Press/Media items

Gronings iGEM-team wereldkampioen

Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

06/11/2012

University press release following the World Championship of the iGEM team 2012: https://www.rug.nl/news/2012/11/155-igem

Gronings iGEM-team wereldkampioen

Een team van elf master-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is maandag in Boston wereldkampioen geworden in de internationale iGEM-competitie. Een geweldige overwinning, want het team won met glans vrijwel alle prijzen die te winnen zijn in deze jaarlijkse wedstrijd.

De wedstrijd, de World Championship in Synthetic Biology, heeft als doel heeft om een bacterie met biotechnologie om te bouwen voor een praktisch doel. De competitie wordt gestreden in voorronden per continent en een finale aan het M.I.T in Boson. Vorige maand werd het Groningse team al Europees kampioen.

Aan de eindstrijd deden 65 teams mee van topuniversiteiten waaronder M.I.T., Harvard, Yale, Cambridge, UCL, Stanford, Munich, Paris, Peking, Shanghai en Tokyo. Behalve de hoofdprijs kreeg het Groningse team ook extra prijzen voor de beste presentatie, beste poster en beste Food&Energy Application.

Team Groningen bedacht een biologisch detectiesysteem om de versheid van vlees te controleren. Ze ontwierpen en ‘bouwden’ daarvoor een bacterie die verkleurt als het vlees gaat bederven. Het complete systeem bestaat uit een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is. De verkleurende bacteriën zit veilig verpakt in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.

De studenten hebben lang en intensief aan het project gewerkt. Ze startten april en wisten pas eind september zeker dat het systeem echt werkt. Ze hopen dat de versheidsverklikker in de toekomst echt gebruik zal worden en er dan voor zal zorgen dat de consument minder voedingswaar weggooit.

zie ook: http://2012.igem.org/Team:Groningen

 

References

Related Publications
 1. Bacillus subtilis Biosensor Engineered To Assess Meat Spoilage

  Daszczuk, A., Dessalegne, Y., Drenth, I., Hendriks, E., Jo, E., van Lente, T., Oldebesten, A., Parrish, J., Poljakova, W., Purwanto, A. A., van Raaphorst, R., Boonstra, M., van Heel, A., Herber, M., van der Meulen, S., Siebring, J., Sorg, R. A., Heinemann, M., Kuipers, O. P. & Veening, J-W., 19-Dec-2014, In : ACS Synthetic Biology. 3, 12, p. 999-1002 4 p.

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

View all (1) »

Related Press / Media
 1. iGEM glow nose 'smells' meat rot

  Engel Vrieling & Oscar Kuipers

  08/11/2013

  1 item of Media coverage

  Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

 2. ‘Is dit echt?!’ RUG-team wint hoofdprijs met bacterie

  Engel Vrieling

  06/11/2012

  1 item of Media coverage

  Press/Media: Public Engagement ActivitiesPopular

 3. Studenten maken versheidsverklikker

  I Baarle ,van

  17/10/2012

  1 Media contribution

  Press/Media: ResearchPopular

View all (4) »

ID: 16138090