Publication

Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht.

Dijkstra, D., 2008, 45 p.

Research output: Working paperAcademic

APA

Dijkstra, D. (2008). Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht.

Author

Dijkstra, D. / Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht. 2008.

Harvard

Dijkstra, D 2008 'Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht.'.

Standard

Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht. / Dijkstra, D.

2008.

Research output: Working paperAcademic

Vancouver

Dijkstra D. Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht. 2008.


BibTeX

@techreport{1123ec8cb96b42639217ada7d3be56ab,
title = "Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht.",
abstract = "Depressie is {\'e}{\'e}n van ‘s werelds meest voorkomende psychische stoornissen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is aangetoond als effectief in het terugdringen van depressie. Probleem is echter dat er op dit moment te weinig therapeuten zijn om iedereen tijdig te kunnen behandelen. Gecomputeriseerde CGT zou een oplossing kunnen zijn voor dit probleem. In dit systematische overzicht zijn gerandomiseerde onderzoeken verzameld die de effectiviteit van computergeleverde CGT vergelijkt met de effectiviteit van therapeutgeleverde CGT bij het terugdringen van depressie. Daarnaast is aanvullend contact bij de gecomputeriseerde therapie geanalyseerd en onderzocht of de aard en hoeveelheid van het contact invloed heeft op de effectiviteit van gecomputeriseerde CGT. Uit vier van de vijf onderzoeken kwam naar voren dat computergeleverde CGT even effectief is als therapeutgeleverde CGT in het terugdringen van depressie. In {\'e}{\'e}n onderzoek werd geconcludeerd dat therapeutgeleverde therapie effectiever is dan computergeleverde therapie.",
author = "D. Dijkstra",
note = "Relation: https://www.umcg.nl/ date_submitted:2008 Rights: University of Groningen / University Medical Center Groningen",
year = "2008",
language = "Dutch",
type = "WorkingPaper",

}

RIS

TY - UNPB

T1 - Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht.

AU - Dijkstra, D.

N1 - Relation: https://www.umcg.nl/ date_submitted:2008 Rights: University of Groningen / University Medical Center Groningen

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Depressie is één van ‘s werelds meest voorkomende psychische stoornissen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is aangetoond als effectief in het terugdringen van depressie. Probleem is echter dat er op dit moment te weinig therapeuten zijn om iedereen tijdig te kunnen behandelen. Gecomputeriseerde CGT zou een oplossing kunnen zijn voor dit probleem. In dit systematische overzicht zijn gerandomiseerde onderzoeken verzameld die de effectiviteit van computergeleverde CGT vergelijkt met de effectiviteit van therapeutgeleverde CGT bij het terugdringen van depressie. Daarnaast is aanvullend contact bij de gecomputeriseerde therapie geanalyseerd en onderzocht of de aard en hoeveelheid van het contact invloed heeft op de effectiviteit van gecomputeriseerde CGT. Uit vier van de vijf onderzoeken kwam naar voren dat computergeleverde CGT even effectief is als therapeutgeleverde CGT in het terugdringen van depressie. In één onderzoek werd geconcludeerd dat therapeutgeleverde therapie effectiever is dan computergeleverde therapie.

AB - Depressie is één van ‘s werelds meest voorkomende psychische stoornissen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is aangetoond als effectief in het terugdringen van depressie. Probleem is echter dat er op dit moment te weinig therapeuten zijn om iedereen tijdig te kunnen behandelen. Gecomputeriseerde CGT zou een oplossing kunnen zijn voor dit probleem. In dit systematische overzicht zijn gerandomiseerde onderzoeken verzameld die de effectiviteit van computergeleverde CGT vergelijkt met de effectiviteit van therapeutgeleverde CGT bij het terugdringen van depressie. Daarnaast is aanvullend contact bij de gecomputeriseerde therapie geanalyseerd en onderzocht of de aard en hoeveelheid van het contact invloed heeft op de effectiviteit van gecomputeriseerde CGT. Uit vier van de vijf onderzoeken kwam naar voren dat computergeleverde CGT even effectief is als therapeutgeleverde CGT in het terugdringen van depressie. In één onderzoek werd geconcludeerd dat therapeutgeleverde therapie effectiever is dan computergeleverde therapie.

M3 - Working paper

BT - Computergeleverde versus therapeutgeleverde therapie voor het behandelen van depressie. Een systematisch overzicht.

ER -

ID: 14620470