Publication

Captain van Jong Holland: een biografie van Pim Mulier, 1865-1954

Rewijk, D., 2015, [S.l.]: [S.n.]. 388 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Rewijk, D. (2015). Captain van Jong Holland: een biografie van Pim Mulier, 1865-1954. [S.l.]: [S.n.].

Author

Rewijk, Daniël. / Captain van Jong Holland : een biografie van Pim Mulier, 1865-1954. [S.l.] : [S.n.], 2015. 388 p.

Harvard

Rewijk, D 2015, 'Captain van Jong Holland: een biografie van Pim Mulier, 1865-1954', Doctor of Philosophy, University of Groningen, [S.l.].

Standard

Captain van Jong Holland : een biografie van Pim Mulier, 1865-1954. / Rewijk, Daniël.

[S.l.] : [S.n.], 2015. 388 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Rewijk D. Captain van Jong Holland: een biografie van Pim Mulier, 1865-1954. [S.l.]: [S.n.], 2015. 388 p.


BibTeX

@phdthesis{270ed9b9f71e4b108832de00eeb51f7e,
title = "Captain van Jong Holland: een biografie van Pim Mulier, 1865-1954",
abstract = "Captain van Jong Holland. Een biografie van Pim Mulier, 1865-1954.In het laatste kwart van de negentiende eeuw veranderde de lichaamscultuur in Nederland ingrijpend. De grote veranderingen van de tijd brachten een nieuw burgerschap voort, waarin ook aan het lichaam nieuwe eisen werden gesteld. Traditioneel sportief vermaak veranderde en werd onder welgestelde jongeren door nieuwe sporten uit het buitenland voorbijgestreefd. In beide processen speelde Willem Johan Herman Mulier (1865-1954) een sleutelrol, onder meer als eerste voorzitter van de International Skating Union, bedenker van de Elfstedentocht en oprichter van de Nederlandse Voetbal Bond. Muliers betekenis reikt evenwel verder dan sportgeschiedenis. In zijn rijke leven komen enkele van de cruciale bipolariteiten van de negentiende eeuw samen: regionale traditie {\'e}n internationale vernieuwing; standsbewustzijn {\'e}n democratisering; internationale netwerken {\'e}n nationalisme; behoudzucht {\'e}n vernieuwingsdrift. Als initiator van sportieve vernieuwing droeg Mulier bij aan de culturele betekenis van sport. Zijn opvattingen over waarde, nut, bekoring en gevaren van sport bleven lang dominant, tot ver in de twintigste eeuw. Na een verblijf in Nederlands-Indi{\"e}, waar hij de Deli Courant leidde, keerde Mulier eind 1905 terug in Den Haag. Meer en meer verschanste hij zich in een historiserende levensstijl. Enkele liefhebberijen beschutten zijn bestaan tegen de opmars van ‘het volk’, de massamedia en ruwe manieren. In dezelfde periode werd het imago van Mulier als stichter van de Nederlandse sport geconstrueerd. Mulier schreef zelf actief mee aan deze oorsprongsmythologie.",
author = "Dani{\"e}l Rewijk",
year = "2015",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-5615-345-8",
publisher = "[S.n.]",
school = "Rijksuniversiteit Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Captain van Jong Holland

T2 - een biografie van Pim Mulier, 1865-1954

AU - Rewijk, Daniël

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Captain van Jong Holland. Een biografie van Pim Mulier, 1865-1954.In het laatste kwart van de negentiende eeuw veranderde de lichaamscultuur in Nederland ingrijpend. De grote veranderingen van de tijd brachten een nieuw burgerschap voort, waarin ook aan het lichaam nieuwe eisen werden gesteld. Traditioneel sportief vermaak veranderde en werd onder welgestelde jongeren door nieuwe sporten uit het buitenland voorbijgestreefd. In beide processen speelde Willem Johan Herman Mulier (1865-1954) een sleutelrol, onder meer als eerste voorzitter van de International Skating Union, bedenker van de Elfstedentocht en oprichter van de Nederlandse Voetbal Bond. Muliers betekenis reikt evenwel verder dan sportgeschiedenis. In zijn rijke leven komen enkele van de cruciale bipolariteiten van de negentiende eeuw samen: regionale traditie én internationale vernieuwing; standsbewustzijn én democratisering; internationale netwerken én nationalisme; behoudzucht én vernieuwingsdrift. Als initiator van sportieve vernieuwing droeg Mulier bij aan de culturele betekenis van sport. Zijn opvattingen over waarde, nut, bekoring en gevaren van sport bleven lang dominant, tot ver in de twintigste eeuw. Na een verblijf in Nederlands-Indië, waar hij de Deli Courant leidde, keerde Mulier eind 1905 terug in Den Haag. Meer en meer verschanste hij zich in een historiserende levensstijl. Enkele liefhebberijen beschutten zijn bestaan tegen de opmars van ‘het volk’, de massamedia en ruwe manieren. In dezelfde periode werd het imago van Mulier als stichter van de Nederlandse sport geconstrueerd. Mulier schreef zelf actief mee aan deze oorsprongsmythologie.

AB - Captain van Jong Holland. Een biografie van Pim Mulier, 1865-1954.In het laatste kwart van de negentiende eeuw veranderde de lichaamscultuur in Nederland ingrijpend. De grote veranderingen van de tijd brachten een nieuw burgerschap voort, waarin ook aan het lichaam nieuwe eisen werden gesteld. Traditioneel sportief vermaak veranderde en werd onder welgestelde jongeren door nieuwe sporten uit het buitenland voorbijgestreefd. In beide processen speelde Willem Johan Herman Mulier (1865-1954) een sleutelrol, onder meer als eerste voorzitter van de International Skating Union, bedenker van de Elfstedentocht en oprichter van de Nederlandse Voetbal Bond. Muliers betekenis reikt evenwel verder dan sportgeschiedenis. In zijn rijke leven komen enkele van de cruciale bipolariteiten van de negentiende eeuw samen: regionale traditie én internationale vernieuwing; standsbewustzijn én democratisering; internationale netwerken én nationalisme; behoudzucht én vernieuwingsdrift. Als initiator van sportieve vernieuwing droeg Mulier bij aan de culturele betekenis van sport. Zijn opvattingen over waarde, nut, bekoring en gevaren van sport bleven lang dominant, tot ver in de twintigste eeuw. Na een verblijf in Nederlands-Indië, waar hij de Deli Courant leidde, keerde Mulier eind 1905 terug in Den Haag. Meer en meer verschanste hij zich in een historiserende levensstijl. Enkele liefhebberijen beschutten zijn bestaan tegen de opmars van ‘het volk’, de massamedia en ruwe manieren. In dezelfde periode werd het imago van Mulier als stichter van de Nederlandse sport geconstrueerd. Mulier schreef zelf actief mee aan deze oorsprongsmythologie.

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 978-90-5615-345-8

PB - [S.n.]

CY - [S.l.]

ER -

ID: 16247043