zetten zij zich in voor behoud van (christelijk) geloof en caritas. Liefst houden zij zich op de achtergrond en doen hun werk in stilte. Dat roept een sfeer van geheimzinnigheid op. Geloven verplicht gaat over deze van oudsher adellijke orden, maar ook over nieuwe orden. De laatsten kwamen vanaf het midden van de twintigste eeuw op. Hun leden hoefden niet langer van adel te zijn. In deze studie komen ridderlijke orden en hun leden, hun netwerken, hun positie in de samenleving, hun positie ten opzichte van elkaar, hun goede werken en hun strategieën om te blijven voortbestaan uitvoerig aan de orde. De orden worden daarbij in het bijzonder vanuit sociologische en antropologische perspectieven benaderd.

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 978-90-825279-0-2

PB - Rijksuniversiteit Groningen

CY - [Groningen]

ER -

ID: 50271779