Publication

Beter dan het origineel: Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie

Gaens, T., 2019, [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen. 370 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

APA

Gaens, T. (2019). Beter dan het origineel: Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie. [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen.

Author

Gaens, Tom. / Beter dan het origineel : Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie. [Groningen] : Rijksuniversiteit Groningen, 2019. 370 p.

Harvard

Gaens, T 2019, 'Beter dan het origineel: Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie', Doctor of Philosophy, University of Groningen, [Groningen].

Standard

Beter dan het origineel : Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie. / Gaens, Tom.

[Groningen] : Rijksuniversiteit Groningen, 2019. 370 p.

Research output: ThesisThesis fully internal (DIV)Academic

Vancouver

Gaens T. Beter dan het origineel: Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie. [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen, 2019. 370 p.


BibTeX

@phdthesis{f38afaa1982c4504a7ad4b31e1164f55,
title = "Beter dan het origineel: Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie",
abstract = "Deze dissertatie bespreekt de verhouding tussen de monastieke orde van de kartuizers en de hervormingsbeweging van de Moderne Devotie in de latere middeleeuwen, alsook de materi{\"e}le en spirituele interacties tussen beide. Ze toont aan dat het recentere beeld in de onderzoeksliteratuur, dat de relatie tussen beide ziet als passief eenrichtingsverkeer van be{\"i}nvloeding (op afstand), moet verlaten worden om plaats te maken voor een pad van actieve kruisbestuiving (in nabijheid). Een beter begrip hiervan werd in het verleden niet alleen in de weg gestaan door – intussen achterhaalde – idee{\"e}n over de Moderne Devotie als een anti-monastieke lekenbeweging, maar ook door geen oog te hebben voor veranderingen en ontwikkelingen in de kartuizerorde. Om de rol van de kartuizers in de vroege Moderne Devotie in het licht te zetten, bekijkt deze dissertatie dergelijke evoluties bij de kartuizers vanuit drie “grenzen”: tussen kartuizer- en buitenwereld (bv. socio-economische interacties, omgang met weldoeners); binnen de kartuizerwereld (bv. verhoudingen tussen monniken en lekenbroeders); en in de “innerlijke” kartuizerwereld (bv. relaties met het goddelijke en – bij extensie – met de naaste).",
author = "Tom Gaens",
year = "2019",
language = "Dutch",
isbn = "978-94-034-1589-5",
publisher = "Rijksuniversiteit Groningen",
school = "Rijksuniversiteit Groningen",

}

RIS

TY - THES

T1 - Beter dan het origineel

T2 - Kartuizeridealen en de vroege Moderne Devotie

AU - Gaens, Tom

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Deze dissertatie bespreekt de verhouding tussen de monastieke orde van de kartuizers en de hervormingsbeweging van de Moderne Devotie in de latere middeleeuwen, alsook de materiële en spirituele interacties tussen beide. Ze toont aan dat het recentere beeld in de onderzoeksliteratuur, dat de relatie tussen beide ziet als passief eenrichtingsverkeer van beïnvloeding (op afstand), moet verlaten worden om plaats te maken voor een pad van actieve kruisbestuiving (in nabijheid). Een beter begrip hiervan werd in het verleden niet alleen in de weg gestaan door – intussen achterhaalde – ideeën over de Moderne Devotie als een anti-monastieke lekenbeweging, maar ook door geen oog te hebben voor veranderingen en ontwikkelingen in de kartuizerorde. Om de rol van de kartuizers in de vroege Moderne Devotie in het licht te zetten, bekijkt deze dissertatie dergelijke evoluties bij de kartuizers vanuit drie “grenzen”: tussen kartuizer- en buitenwereld (bv. socio-economische interacties, omgang met weldoeners); binnen de kartuizerwereld (bv. verhoudingen tussen monniken en lekenbroeders); en in de “innerlijke” kartuizerwereld (bv. relaties met het goddelijke en – bij extensie – met de naaste).

AB - Deze dissertatie bespreekt de verhouding tussen de monastieke orde van de kartuizers en de hervormingsbeweging van de Moderne Devotie in de latere middeleeuwen, alsook de materiële en spirituele interacties tussen beide. Ze toont aan dat het recentere beeld in de onderzoeksliteratuur, dat de relatie tussen beide ziet als passief eenrichtingsverkeer van beïnvloeding (op afstand), moet verlaten worden om plaats te maken voor een pad van actieve kruisbestuiving (in nabijheid). Een beter begrip hiervan werd in het verleden niet alleen in de weg gestaan door – intussen achterhaalde – ideeën over de Moderne Devotie als een anti-monastieke lekenbeweging, maar ook door geen oog te hebben voor veranderingen en ontwikkelingen in de kartuizerorde. Om de rol van de kartuizers in de vroege Moderne Devotie in het licht te zetten, bekijkt deze dissertatie dergelijke evoluties bij de kartuizers vanuit drie “grenzen”: tussen kartuizer- en buitenwereld (bv. socio-economische interacties, omgang met weldoeners); binnen de kartuizerwereld (bv. verhoudingen tussen monniken en lekenbroeders); en in de “innerlijke” kartuizerwereld (bv. relaties met het goddelijke en – bij extensie – met de naaste).

M3 - Thesis fully internal (DIV)

SN - 978-94-034-1589-5

PB - Rijksuniversiteit Groningen

CY - [Groningen]

ER -

ID: 83203662