Press/Media items

Negen Vidi's voor toponderzoekers RUG en UMCG

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

21/05/2013

University press release: https://www.rug.nl/news/2013/05/0521-vidi

Negen Vidi's voor toponderzoekers RUG en UMCG

NWO heeft aan negen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen is een Vidi-beurs toegekend. Landelijk werden in deze ronde 86 van de 432 aanvragen gehonoreerd. De beurzen zijn bedoeld om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Een Vidi-beurs bedraagt maximaal 800.000 euro.

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee financieringsvormen zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de Vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Toegekende Vidi-projecten RUG en UMCG:

Het biochemisch ontrafelen van de ziekte van Parkinson 
Dr. A. (Arjan) Kortholt (m), 
RUG- Celbiologie 
Mutaties in het LRRK2–gen zijn de meest voorkomende genetische koppeling met de ziekte van Parkinson. Doel van dit project is met behulp van structuur en biochemische analyse het ontstaan van LRRK2-gereguleerd Parkinson te begrijpen.

Hoe bacteriën in vorm raken 
Dr. J.W. (Jan-Willem) Veening (m), 
RUG- Moleculaire Genetica 
Een belangrijke veroorzaker van onder andere oorontsteking, hersenvliesontsteking en longontsteking is de pneumokok bacterie. Dit onderzoek gaat op moleculair niveau uitpluizen hoe deze ziekteverwekkende bacterie zijn karakteristieke rugbybal–achtige vorm krijgt. Omdat celgroei en celdeling essentiële processen zijn voor de bacterie om te overleven en te vermenigvuldigen, kan dit onderzoek leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, hoognodige, antibiotica.

References

Related Prizes
  1. NWO VIDI Grant

    Kortholt, Arjan (Recipient), 2013

    Prize: Fellowship awarded competitivelyAcademic

  2. NWO VIDI Grant

    Veening, Jan-Willem (Recipient), 2013

    Prize: Fellowship awarded competitivelyAcademic

View all (0) »

ID: 16148000