Publication

De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten: Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg

Venhorst, V., Daams, M. & van Dijk, J., 1-Feb-2017, Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen. 43 p. (URSI Research Report; no. 360)

Research output: Book/ReportReportProfessional

APA

Venhorst, V., Daams, M., & van Dijk, J. (2017). De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten: Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg. (URSI Research Report; No. 360). Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen.

Author

Venhorst, Viktor ; Daams, Michiel ; van Dijk, Jouke. / De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten : Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg. Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen, 2017. 43 p. (URSI Research Report; 360).

Harvard

Venhorst, V, Daams, M & van Dijk, J 2017, De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten: Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg. URSI Research Report, no. 360, Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen.

Standard

De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten : Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg. / Venhorst, Viktor; Daams, Michiel; van Dijk, Jouke.

Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen, 2017. 43 p. (URSI Research Report; No. 360).

Research output: Book/ReportReportProfessional

Vancouver

Venhorst V, Daams M, van Dijk J. De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten: Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg. Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen, 2017. 43 p. (URSI Research Report; 360).


BibTeX

@book{64f906f19dae46c089af1185e092016f,
title = "De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten: Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg",
abstract = "In deze rapportage doen we verslag van een studie naar de regionale binding en mobiliteit van medisch specialisten in Nederland. We onderzoeken in welke mate de uiteindelijke werklocatie samenhangt met de locaties tijdens specialisatiefase, tijdens de studie geneeskunde en zelfs de woonregio waar men naar de middelbare school ging. We maken in deze studie gebruik van registerdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze cijfers stellen ons in staat een specifieke groep als de medisch specialisten over lange tijdsperioden te volgen, en hun stappen richting een registratie en beroepsuitoefening als medisch specialist in kaart te brengen. We werken in deze studie de ruimtelijke patronen rond een aantal cruciale fases in de route naar het zelfstandig werken als medisch specialist uit: de overgang van thuisregio naar studieregio, de overgang van studieregio naar opleidingsregio en de overgang van opleidingsregio naar werkregio. Deze transities brengen we vervolgens ook longitudinaal in beeld. Een rode lijn door dit rapport is dat “blijven” in nagenoeg alle opzichten een dominante strategie is. Het is het meest gevolgde “mobiliteitspatroon”. De blijvers zijn niet altijd in de absolute meerderheid, maar het is vaak wel de belangrijkste groep, of we nu kijken naar studenten, AIOS of werkende medisch specialisten in een bepaalde OOR (Onderwijs- en Opleidingsregio). De herkomstregio’s van instromers en de bestemmingen van vertrekkers zijn vaak de naburige OORs. Er zijn in de diverse fases van het opleidingstraject aanzienlijke regionale verschillen in de omvang en richting van de netto stromen. Zo geven de OOR-Zuid-Oost Nederland en de OOR-Noord-Oost een netto instroom te zien over het hele opleidingstraject. De oorzaken van deze netto-instromen zijn echter verschillend: de OOR-ZON heeft een sterke netto-instroom van aankomende AIOS, die wellicht al roots hebben in het gebied, maar terugkeren van een geneeskunde studie in de OOR-ON. De OOR-NO is echter de enige OOR die een netto-instroom van jonge klaren vertoont.",
author = "Viktor Venhorst and Michiel Daams and {van Dijk}, Jouke",
year = "2017",
month = "2",
day = "1",
language = "Dutch",
series = "URSI Research Report",
publisher = "Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen",
number = "360",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten

T2 - Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg

AU - Venhorst, Viktor

AU - Daams, Michiel

AU - van Dijk, Jouke

PY - 2017/2/1

Y1 - 2017/2/1

N2 - In deze rapportage doen we verslag van een studie naar de regionale binding en mobiliteit van medisch specialisten in Nederland. We onderzoeken in welke mate de uiteindelijke werklocatie samenhangt met de locaties tijdens specialisatiefase, tijdens de studie geneeskunde en zelfs de woonregio waar men naar de middelbare school ging. We maken in deze studie gebruik van registerdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze cijfers stellen ons in staat een specifieke groep als de medisch specialisten over lange tijdsperioden te volgen, en hun stappen richting een registratie en beroepsuitoefening als medisch specialist in kaart te brengen. We werken in deze studie de ruimtelijke patronen rond een aantal cruciale fases in de route naar het zelfstandig werken als medisch specialist uit: de overgang van thuisregio naar studieregio, de overgang van studieregio naar opleidingsregio en de overgang van opleidingsregio naar werkregio. Deze transities brengen we vervolgens ook longitudinaal in beeld. Een rode lijn door dit rapport is dat “blijven” in nagenoeg alle opzichten een dominante strategie is. Het is het meest gevolgde “mobiliteitspatroon”. De blijvers zijn niet altijd in de absolute meerderheid, maar het is vaak wel de belangrijkste groep, of we nu kijken naar studenten, AIOS of werkende medisch specialisten in een bepaalde OOR (Onderwijs- en Opleidingsregio). De herkomstregio’s van instromers en de bestemmingen van vertrekkers zijn vaak de naburige OORs. Er zijn in de diverse fases van het opleidingstraject aanzienlijke regionale verschillen in de omvang en richting van de netto stromen. Zo geven de OOR-Zuid-Oost Nederland en de OOR-Noord-Oost een netto instroom te zien over het hele opleidingstraject. De oorzaken van deze netto-instromen zijn echter verschillend: de OOR-ZON heeft een sterke netto-instroom van aankomende AIOS, die wellicht al roots hebben in het gebied, maar terugkeren van een geneeskunde studie in de OOR-ON. De OOR-NO is echter de enige OOR die een netto-instroom van jonge klaren vertoont.

AB - In deze rapportage doen we verslag van een studie naar de regionale binding en mobiliteit van medisch specialisten in Nederland. We onderzoeken in welke mate de uiteindelijke werklocatie samenhangt met de locaties tijdens specialisatiefase, tijdens de studie geneeskunde en zelfs de woonregio waar men naar de middelbare school ging. We maken in deze studie gebruik van registerdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze cijfers stellen ons in staat een specifieke groep als de medisch specialisten over lange tijdsperioden te volgen, en hun stappen richting een registratie en beroepsuitoefening als medisch specialist in kaart te brengen. We werken in deze studie de ruimtelijke patronen rond een aantal cruciale fases in de route naar het zelfstandig werken als medisch specialist uit: de overgang van thuisregio naar studieregio, de overgang van studieregio naar opleidingsregio en de overgang van opleidingsregio naar werkregio. Deze transities brengen we vervolgens ook longitudinaal in beeld. Een rode lijn door dit rapport is dat “blijven” in nagenoeg alle opzichten een dominante strategie is. Het is het meest gevolgde “mobiliteitspatroon”. De blijvers zijn niet altijd in de absolute meerderheid, maar het is vaak wel de belangrijkste groep, of we nu kijken naar studenten, AIOS of werkende medisch specialisten in een bepaalde OOR (Onderwijs- en Opleidingsregio). De herkomstregio’s van instromers en de bestemmingen van vertrekkers zijn vaak de naburige OORs. Er zijn in de diverse fases van het opleidingstraject aanzienlijke regionale verschillen in de omvang en richting van de netto stromen. Zo geven de OOR-Zuid-Oost Nederland en de OOR-Noord-Oost een netto instroom te zien over het hele opleidingstraject. De oorzaken van deze netto-instromen zijn echter verschillend: de OOR-ZON heeft een sterke netto-instroom van aankomende AIOS, die wellicht al roots hebben in het gebied, maar terugkeren van een geneeskunde studie in de OOR-ON. De OOR-NO is echter de enige OOR die een netto-instroom van jonge klaren vertoont.

M3 - Report

T3 - URSI Research Report

BT - De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten

PB - Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen

ER -

ID: 39367830