Press/Media items

Zeven onderzoekers in de natuur- en scheikunde ontvangen START-UP beurs

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

17/07/2018

NWO heeft bijna drie miljoen euro toegekend aan zeven recent aangestelde onderzoekers in de natuur- en scheikunde via het START-UP programma. De onderwerpen varieren van onderzoek naar communicatie in breincellen tot aan onderzoek naar de ontwikkeling van duurzame katalyse met goud. START-UP komt voort uit het Sectorplan Natuur-en Scheikunde.

START-UP is bedoeld voor recent aangestelde universitair (hoofd)docenten en hoogleraren in de natuur- en scheikunde. Met de START-UP beurs kunnen deze onderzoekers creatieve, risicovolle ideeën uitwerken binnen de onderzoekzwaartepunten uit het Sectorplan Natuur- en Scheikunde. De zeven toegekende projecten bestrijken de volle breedte van de verschillende zwaartepunten binnen de natuur- en scheikunde.

In deze tweede ronde START-UP zijn 19 voorstellen ingediend. De commissie heeft 14 kandidaten uitgenodigd voor een interview, waarvan zeven de START-UP financiering ontvangen. De deadline voor de volgende indienronde is 4 oktober 2018. De specifieke voorwaarden voor indieners zijn te lezen in de call for proposals. NWO stelt per ronde maximaal 3 miljoen euro beschikbaar voor START-UP.

Toegekende projecten

Magnetisch afbeelden van binaire elektrongolven in 2D materialen voor de chips van de toekomst
Toeno van der Sar (Technische Universiteit Delft)
Recent ontdekte, atomair-dunne kristallen veroorzaken grote opwinding in de natuurkunde. Hun elektronen hebben nieuwe, binaire eigenschappen die mogelijk leiden tot een compleet andere, snellere computerarchitectuur. Dit project onderzoekt deze eigenschappen met een diamanten mini-MRIscanner met een extreem hoge nanometer resolutie.

De beweging van micro-organismen in slijmerige vloeistoffen
Joost de Graaf (Universiteit Utrecht)
Slijm is van vitaal belang voor de bescherming van bijvoorbeeld onze luchtwegen. Om te begrijpen hoe slijm de beweging van micro-organismen beïnvloed, ontwikkelen we numerieke methoden, die kunnen leiden tot nieuwe medische inzichten.

Duurzame katalyse met goud: radicaal-gebaseerde oxidaties van C-H bindingen met milieuvriendelijke oxidanten
Johannes Klein (Rijksuniversiteit Groningen)
In dit project ontwikkelen de onderzoekers nieuwe manieren om organische moleculen te modificeren. Het doel is om milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor het functionaliseren van C-H bindingen in fossiele brandstoffen, farmaceutische verbindingen en agro-chemicaliën. Hiermee willen de onderzoekers een bijdrage leveren aan vraagstukken rondom energie en gezondheid.

Op weg naar beeldvorming in levend weefsel met 1-nanometer resolutie
Carlas Smith (Technische Universiteit Delft)
De onderzoeker stelt een nieuwe manier voor om de diffractielimiet te omzeilen, om nanoscopie beschikbaar te maken als algemeen hulpmiddel voor beeldvorming van levend weefsel. De technologie is gebaseerd op de vorming van ultra-kleine punten in tijd en ruimte die diep in het weefsel doordringen en structuren met een nanometerresolutie onthullen.

Hoge-resolutie ‘single particle’ cryo-elektronenmicroscopie aan membraantransporters
Cristina Paulino (Rijksuniversiteit Groningen)
Dit onderzoek richt zich op een technologisch geavanceerde onderzoekslijn om een unieke klasse van eiwitten te bestuderen die ionen of moleculen over biologische membranen transporteren. De elektronenmicroscopie techniek waarvoor de Nobel prijs voor de chemie 2017 is toegekend zal gebruikt worden bij het ontrafelen van de moleculaire werkingsmechanismen.

Microscopische geometrie van de ruimtetijd vanuit een nieuw oogpunt
Timothy Budd (Radboud Universiteit Nijmegen)
De microscopische kwantumstructuur van de ruimtetijd speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van ons heelal. Dit onderzoek combineert recente wiskundige technieken met computersimulaties om de kwantumgeometrie van de ruimtetijd te modelleren. Dit gebeurt op willekeurig kleine schaal, waar kwantumfluctuaties leiden tot fractale eigenschappen.

Breinsignalen op de nanoschaal
Daan Brinks (Technische Universiteit Delft)
Breinsignalen beginnen met electrische pulsjes in nanoscopisch kleine stukjes cel: de synapsen. De onderzoeker visualiseert die miniscule signaaltje om erachter te komen hoe ze leiden tot communicatie in breincellen, en hoe dat fout kan gaan. Dit zal in de toekomst onder meer helpen met de behandeling van hersenziekten.

Bron: NWO

References

Related Prizes
  1. NWO Start Up Grant

    Batista Paulino, Cristina (Recipient), Jul-2018

    Prize: Fellowship awarded competitivelyAcademic

View all (0) »

ID: 67337405