Skip to ContentSkip to Navigation
Research ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen Ocean Ecosystems Education Studiekiezers

Wat houdt marien biologisch onderzoek in de praktijk in?

Voorbeeld van een mariene microalg: de veel voorkomende kiezelalg Chaetoceros sp.
Voorbeeld van een mariene microalg: de veel voorkomende kiezelalg Chaetoceros sp.

In het grote gebied van de mariene biologie zijn een aantal specialisaties ondergebracht, bijvoorbeeld de mariene microbiologie, mariene ecologie, mariene botanie of de mariene zoologie. Als zooloog houdt je je bijvoorbeeld bezig met de voedselverwerving van vissen, of met manieren van voortbeweging. Microbiologen kijken bijvoorbeeld naar de snelheid en manier waarop het organische materiaal dat in zee wordt gevormd, wordt afgebroken. Je kan ook interesse hebben in de groei van het fytoplankton en de manier waarop deze groei verandert onder invloed van klimaatverandering.

Hoe ziet het onderzoek er nu in de praktijk uit? Het avontuurlijkst is natuurlijk het doen van veldonderzoek in de oceanen. Dit houdt in dat je voor de duur van een week tot soms wel meer dan twee maanden aan boord stapt van een expeditieschip. Tijdens zo’n expeditie wordt dan onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar verspreiding groei en gedrag van algen, vissen of plankton, terwijl tegelijkertijd naar relevante milieuomstandigheden wordt gekeken. De organismen worden gevangen met verschillende soorten netten of geavanceerde waterscheppers, waarmee het mogelijk is water van allerlei dieptes op te halen. Aan boord zijn vaak laboratoria ingericht zodat je direct metingen kan doen aan het verse materiaal. Ook gebeurt het vaak dat er onderzoek wordt gedaan vanaf de wal, bijvoorbeeld vanaf een onderzoeksstation aan zee. Dergelijke onderzoeksstations vind je overal in de wereld, van het Caribische gebied tot in de poolgebieden. Hierbij heb je vaak wat beter uitgeruste laboratoria bij de hand, terwijl je met kleine bootjes de zee opvaart om water op te halen of op een ander manier je metingen te doen. Je onderzoek moet natuurlijk dan niet gericht zijn op de open oceaan, want die is meestal te ver weg voor het verwerken van vers materiaal, iets wat meestal zeer snel moet gebeuren.

Tenslotte werk je als marien bioloog ook veel in je eigen laboratorium. Hier ben je bijvoorbeeld bezig je veldmateriaal uitgebreid te analyseren. Een voorbeeld: wanneer je geïnteresseerd bent in de diversiteit van het fytoplankton in Antarctica, ga je eerst op expeditie om je materiaal te verzamelen, die je vervolgens diepgevroren mee naar huis neemt. Thuis aangekomen ga je in je eigen lab, met je eigen apparatuur laboratoriumwerk doen om achter de specifieke DNA patronen te komen die informatie geven over de aanwezige algen (een soort CSI werk dus). Op die manier kom je, door veldwerk met laboratoriumwerk te combineren, achter de identiteit van de algen die je tijdens je expeditie hebt gevonden. Een andere vorm van laboratoriumonderzoek is het experimenteren met levende organismen. Zo kan je bijvoorbeeld in aquaria vissen of andere zeedieren kweken voor onderzoek naar hun gedrag. Ook kan je een algenculture verschillende milieuomstandigheden aanbieden en vervolgens kijken hoe hierdoor de groei wordt beïnvloed.

Al met al is een marien bioloog iemand die een beetje van alle markten thuis is. Hij of zij houdt zeker van het avontuur, kan afzien tijdens het veldwerk, maar is ook in staat langere tijd in het laboratorium precisieklussen te doen.

Laatst gewijzigd:24 maart 2015 09:28