Publication

Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes

Abbasi, A., 2013, Groningen: s.n.. 249 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Abbasi, A. (2013). Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes. Groningen: s.n.

Author

Abbasi, Ali. / Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes. Groningen : s.n., 2013. 249 p.

Harvard

Abbasi, A 2013, 'Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes', Doctor of Philosophy, Groningen.

Standard

Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes. / Abbasi, Ali.

Groningen : s.n., 2013. 249 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Abbasi A. Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes. Groningen: s.n., 2013. 249 p.


BibTeX

@phdthesis{6618162ec22e4b759304a272d414b2a2,
title = "Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes",
abstract = "Ouder worden, overgewicht, diabetes in de familie en een inactieve leefstijl verhogen het risico op type 2 diabetes. Gelukkig kan diabetes ook voorkomen of uitgesteld worden, door bijvoorbeeld gezond te eten en te bewegen. Uitstel betekent ook uitstel van complicaties, zoals hartproblemen en nierproblemen. Diabetes voorkomen is natuurlijk vooral van belang als de kans dat je diabetes krijgt heel groot is. Hiervoor worden risico scores ontwikkeld. In mijn proefschrift onderzoek doe ik onderzoek naar risico scores. Ik kijk hoeveel mensen juist geclassificeerd worden voor een hoog of laag risico op diabetes. Wat ik in mijn proefschrift beschrijf, is dat er al veel risico scores zijn ontwikkeld. De beste scores nemen naast gegevens over leeftijd, geslacht, gewicht, hoge bloeddruk, roken en diabetes in de familie, ook bloedwaarden mee, zoals glucose, HDL-cholesterol, HBa1C, urinezuur, en nog anderen. Bij de allerbeste score is er 94{\%} kans dat de mensen die in 5 jaar tijd diabetes zullen krijgen, correct als hoog risico worden geclassificeerd. Voor het risico over 10 jaar tijd is dit 92{\%}. Andere studies uit mijn proefschrift laten zien dat labtesten zoals voor procalcitonine en copeptine een duidelijke relatie hebben met diabetes en toch maar een kleine verbetering kunnen geven van de score. Ook is de rol van diabetes in de familie en HDL-cholesterol in het ontstaan van type 2 diabetes verder onderzocht. Als laatste is gekeken naar peroxiredoxine 4 en het voorspellen van hart- en vaatziekten. Omdat de scores voor type 2 diabetes al heel goed zijn, is het belangrijk om in de toekomst verder onderzoek te doen naar het voorspellen van complicaties van diabetes.",
keywords = "Calcitonine, Proefschriften (vorm), C-reactief eiwit, Lipiden, Voorspellingen, Modellen (theorie), Biologische markers, Risico's, Diabetes mellitus type 2, endocrinologie (geneeskunde)",
author = "Ali Abbasi",
note = "Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen",
year = "2013",
language = "English",
isbn = "9789036761031",
publisher = "s.n.",

}

RIS

TY - THES

T1 - Biomarkers and prediction models for type 2 diabetes and diabetes related outcomes

AU - Abbasi, Ali

N1 - Relation: https://www.rug.nl/ Rights: University of Groningen

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Ouder worden, overgewicht, diabetes in de familie en een inactieve leefstijl verhogen het risico op type 2 diabetes. Gelukkig kan diabetes ook voorkomen of uitgesteld worden, door bijvoorbeeld gezond te eten en te bewegen. Uitstel betekent ook uitstel van complicaties, zoals hartproblemen en nierproblemen. Diabetes voorkomen is natuurlijk vooral van belang als de kans dat je diabetes krijgt heel groot is. Hiervoor worden risico scores ontwikkeld. In mijn proefschrift onderzoek doe ik onderzoek naar risico scores. Ik kijk hoeveel mensen juist geclassificeerd worden voor een hoog of laag risico op diabetes. Wat ik in mijn proefschrift beschrijf, is dat er al veel risico scores zijn ontwikkeld. De beste scores nemen naast gegevens over leeftijd, geslacht, gewicht, hoge bloeddruk, roken en diabetes in de familie, ook bloedwaarden mee, zoals glucose, HDL-cholesterol, HBa1C, urinezuur, en nog anderen. Bij de allerbeste score is er 94% kans dat de mensen die in 5 jaar tijd diabetes zullen krijgen, correct als hoog risico worden geclassificeerd. Voor het risico over 10 jaar tijd is dit 92%. Andere studies uit mijn proefschrift laten zien dat labtesten zoals voor procalcitonine en copeptine een duidelijke relatie hebben met diabetes en toch maar een kleine verbetering kunnen geven van de score. Ook is de rol van diabetes in de familie en HDL-cholesterol in het ontstaan van type 2 diabetes verder onderzocht. Als laatste is gekeken naar peroxiredoxine 4 en het voorspellen van hart- en vaatziekten. Omdat de scores voor type 2 diabetes al heel goed zijn, is het belangrijk om in de toekomst verder onderzoek te doen naar het voorspellen van complicaties van diabetes.

AB - Ouder worden, overgewicht, diabetes in de familie en een inactieve leefstijl verhogen het risico op type 2 diabetes. Gelukkig kan diabetes ook voorkomen of uitgesteld worden, door bijvoorbeeld gezond te eten en te bewegen. Uitstel betekent ook uitstel van complicaties, zoals hartproblemen en nierproblemen. Diabetes voorkomen is natuurlijk vooral van belang als de kans dat je diabetes krijgt heel groot is. Hiervoor worden risico scores ontwikkeld. In mijn proefschrift onderzoek doe ik onderzoek naar risico scores. Ik kijk hoeveel mensen juist geclassificeerd worden voor een hoog of laag risico op diabetes. Wat ik in mijn proefschrift beschrijf, is dat er al veel risico scores zijn ontwikkeld. De beste scores nemen naast gegevens over leeftijd, geslacht, gewicht, hoge bloeddruk, roken en diabetes in de familie, ook bloedwaarden mee, zoals glucose, HDL-cholesterol, HBa1C, urinezuur, en nog anderen. Bij de allerbeste score is er 94% kans dat de mensen die in 5 jaar tijd diabetes zullen krijgen, correct als hoog risico worden geclassificeerd. Voor het risico over 10 jaar tijd is dit 92%. Andere studies uit mijn proefschrift laten zien dat labtesten zoals voor procalcitonine en copeptine een duidelijke relatie hebben met diabetes en toch maar een kleine verbetering kunnen geven van de score. Ook is de rol van diabetes in de familie en HDL-cholesterol in het ontstaan van type 2 diabetes verder onderzocht. Als laatste is gekeken naar peroxiredoxine 4 en het voorspellen van hart- en vaatziekten. Omdat de scores voor type 2 diabetes al heel goed zijn, is het belangrijk om in de toekomst verder onderzoek te doen naar het voorspellen van complicaties van diabetes.

KW - Calcitonine

KW - Proefschriften (vorm)

KW - C-reactief eiwit

KW - Lipiden

KW - Voorspellingen

KW - Modellen (theorie)

KW - Biologische markers

KW - Risico's

KW - Diabetes mellitus type 2

KW - endocrinologie (geneeskunde)

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 9789036761031

PB - s.n.

CY - Groningen

ER -

ID: 2387867