Publication

Depressie

Bouvy, P., van Tol, M. -J. & Hoogendijk, W., Mar-2015, Beeldvorming van het brein: Imaging voor psychiaters en psychologen. De Tijdstroom, p. 295-306 12 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

APA

Bouvy, P., van Tol, M. -J., & Hoogendijk, W. (2015). Depressie. In Beeldvorming van het brein: Imaging voor psychiaters en psychologen (pp. 295-306). De Tijdstroom.

Author

Bouvy, P. ; van Tol, M.-J ; Hoogendijk, W. / Depressie. Beeldvorming van het brein: Imaging voor psychiaters en psychologen. De Tijdstroom, 2015. pp. 295-306

Harvard

Bouvy, P, van Tol, M-J & Hoogendijk, W 2015, Depressie. in Beeldvorming van het brein: Imaging voor psychiaters en psychologen. De Tijdstroom, pp. 295-306.

Standard

Depressie. / Bouvy, P.; van Tol, M.-J; Hoogendijk, W.

Beeldvorming van het brein: Imaging voor psychiaters en psychologen. De Tijdstroom, 2015. p. 295-306.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Vancouver

Bouvy P, van Tol M-J, Hoogendijk W. Depressie. In Beeldvorming van het brein: Imaging voor psychiaters en psychologen. De Tijdstroom. 2015. p. 295-306


BibTeX

@inbook{c2009aca9cfa4eeba44aaa50263384c3,
title = "Depressie",
abstract = "Toepassingen van beeldvormende tech­nie­ken om de structuur en functies van de hersenen te ontrafelen hebben de af­ge­lo­pen decennia een hoge vlucht genomen. Het beeldvormend onderzoek bij pati{\"e}nten met psychiatrische stoornissen heeft ook belangrijke nieuwe inzichten gegeven. Zo is met behulp van beeldvormende technieken aangetoond dat de uitkomst van ziekte bij pati{\"e}nten met schizofrenie samenhangt met volumeverlies van de hersenen en dat pati{\"e}nten met een angststoornis een excessieve reactie van specifieke hersengebieden laten zien op confronterende stimuli. Neuro-imagingonderzoek heeft tevens verminderde activiteit van de linker dorsolaterale prefrontale cortex aangetoond bij depressieve pati{\"e}nten.Dit boek geeft een overzicht van beeldvormende technieken van de structuur en functies van de hersenen, met hun toepassingen in gezondheid en bij psychiatrische ziekten. De hoofdstukken zijn geschreven door internationale deskundigen binnen het beeldvormend onderzoek en de toepassing daarvan binnen de psychiatrie. In 25 hoofdstukken wordt inzicht gegeven in de anatomie van de hersenen en in hersenfuncties. Hoe wordt connectiviteit gemeten? Hoe wordt taal in beeld gebracht, hoe reageren de hersenen op emoties? Hoe veranderen de hersenen van baby's, kinderen, pubers of jongvolwassenen tot die van oudere volwassenen? Hoe meet je genetische invloeden en om­ge­vings­in­vloe­den aan de hand van beeldvorming? Een substantieel aantal hoofdstukken is gewijd aan bevindingen bij pati{\"e}nten met psychiatrische stoornissen, waaronder schizofrenie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, angststoornis en obsessieve-compulsieve stoornis. Dit boek is in de eerste plaats gericht op psychiaters en psychologen (in opleiding) met interesse voor beeldvormende technieken. Het is ook geschikt voor de ge{\"i}nteresseerde lezer die inzicht wil verkrijgen in beeldvormend onderzoek naar de menselijke hersenen en voor allen die dagelijks werken met beeldvormende technieken en een breder overzicht wensen.'Wie meer wil dan louter populaire wetenschap kan terecht bij Beeldvorming van het brein, dat zijn titel volledig rechtdoet. Bekende deskundigen geven een state-of-the-artoverzicht van de toepassing van beeldvormende technieken bij psychiatrische ziekten – schizofrenie, depressie, angststoornissen, autisme, bipolaire stoornis – , maar ook bij onderzoek naar (de ontwikkeling van) het gezonde brein. Dus kijken we mee in zowel het babybrein als in het brein van de verouderende mens. Dit boek kan ook dienstdoen als uitstekend ge{\"i}nformeerd en gedocumenteerd naslagwerk.' - Medisch Contact, juli 2015.",
author = "P. Bouvy and {van Tol}, M.-J and W. Hoogendijk",
year = "2015",
month = "3",
language = "Dutch",
isbn = "9789058982629",
pages = "295--306",
booktitle = "Beeldvorming van het brein",
publisher = "De Tijdstroom",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Depressie

AU - Bouvy, P.

AU - van Tol, M.-J

AU - Hoogendijk, W.

PY - 2015/3

Y1 - 2015/3

N2 - Toepassingen van beeldvormende tech­nie­ken om de structuur en functies van de hersenen te ontrafelen hebben de af­ge­lo­pen decennia een hoge vlucht genomen. Het beeldvormend onderzoek bij patiënten met psychiatrische stoornissen heeft ook belangrijke nieuwe inzichten gegeven. Zo is met behulp van beeldvormende technieken aangetoond dat de uitkomst van ziekte bij patiënten met schizofrenie samenhangt met volumeverlies van de hersenen en dat patiënten met een angststoornis een excessieve reactie van specifieke hersengebieden laten zien op confronterende stimuli. Neuro-imagingonderzoek heeft tevens verminderde activiteit van de linker dorsolaterale prefrontale cortex aangetoond bij depressieve patiënten.Dit boek geeft een overzicht van beeldvormende technieken van de structuur en functies van de hersenen, met hun toepassingen in gezondheid en bij psychiatrische ziekten. De hoofdstukken zijn geschreven door internationale deskundigen binnen het beeldvormend onderzoek en de toepassing daarvan binnen de psychiatrie. In 25 hoofdstukken wordt inzicht gegeven in de anatomie van de hersenen en in hersenfuncties. Hoe wordt connectiviteit gemeten? Hoe wordt taal in beeld gebracht, hoe reageren de hersenen op emoties? Hoe veranderen de hersenen van baby's, kinderen, pubers of jongvolwassenen tot die van oudere volwassenen? Hoe meet je genetische invloeden en om­ge­vings­in­vloe­den aan de hand van beeldvorming? Een substantieel aantal hoofdstukken is gewijd aan bevindingen bij patiënten met psychiatrische stoornissen, waaronder schizofrenie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, angststoornis en obsessieve-compulsieve stoornis. Dit boek is in de eerste plaats gericht op psychiaters en psychologen (in opleiding) met interesse voor beeldvormende technieken. Het is ook geschikt voor de geïnteresseerde lezer die inzicht wil verkrijgen in beeldvormend onderzoek naar de menselijke hersenen en voor allen die dagelijks werken met beeldvormende technieken en een breder overzicht wensen.'Wie meer wil dan louter populaire wetenschap kan terecht bij Beeldvorming van het brein, dat zijn titel volledig rechtdoet. Bekende deskundigen geven een state-of-the-artoverzicht van de toepassing van beeldvormende technieken bij psychiatrische ziekten – schizofrenie, depressie, angststoornissen, autisme, bipolaire stoornis – , maar ook bij onderzoek naar (de ontwikkeling van) het gezonde brein. Dus kijken we mee in zowel het babybrein als in het brein van de verouderende mens. Dit boek kan ook dienstdoen als uitstekend geïnformeerd en gedocumenteerd naslagwerk.' - Medisch Contact, juli 2015.

AB - Toepassingen van beeldvormende tech­nie­ken om de structuur en functies van de hersenen te ontrafelen hebben de af­ge­lo­pen decennia een hoge vlucht genomen. Het beeldvormend onderzoek bij patiënten met psychiatrische stoornissen heeft ook belangrijke nieuwe inzichten gegeven. Zo is met behulp van beeldvormende technieken aangetoond dat de uitkomst van ziekte bij patiënten met schizofrenie samenhangt met volumeverlies van de hersenen en dat patiënten met een angststoornis een excessieve reactie van specifieke hersengebieden laten zien op confronterende stimuli. Neuro-imagingonderzoek heeft tevens verminderde activiteit van de linker dorsolaterale prefrontale cortex aangetoond bij depressieve patiënten.Dit boek geeft een overzicht van beeldvormende technieken van de structuur en functies van de hersenen, met hun toepassingen in gezondheid en bij psychiatrische ziekten. De hoofdstukken zijn geschreven door internationale deskundigen binnen het beeldvormend onderzoek en de toepassing daarvan binnen de psychiatrie. In 25 hoofdstukken wordt inzicht gegeven in de anatomie van de hersenen en in hersenfuncties. Hoe wordt connectiviteit gemeten? Hoe wordt taal in beeld gebracht, hoe reageren de hersenen op emoties? Hoe veranderen de hersenen van baby's, kinderen, pubers of jongvolwassenen tot die van oudere volwassenen? Hoe meet je genetische invloeden en om­ge­vings­in­vloe­den aan de hand van beeldvorming? Een substantieel aantal hoofdstukken is gewijd aan bevindingen bij patiënten met psychiatrische stoornissen, waaronder schizofrenie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, angststoornis en obsessieve-compulsieve stoornis. Dit boek is in de eerste plaats gericht op psychiaters en psychologen (in opleiding) met interesse voor beeldvormende technieken. Het is ook geschikt voor de geïnteresseerde lezer die inzicht wil verkrijgen in beeldvormend onderzoek naar de menselijke hersenen en voor allen die dagelijks werken met beeldvormende technieken en een breder overzicht wensen.'Wie meer wil dan louter populaire wetenschap kan terecht bij Beeldvorming van het brein, dat zijn titel volledig rechtdoet. Bekende deskundigen geven een state-of-the-artoverzicht van de toepassing van beeldvormende technieken bij psychiatrische ziekten – schizofrenie, depressie, angststoornissen, autisme, bipolaire stoornis – , maar ook bij onderzoek naar (de ontwikkeling van) het gezonde brein. Dus kijken we mee in zowel het babybrein als in het brein van de verouderende mens. Dit boek kan ook dienstdoen als uitstekend geïnformeerd en gedocumenteerd naslagwerk.' - Medisch Contact, juli 2015.

M3 - Chapter

SN - 9789058982629

SP - 295

EP - 306

BT - Beeldvorming van het brein

PB - De Tijdstroom

ER -

ID: 61240049