Publication

Doorwerken met peesklachten werkt niet

Dams, O., van den Akker-Scheek, I., Brouwer, S. & Zwerver, J., 1-Nov-2018, In : Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. 26, 9, p. 497-499 3 p.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Copy link to clipboard

Documents

  • Doorwerken met peesklachten werkt niet

    Final publisher's version, 212 KB, PDF document

DOI

Tendinopathieën van de achilles- en patellapees als gevolg van fysieke (over)belasting komen relatief veel voor binnen de werkende en sportende populatie. Door overbelasting ontstaan er, na een initiële reactieve tendinopathie met ontstekingcomponent (‘tendinitis’) geleidelijk aan structurele veranderingen in de pees en is er uiteindelijk sprake van een verstoord regeneratieproces en degeneratie (‘tendinose’).

Klinisch gaat tendinopathie gepaard met vaak langdurige of recidiverende pijnklachten en daarnaast stijfheid en verminderde functie, voornamelijk tijdens en na belasten. Dit kan een negatieve invloed op de kwaliteit van leven en sportprestaties hebben. Er is een groot aantal niet evidence-based behandelmethoden beschreven (fysiotherapie, oefentherapie, orthesen, shockwavetherapie, injecties, chirurgische nettoyage et cetera) maar de behandeluitkomsten zijn onvoorspelbaar en vallen vaak tegen, hetgeen frustrerend is voor zowel patiënt als behandelaar.

In tegenstelling tot onderzoek naar de gevolgen voor het kunnen sporten is er nog weinig bekend over de impact van tendinopathie op arbeidsparticipatie en -productiviteit. In hoeverre de peesklachten invloed hebben op het werk is nauwelijks bekend en is in de spreekkamer geen vast onderwerp van gesprek. Daarom bespreken we in dit artikel een viertal patiënten die zich achtereenvolgens presenteerden op de speciale tendinopathie-polikliniek van het Universitair Sportmedisch Centrum Groningen. Daarbij wordt specifiek aandacht besteed aan de impact van peesklachten op arbeid en ook op de rol die de bedrijfsarts en verzekeringsarts kunnen spelen bij verantwoorde re-integratie.
Original languageDutch
Pages (from-to)497-499
Number of pages3
JournalTijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde
Volume26
Issue number9
Publication statusPublished - 1-Nov-2018

ID: 67298655