Publication

Deel VI Het gereedschap: Audits

Zegers, M., van Gelderen, S., Hanskamp, M., Kromme, N., Lefrandt, J. & Langelaan, M., Nov-2016, Patiëntveiligheid: Handboek voor medisch specialistische zorg. Dillmann, R., Wagner, C., Schellekens, W., Klein, J., Jager, M. & van der Grinten, T. (eds.). De Tijdstroom, p. 379-398 444 p.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  • Marieke Zegers
  • S van Gelderen
  • M Hanskamp
  • N Kromme
  • Joop Lefrandt
  • M Langelaan
Stap voor stap bouwen aan patiënt­vei­lig­heid is een reis die nooit eindigt. Iedereen die met medisch specialistische zorg te ma­ken heeft, draagt daaraan op zijn eigen, unieke wijze bij: medisch specialisten, verpleegkundigen, leidinggevenden, stafmedewerkers, bestuurders en toezichthouders. Iedereen is immers specialist op het eigen terrein, en samen zorgen zij voor een omgeving waar de patiënt kan rekenen op de juiste zorg op het juiste moment door de juiste zorgverlener.

De afgelopen 10 jaar zijn forse vorderingen geboekt bij het verbeteren van patiënt­veiligheid. Dat komt in dit boek aan de orde. Tegelijkertijd zijn verdere stappen nodig en mogelijk. Hoe zorgen we ervoor dat veiligheid intrinsiek is ingebouwd in het ontwerp en de uitvoering van onze zorg? Hoe kan veiligheid gekoppeld worden aan professioneel handelen, zonder overmatig uit te gaan van controle achteraf?

Don Berwick schreef 'improving patient safety is not for the faint hearted'. Het vergt een open cultuur binnen complexe professionele organisaties, om te kunnen zien en benoemen hoe het beter kan. Aan die cultuur wil dit boek een bijdrage leveren. Onze patiënten mogen verwachten dat we die handschoen opnemen.
Original languageEnglish
Title of host publicationPatiëntveiligheid
Subtitle of host publicationHandboek voor medisch specialistische zorg
EditorsRob Dillmann, Cordula Wagner, Wim Schellekens, Jan Klein, Marjo Jager, Tom van der Grinten
PublisherDe Tijdstroom
Chapter28
Pages379-398
Number of pages444
ISBN (Print)9789058983060
Publication statusPublished - Nov-2016

View graph of relations

ID: 60330948