Publication

De regionale mobiliteit en binding van medisch specialisten: Het belang van opleiden en onderwijs voor de regionale gezondheidszorg

Venhorst, V., Daams, M. & van Dijk, J., 1-Feb-2017, Urban and Regional Studies Institute / University of Groningen. 43 p. (URSI Research Report; no. 360)

Research output: Book/ReportReportProfessional

In deze rapportage doen we verslag van een studie naar de regionale binding en mobiliteit van medisch specialisten in Nederland. We onderzoeken in welke mate de uiteindelijke werklocatie samenhangt met de locaties tijdens specialisatiefase, tijdens de studie geneeskunde en zelfs de woonregio waar men naar de middelbare school ging. We maken in deze studie gebruik van registerdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze cijfers stellen ons in staat een specifieke groep als de medisch specialisten over lange tijdsperioden te volgen, en hun stappen richting een registratie en beroepsuitoefening als medisch specialist in kaart te brengen. We werken in deze studie de ruimtelijke patronen rond een aantal cruciale fases in de route naar het zelfstandig werken als medisch specialist uit: de overgang van thuisregio naar studieregio, de overgang van studieregio naar opleidingsregio en de overgang van opleidingsregio naar werkregio. Deze transities brengen we vervolgens ook longitudinaal in beeld.
Een rode lijn door dit rapport is dat “blijven” in nagenoeg alle opzichten een dominante strategie is. Het is het meest gevolgde “mobiliteitspatroon”. De blijvers zijn niet altijd in de absolute meerderheid, maar het is vaak wel de belangrijkste groep, of we nu kijken naar studenten, AIOS of werkende medisch specialisten in een bepaalde OOR (Onderwijs- en Opleidingsregio). De herkomstregio’s van instromers en de bestemmingen van vertrekkers zijn vaak de naburige OORs. Er zijn in de diverse fases van het opleidingstraject aanzienlijke regionale verschillen in de omvang en richting van de netto stromen. Zo geven de OOR-Zuid-Oost Nederland en de OOR-Noord-Oost een netto instroom te zien over het hele opleidingstraject. De oorzaken van deze netto-instromen zijn echter verschillend: de OOR-ZON heeft een sterke netto-instroom van aankomende AIOS, die wellicht al roots hebben in het gebied, maar terugkeren van een geneeskunde studie in de OOR-ON. De OOR-NO is echter de enige OOR die een netto-instroom van jonge klaren vertoont.
Original languageDutch
PublisherUrban and Regional Studies Institute / University of Groningen
Number of pages43
Publication statusPublished - 1-Feb-2017

Publication series

NameURSI Research Report
PublisherUrban and Regional Studies Institute
No.360
Related Press / Media
 1. Tekort aan artsen dreigt in Noord- en Oost-Nederland

  Viktor Venhorst

  25/07/2017

  1 Media contribution

  Press/Media: Expert CommentPopular

 2. Dagblad van het Noorden: Kamer wil meer specialisten Noorden

  Viktor Venhorst, Michiel Daams & Jouke Dijk, van

  23/02/2017

  1 item of Media coverage

  Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

 3. Tekort aan specialisten dreigt

  Viktor Venhorst

  17/02/2017

  1 item of Media coverage

  Press/Media: ResearchPopular

View all (3) »

Download statistics

No data available

ID: 39367830