Publication

Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis: involvement in satiety and

Wall, E. H. E. M. V. D., 2005, s.n.. 192 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

APA

Wall, E. H. E. M. V. D. (2005). Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis: involvement in satiety and. s.n.

Author

Wall, Ester Henriette Eugenie Marie van de. / Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis : involvement in satiety and. s.n., 2005. 192 p.

Harvard

Wall, EHEMVD 2005, 'Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis: involvement in satiety and', Doctor of Philosophy.

Standard

Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis : involvement in satiety and. / Wall, Ester Henriette Eugenie Marie van de.

s.n., 2005. 192 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)

Vancouver

Wall EHEMVD. Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis: involvement in satiety and. s.n., 2005. 192 p.


BibTeX

@phdthesis{82f5879a3da2444baa2da9099766a14d,
title = "Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis: involvement in satiety and",
abstract = "De meeste mensen behouden gedurende hun leven een relatief constant lichaamsgewicht, terwijl hun voedselopname van dag tot dag sterk kan verschillen. De handhaving van bepaalde fysiologische toestanden in het lichaam noemt men een homeostatisch proces (homeostase = gelijke toestand). De regulatie gaat gepaard met allerlei terugkoppelings­systemen tussen onder andere sensorische zenuwen (die zaken als bloedsuikergehalte, temperatuur en vetpercentage meten) en de hersenen. Esther van de Wall onderzocht bij proefdieren de betrokkenheid van sensorische zenuwen (vagale afferenten) bij de regulatie van de energiehuishouding. Deze zenuwen lopen vanuit het lichaam naar de centrale regelkamer, de hersenen, en kunnen bloedsuiker, maagvolume, temperatuur et cetera waarnemen. Zij ontdekte dat op de korte termijn de rol van bepaalde vagale afferenten belangrijk is bij verzadigingsprocessen. Maar op lange termijn lijken ze niet onmisbaar voor de energiehomeostase. Mogelijk compenseren de proefdieren via hormonale wegen het verlies van een deel van hun informatievoorziening. Het eventueel ontbreken van de sensorische informatie wordt wellicht een probleem voor een dier bij een plotselinge bedreiging van de energiebalans. Het dier kan dan niet meer adequaat reageren en op deze manier zou een gebrekkige signalering door vagale afferenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas en de geassocieerde ziekten hiermee als type 2 diabetes.",
keywords = "Proefschriften (vorm), Capsa{\"i}cine, Neuronen, Homeostase, Glucose, Energiestofwisseling,, algemene fysiologie",
author = "Wall, {Ester Henriette Eugenie Marie van de}",
note = "date_submitted:2005 Rights: University of Groningen",
year = "2005",
language = "English",
isbn = "9036722284",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Capsaicin-sensitive nerves and energy homeostasis

T2 - involvement in satiety and

AU - Wall, Ester Henriette Eugenie Marie van de

N1 - date_submitted:2005 Rights: University of Groningen

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - De meeste mensen behouden gedurende hun leven een relatief constant lichaamsgewicht, terwijl hun voedselopname van dag tot dag sterk kan verschillen. De handhaving van bepaalde fysiologische toestanden in het lichaam noemt men een homeostatisch proces (homeostase = gelijke toestand). De regulatie gaat gepaard met allerlei terugkoppelings­systemen tussen onder andere sensorische zenuwen (die zaken als bloedsuikergehalte, temperatuur en vetpercentage meten) en de hersenen. Esther van de Wall onderzocht bij proefdieren de betrokkenheid van sensorische zenuwen (vagale afferenten) bij de regulatie van de energiehuishouding. Deze zenuwen lopen vanuit het lichaam naar de centrale regelkamer, de hersenen, en kunnen bloedsuiker, maagvolume, temperatuur et cetera waarnemen. Zij ontdekte dat op de korte termijn de rol van bepaalde vagale afferenten belangrijk is bij verzadigingsprocessen. Maar op lange termijn lijken ze niet onmisbaar voor de energiehomeostase. Mogelijk compenseren de proefdieren via hormonale wegen het verlies van een deel van hun informatievoorziening. Het eventueel ontbreken van de sensorische informatie wordt wellicht een probleem voor een dier bij een plotselinge bedreiging van de energiebalans. Het dier kan dan niet meer adequaat reageren en op deze manier zou een gebrekkige signalering door vagale afferenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas en de geassocieerde ziekten hiermee als type 2 diabetes.

AB - De meeste mensen behouden gedurende hun leven een relatief constant lichaamsgewicht, terwijl hun voedselopname van dag tot dag sterk kan verschillen. De handhaving van bepaalde fysiologische toestanden in het lichaam noemt men een homeostatisch proces (homeostase = gelijke toestand). De regulatie gaat gepaard met allerlei terugkoppelings­systemen tussen onder andere sensorische zenuwen (die zaken als bloedsuikergehalte, temperatuur en vetpercentage meten) en de hersenen. Esther van de Wall onderzocht bij proefdieren de betrokkenheid van sensorische zenuwen (vagale afferenten) bij de regulatie van de energiehuishouding. Deze zenuwen lopen vanuit het lichaam naar de centrale regelkamer, de hersenen, en kunnen bloedsuiker, maagvolume, temperatuur et cetera waarnemen. Zij ontdekte dat op de korte termijn de rol van bepaalde vagale afferenten belangrijk is bij verzadigingsprocessen. Maar op lange termijn lijken ze niet onmisbaar voor de energiehomeostase. Mogelijk compenseren de proefdieren via hormonale wegen het verlies van een deel van hun informatievoorziening. Het eventueel ontbreken van de sensorische informatie wordt wellicht een probleem voor een dier bij een plotselinge bedreiging van de energiebalans. Het dier kan dan niet meer adequaat reageren en op deze manier zou een gebrekkige signalering door vagale afferenten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas en de geassocieerde ziekten hiermee als type 2 diabetes.

KW - Proefschriften (vorm)

KW - Capsaïcine, Neuronen

KW - Homeostase, Glucose, Energiestofwisseling,

KW - algemene fysiologie

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9036722284

PB - s.n.

ER -

ID: 2928485