Press/Media items

Zestien grensverleggende onderzoeksprojecten van start in 3e ronde NWO Open Competitie – XS

Press/Media: Public Engagement ActivitiesAcademic

24/04/2020

Het Bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft zestien aanvragen in de Open Competitie ENW – XS definitief gehonoreerd. De maximale financiering is 50.000 euro per project

Het gaat bij ENW – XS uitdrukkelijk om nieuwsgierigheidsgedreven, avontuurlijk onderzoek en het snel kunnen exploreren van een veelbelovend idee. Als pilot zijn aanvragers ook beoordelaars in het beoordelingsproces van ENW – XS. De onderwerpen variëren van onderzoek naar RNA virussen zoals het coronavirus, nieuwe methoden voor drug screening en milieuvriendelijke chemie tot het afvangen van CO2 uit de atmosfeer.

Hieronder vindt u het complete overzicht van de gehonoreerde projecten, in alfabetische volgorde:

.........

.........

Accessing the local yeast killer toxicome – a potentially rich source for new antifungals.
Dr. S. Billerbeck | RUG 
Pathogene schimmels ontwikkelen in toenemende mate resistentie tegen fungiciden. Dit brengt de menselijke gezondheid en de beschikbaarheid van voedsel in gevaar. Er zijn maar weinig fungiciden beschikbaar omdat het erg moeilijk is om nieuwe te ontwikkelen. Wilde gisten - zoals bakkersgisten en aanverwante soorten – hebben een groot arsenaal aan op eiwitten gebaseerde fungiciden ontwikkeld om zich tegen concurrenten te verdedigen. De functionele diversiteit van deze toxines suggereert dat ze een enorm repertoire van natuurlijk geoptimaliseerde strategieën voor het doden van schimmels vertegenwoordigen. Hun potentieel blijft echter onbenut. Hier ontwikkelen we een toxicome-ontdekkingspijplijn die een groot aantal fungiciden kunnen leveren.

......

......

Identification of therapeutically-relevant RNA structural motifs in Coronaviruses
Dr. D.I. Incarnato | RUG 
RNA-virussen vormen één van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van mensen. Dankzij hun vermogen om zich snel aan te passen door hun eiwitten te muteren, kunnen ze gemakkelijk resistent worden tegen traditionele farmaceutische behandelingen. Hoewel de sequentie van hun genomen snel verandert, lijken de 2D- en 3D-structuren van het genoom constanter. Door de structuur van de genomen van coronavirussen in zowel virale deeltjes als geïnfecteerde gastheercellen te bestuderen, zullen we hopelijk cruciale structurele elementen in hun genoom identificeren. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden voor de ontwikkeling van effectievere en duurzamere antivirale medicijnen.

.......

Meer informatie

Voor meer informatie over de NWO Open Competitie ENW – XS kunt u terecht op https://www.nwo.nl/onderzoek-en-resultaten/programmas/open+competitie+ENW.

References

ID: 123923423