Publication

De netwerkbenadering bij depressie: Veel noten op de zang of heilige graal?

Wichers, M., Snippe, E., Riese, H. & Bos, F., Mar-2019, In : Gedragstherapie. 52, 2, p. 43-68 26 p.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

APA

Wichers, M., Snippe, E., Riese, H., & Bos, F. (2019). De netwerkbenadering bij depressie: Veel noten op de zang of heilige graal? . Gedragstherapie, 52(2), 43-68.

Author

Wichers, Marieke ; Snippe, Evelien ; Riese, Harriette ; Bos, Fiona. / De netwerkbenadering bij depressie : Veel noten op de zang of heilige graal? . In: Gedragstherapie. 2019 ; Vol. 52, No. 2. pp. 43-68.

Harvard

Wichers, M, Snippe, E, Riese, H & Bos, F 2019, 'De netwerkbenadering bij depressie: Veel noten op de zang of heilige graal? ', Gedragstherapie, vol. 52, no. 2, pp. 43-68.

Standard

De netwerkbenadering bij depressie : Veel noten op de zang of heilige graal? . / Wichers, Marieke; Snippe, Evelien; Riese, Harriette; Bos, Fiona.

In: Gedragstherapie, Vol. 52, No. 2, 03.2019, p. 43-68.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Vancouver

Wichers M, Snippe E, Riese H, Bos F. De netwerkbenadering bij depressie: Veel noten op de zang of heilige graal? . Gedragstherapie. 2019 Mar;52(2):43-68.


BibTeX

@article{b4b9cf2860934f328a1cf2a102e3ca5c,
title = "De netwerkbenadering bij depressie: Veel noten op de zang of heilige graal?",
abstract = "Er zijn al veel studies gedaan die een netwerkbenadering hebben toegepast bij depressie. Hoewel theoretisch aantrekkelijk zijn de uitkomsten van deze studies samen nog nauwelijks ge{\"e}valueerd. Dit wordt ook bemoeilijkt doordat de netwerkbenadering op veel verschillende manieren wordt toegepast, waardoor uitkomsten niet altijd direct te vergelijken zijn. Soms wordt gekeken naar netwerken met metingen op {\'e}{\'e}n tijdstip en soms naar netwerken met meerdere meetmomenten over de tijd binnen {\'e}{\'e}n persoon. Soms worden netwerken toegepast op symptomen gerapporteerd over weken en soms juist op stemmingen in het moment die een aantal keren per dag gerapporteerd worden. Al dit soort verschillen zijn relevant om mee te nemen bij het trekken van conclusies over de betekenis van de gevonden uitkomsten. In dit artikel bespreken we daarom de netwerkstudies in het kader van deze verschillen. Bovendien bespreken we op basis van deze conclusies de huidige relevantie van de netwerkbenadering voor de klinische praktijk.",
author = "Marieke Wichers and Evelien Snippe and Harriette Riese and Fiona Bos",
year = "2019",
month = "3",
language = "Dutch",
volume = "52",
pages = "43--68",
journal = "Gedragstherapie",
issn = "0167-7454",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - De netwerkbenadering bij depressie

T2 - Veel noten op de zang of heilige graal?

AU - Wichers, Marieke

AU - Snippe, Evelien

AU - Riese, Harriette

AU - Bos, Fiona

PY - 2019/3

Y1 - 2019/3

N2 - Er zijn al veel studies gedaan die een netwerkbenadering hebben toegepast bij depressie. Hoewel theoretisch aantrekkelijk zijn de uitkomsten van deze studies samen nog nauwelijks geëvalueerd. Dit wordt ook bemoeilijkt doordat de netwerkbenadering op veel verschillende manieren wordt toegepast, waardoor uitkomsten niet altijd direct te vergelijken zijn. Soms wordt gekeken naar netwerken met metingen op één tijdstip en soms naar netwerken met meerdere meetmomenten over de tijd binnen één persoon. Soms worden netwerken toegepast op symptomen gerapporteerd over weken en soms juist op stemmingen in het moment die een aantal keren per dag gerapporteerd worden. Al dit soort verschillen zijn relevant om mee te nemen bij het trekken van conclusies over de betekenis van de gevonden uitkomsten. In dit artikel bespreken we daarom de netwerkstudies in het kader van deze verschillen. Bovendien bespreken we op basis van deze conclusies de huidige relevantie van de netwerkbenadering voor de klinische praktijk.

AB - Er zijn al veel studies gedaan die een netwerkbenadering hebben toegepast bij depressie. Hoewel theoretisch aantrekkelijk zijn de uitkomsten van deze studies samen nog nauwelijks geëvalueerd. Dit wordt ook bemoeilijkt doordat de netwerkbenadering op veel verschillende manieren wordt toegepast, waardoor uitkomsten niet altijd direct te vergelijken zijn. Soms wordt gekeken naar netwerken met metingen op één tijdstip en soms naar netwerken met meerdere meetmomenten over de tijd binnen één persoon. Soms worden netwerken toegepast op symptomen gerapporteerd over weken en soms juist op stemmingen in het moment die een aantal keren per dag gerapporteerd worden. Al dit soort verschillen zijn relevant om mee te nemen bij het trekken van conclusies over de betekenis van de gevonden uitkomsten. In dit artikel bespreken we daarom de netwerkstudies in het kader van deze verschillen. Bovendien bespreken we op basis van deze conclusies de huidige relevantie van de netwerkbenadering voor de klinische praktijk.

M3 - Article

VL - 52

SP - 43

EP - 68

JO - Gedragstherapie

JF - Gedragstherapie

SN - 0167-7454

IS - 2

ER -

ID: 77305643