Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek GELIFES

Vogels

Meeuw Foto: Daniël Houben
Zeemeeuw (Foto: Daniël Houben)

Druk, druk, druk. De lente breekt nu goed door en dat betekent actie. Overal zijn vogels in de weer: nesten bouwen, eten zoeken, jongen grootbrengen. In april nemen we je mee naar de bijzondere wereld van grutto, merel en rietzanger.
Volg onze onderzoekers bij hun werk op de Noordpool, de Wadden en de Seychellen en... gewoon in de achtertuin.

Video's

Martijn Hammers
Martijn Hammers

Interviews en nieuwsberichten

Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen de dominante vrouwtjes minder snel en leven ze langer.

Lees meer

Jeroen Onrust (Foto: Lars Soerink)
Jeroen Onrust (foto: Lars Soerink)

Mestinjectie schaadt weidevogels via hun voedsel

Op weilanden waar drijfmest in de bodem is geïnjecteerd, zijn minder wormen beschikbaar dan op weilanden waar ruige stalmest is opgebracht. Door het opensnijden van de grasmat tijdens het injecteren, droogt de toplaag zo sterk uit dat de wormen zich niet meer aan het oppervlak laten zien. In dergelijke weilanden hebben de weidevogels die van wormen leven duidelijk minder te eten.

Lees meer

Jelmer Samplonius
Jelmer Samplonius

Mezen moorden meer door klimaatverandering

Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen die koolmezen en bonte vliegenvangers bestuderen, zien dat klimaatverandering de botsingen tussen beide soorten die optreden tijdens het broedseizoen ernstiger maakt. In sommige jaren doden koolmezen zo’n 10 procent van de vliegenvangers.

Lees meer

Nathan Senner
Nathan Senner

Grutto's blijken echte hoogvliegers

Onze nationale vogel, de grutto, vliegt tijdens zijn trektocht naar en van de West-Afrikaanse overwinteringebieden voor meer dan 20% van de tijd op grote hoogte. Dat wil zeggen op ca. vijf kilometer; soms vliegen de grutto’s zelfs op hoogtes van bijna zes kilometer. Dit wekt verbazing, want grutto’s zijn echte laaglandvogels.

Lees meer

Prof.dr. Simon Verhulst & dr. Juan Diego Ibáñez Álamo
Prof.dr. Simon Verhulst & dr. Juan Diego Ibáñez Álamo

Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen. Maar hun telomeren, de stukjes DNA die de uiteinden van chromosomen beschermen, laten zien dat de stadsbewoners minder gezond zijn dan hun familie op het platteland.

Lees meer

Wetenschappers in beeld

Dr. Maarten Loonen Poolonderzoek, Arctische ecologie
Prof. dr. Theunis Piersma Trekvogels, grutto’s, dierecologie
Charlotte Hemelrijk Zelf-organisatie van social systemen

Eize Stamhuis

Bionica, technologische toepassingen gebaseerd op voorbeelden uit de natuur

Vogels en Nederlanders

Wat is eigenlijk de verhouding tussen aantallen vogels en aantallen inwoners van een provincie? De Geodienst zocht het uit. De Geodienst van de RUG maakt op basis van beschikbare geografische bronnen diverse kaarten.

Laatst gewijzigd:01 september 2023 11:17
View this page in: English