Publication

Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade: een rechtseconomische analyse

Couwenberg, O. & Woerdman, E., 1-Sep-2019, Juridische aspecten van gaswinning: een ‘Groningse’ verkenning. Deventer: Wolters Kluwer, p. 107-117 11 p. (Monografieën privaatrecht; vol. 18).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

APA

Couwenberg, O., & Woerdman, E. (2019). Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade: een rechtseconomische analyse. In Juridische aspecten van gaswinning: een ‘Groningse’ verkenning (pp. 107-117). (Monografieën privaatrecht; Vol. 18). Deventer: Wolters Kluwer.

Author

Couwenberg, Oscar ; Woerdman, Edwin. / Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade : een rechtseconomische analyse. Juridische aspecten van gaswinning: een ‘Groningse’ verkenning. Deventer : Wolters Kluwer, 2019. pp. 107-117 (Monografieën privaatrecht).

Harvard

Couwenberg, O & Woerdman, E 2019, Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade: een rechtseconomische analyse. in Juridische aspecten van gaswinning: een ‘Groningse’ verkenning. Monografieën privaatrecht, vol. 18, Wolters Kluwer, Deventer, pp. 107-117.

Standard

Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade : een rechtseconomische analyse. / Couwenberg, Oscar; Woerdman, Edwin.

Juridische aspecten van gaswinning: een ‘Groningse’ verkenning. Deventer : Wolters Kluwer, 2019. p. 107-117 (Monografieën privaatrecht; Vol. 18).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

Vancouver

Couwenberg O, Woerdman E. Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade: een rechtseconomische analyse. In Juridische aspecten van gaswinning: een ‘Groningse’ verkenning. Deventer: Wolters Kluwer. 2019. p. 107-117. (Monografieën privaatrecht).


BibTeX

@inbook{91bbbf6e7ea043dd8d4df7a4e5cea46e,
title = "Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade: een rechtseconomische analyse",
abstract = "Vanuit rechtseconomisch perspectief is voor een correcte internalisering van de aardbevingskosten de maximale variant van schadecompensatie nodig. Gedupeerden hadden immers niet de mogelijkheid om schadebeperkende maatregelen te nemen. Ten eerste betekent dit dat alle relevante toekomstige aardbevingskosten moeten worden vergoed. Ten tweede ontstaat daardoor een economisch correcte prikkel voor bij de winning en exploitatie betrokken partijen om de totale maatschappelijke kosten in ogenschouw te nemen. Ten derde geeft deze vorm van compensatie aan burgers het belangrijke signaal af dat zij hun belangen gerespecteerd weten. Het schadevergoedingsbeleid is de afgelopen jaren weliswaar verbeterd, maar er is geen sprake van de economisch vereiste maximale variant van schadecompensatie.",
keywords = "damage compensation, earthquake costs, social costs, economic incentives, law and economics, schadecompensatie, aardbevingskosten, maatschappelijke kosten, economische prikkels, rechtseconomie",
author = "Oscar Couwenberg and Edwin Woerdman",
year = "2019",
month = "9",
day = "1",
language = "Dutch",
isbn = "9789013153682",
series = "Monografie{\"e}n privaatrecht",
publisher = "Wolters Kluwer",
pages = "107--117",
booktitle = "Juridische aspecten van gaswinning",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade

T2 - een rechtseconomische analyse

AU - Couwenberg, Oscar

AU - Woerdman, Edwin

PY - 2019/9/1

Y1 - 2019/9/1

N2 - Vanuit rechtseconomisch perspectief is voor een correcte internalisering van de aardbevingskosten de maximale variant van schadecompensatie nodig. Gedupeerden hadden immers niet de mogelijkheid om schadebeperkende maatregelen te nemen. Ten eerste betekent dit dat alle relevante toekomstige aardbevingskosten moeten worden vergoed. Ten tweede ontstaat daardoor een economisch correcte prikkel voor bij de winning en exploitatie betrokken partijen om de totale maatschappelijke kosten in ogenschouw te nemen. Ten derde geeft deze vorm van compensatie aan burgers het belangrijke signaal af dat zij hun belangen gerespecteerd weten. Het schadevergoedingsbeleid is de afgelopen jaren weliswaar verbeterd, maar er is geen sprake van de economisch vereiste maximale variant van schadecompensatie.

AB - Vanuit rechtseconomisch perspectief is voor een correcte internalisering van de aardbevingskosten de maximale variant van schadecompensatie nodig. Gedupeerden hadden immers niet de mogelijkheid om schadebeperkende maatregelen te nemen. Ten eerste betekent dit dat alle relevante toekomstige aardbevingskosten moeten worden vergoed. Ten tweede ontstaat daardoor een economisch correcte prikkel voor bij de winning en exploitatie betrokken partijen om de totale maatschappelijke kosten in ogenschouw te nemen. Ten derde geeft deze vorm van compensatie aan burgers het belangrijke signaal af dat zij hun belangen gerespecteerd weten. Het schadevergoedingsbeleid is de afgelopen jaren weliswaar verbeterd, maar er is geen sprake van de economisch vereiste maximale variant van schadecompensatie.

KW - damage compensation

KW - earthquake costs

KW - social costs

KW - economic incentives

KW - law and economics

KW - schadecompensatie

KW - aardbevingskosten

KW - maatschappelijke kosten

KW - economische prikkels

KW - rechtseconomie

M3 - Chapter

SN - 9789013153682

T3 - Monografieën privaatrecht

SP - 107

EP - 117

BT - Juridische aspecten van gaswinning

PB - Wolters Kluwer

CY - Deventer

ER -

ID: 96805777