Publication

De ontknoping van de zilveren koorde: de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk

Ouden, W. H. D., 2009, Zoetermeer: s.n. 245 p.

Research output: Book/ReportBookAcademic

APA

Ouden, W. H. D. (2009). De ontknoping van de zilveren koorde: de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk. Zoetermeer: s.n.

Author

Ouden, W.H. den. / De ontknoping van de zilveren koorde : de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk. Zoetermeer : s.n., 2009. 245 p.

Harvard

Ouden, WHD 2009, De ontknoping van de zilveren koorde: de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk. s.n., Zoetermeer.

Standard

De ontknoping van de zilveren koorde : de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk. / Ouden, W.H. den.

Zoetermeer : s.n., 2009. 245 p.

Research output: Book/ReportBookAcademic

Vancouver

Ouden WHD. De ontknoping van de zilveren koorde: de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk. Zoetermeer: s.n., 2009. 245 p.


BibTeX

@book{1e91a51e0d8d4e36ada4d7c6efe91a99,
title = "De ontknoping van de zilveren koorde: de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk",
abstract = "De zilveren koorde is een bijbelse uitdrukking voor de financi{\"e}le relatie tussen kerk en staat: pensioenen, salarissen, kinderbijslag enzovoort. Eerder beschreef Den Ouden de financi{\"e}le geschiedenis van de hervormde kerk vanaf de reformatie tot 1801, in zijn proefschrift 'Kerk onder patriottenbewind' (1994). In deze vervolgstudie beschrijft hij de periode vanaf 1801 tot heden. Aan de hand van gedegen historisch onderzoek beschrijft hij de ontwikkeling van zowel de scheiding tussen kerk en staat, als de vervanging van de oorspronkelijk losse kerkverbanden door een hi{\"e}rarchische kerk, die immers door de staat beter te beheersen is. Na de be{\"e}indiging van de financi{\"e}le relatie tussen staat en kerk in 1983 krijgen de Nederlandse kerken als enige in Europa geen financi{\"e}le ondersteuning van de staat en zijn zij volledig aangewezen op de vrijwillige bijdrage van hun kerkleden. Dit historisch onderzoek is goed gedocumenteerd met voetnoten, geraadpleegde bronnen en literatuur, en registers van persoonsnamen en geografische namen, en een verantwoording van de opgenomen illustraties.",
keywords = "Salarissen;, Nederlandse Hervormde kerk;, Nederland;, Predikanten;, Kerk en staat;",
author = "Ouden, {W.H. den}",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2009",
language = "Dutch",
isbn = "9023912861",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - De ontknoping van de zilveren koorde

T2 - de geschiedenis van de rijkstraktementen in de Nederlandse Hervormde Kerk

AU - Ouden, W.H. den

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - De zilveren koorde is een bijbelse uitdrukking voor de financiële relatie tussen kerk en staat: pensioenen, salarissen, kinderbijslag enzovoort. Eerder beschreef Den Ouden de financiële geschiedenis van de hervormde kerk vanaf de reformatie tot 1801, in zijn proefschrift 'Kerk onder patriottenbewind' (1994). In deze vervolgstudie beschrijft hij de periode vanaf 1801 tot heden. Aan de hand van gedegen historisch onderzoek beschrijft hij de ontwikkeling van zowel de scheiding tussen kerk en staat, als de vervanging van de oorspronkelijk losse kerkverbanden door een hiërarchische kerk, die immers door de staat beter te beheersen is. Na de beëindiging van de financiële relatie tussen staat en kerk in 1983 krijgen de Nederlandse kerken als enige in Europa geen financiële ondersteuning van de staat en zijn zij volledig aangewezen op de vrijwillige bijdrage van hun kerkleden. Dit historisch onderzoek is goed gedocumenteerd met voetnoten, geraadpleegde bronnen en literatuur, en registers van persoonsnamen en geografische namen, en een verantwoording van de opgenomen illustraties.

AB - De zilveren koorde is een bijbelse uitdrukking voor de financiële relatie tussen kerk en staat: pensioenen, salarissen, kinderbijslag enzovoort. Eerder beschreef Den Ouden de financiële geschiedenis van de hervormde kerk vanaf de reformatie tot 1801, in zijn proefschrift 'Kerk onder patriottenbewind' (1994). In deze vervolgstudie beschrijft hij de periode vanaf 1801 tot heden. Aan de hand van gedegen historisch onderzoek beschrijft hij de ontwikkeling van zowel de scheiding tussen kerk en staat, als de vervanging van de oorspronkelijk losse kerkverbanden door een hiërarchische kerk, die immers door de staat beter te beheersen is. Na de beëindiging van de financiële relatie tussen staat en kerk in 1983 krijgen de Nederlandse kerken als enige in Europa geen financiële ondersteuning van de staat en zijn zij volledig aangewezen op de vrijwillige bijdrage van hun kerkleden. Dit historisch onderzoek is goed gedocumenteerd met voetnoten, geraadpleegde bronnen en literatuur, en registers van persoonsnamen en geografische namen, en een verantwoording van de opgenomen illustraties.

KW - Salarissen;

KW - Nederlandse Hervormde kerk;

KW - Nederland;

KW - Predikanten;

KW - Kerk en staat;

M3 - Book

SN - 9023912861

BT - De ontknoping van de zilveren koorde

PB - s.n.

CY - Zoetermeer

ER -

ID: 14622150