Press/Media items

Onderzoekers RUG zetten stap in mogelijke ontwikkeling kankermedicijn

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

05/08/2019

Onderzoekers RUG zetten stap in mogelijke ontwikkeling kankermedicijn

 

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben onderzoek gedaan naar de structuur van de stof die het voor kankercellen mogelijk maakt om het eiwit glutamine op te nemen. Kankercellen hebben veel glutamine nodig om te groeien. Dit meldt RTV Noord.

 

‘Kankercellen zijn snel groeiende cellen. En die hebben meer voedingsstoffen nodig dan langzaam groeiende cellen. Wij proberen te begrijpen hoe ze die stoffen binnenkrijgen,’ legt hoogleraar biochemie Dirk Jan Slotboom van de RUG uit, ‘Als we eenmaal begrijpen hoe ze het opnemen, kunnen we misschien ook medicijnen ontwikkelen om het tegen te houden.’

Draaideur
Slotboom geeft aan dat je de opname van voedingsstoffen door kankercellen kan vergelijken met een draaideur in een winkel: ‘Een normale winkel heeft één of twee van die draaideuren. Daarmee krijg je maximaal een bepaalde hoeveelheid binnen. Kankercellen hebben heel erg veel van die draaideuren, dus daar kunnen heel veel voedingsstoffen tegelijk mee binnenkomen.’
De onderzoekers hebben in kaart gebracht hoe deze draaideuren eruit zien. Dit kan hen helpen bij het ontwikkelen van methodes waarbij kankercellen wat minder makkelijk glutamine opnemen en daardoor mogelijk gedood worden.

Nog geen medicijn
Helaas betekent de ontdekking niet dat er nu snel een werkend medicijn is dat gebaseerd is op de ontdekking van de onderzoekers.
‘Wij zoeken uit hoe dingen werken, we zijn fundamentele wetenschappers. Het is een heel lang proces voordat er echt een medicijn is. Dat doen wij niet zelf. Dat kunnen we niet eens. Uiteindelijk kan ook nog blijken dat deze draaideur niet de meest geschikte is,’ zegt Slotboom daarover.

References

Related Publications
  1. A one-gate elevator mechanism for the human neutral amino acid transporter ASCT2

    Garaeva, A. A., Guskov, A., Slotboom, D. J. & Paulino, C., 31-Jul-2019, In : Nature Communications. 10, 8 p., 3427.

    Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

View all (1) »

ID: 94825508