Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek

Onderzoek naar kou en klimaat

Foto: Frits Steenhuisen
Foto: Frits Steenhuisen

Kou zorgt voor aangepaste kleding en gedrag. Het zet mensen in beweging, al was het alleen maar om warm te blijven. Maar temperaturen en het wereldwijd stijgen daarvan spelen ook op een andere manier een grote rol in ons leven.

Onderzoekers van de RUG doen op verschillende vlakken onderzoek dat gerelateerd is aan het weer, of aan klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Deze maand brengen we een selectie van een aantal berichten over RUG-onderzoekers en kou graag speciaal onder de aandacht.

Video

Interviews en nieuwsberichten

Per Palsbøll
Per Palsbøll

Walvissen op de korrel

Genetica, daar had hij als student een hekel aan. En walvissen waren ook niet direct zijn lievelingsdieren. Toch is Per Palsbøll nu een wereldwijd expert in de genetica van walvissen. De man die genetische tagging introduceerde om individuele walvissen te kunnen herkennen houdt van precisie, ook in de wetenschap.
Lees meer

Start van MOSAiC - de grootste poolonderzoeksexpeditie ooit

Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen laten zich aan boord van het onderzoeksschip Polarstern een aantal maanden ‘invriezen’ in het Arctische zee-ijs om onderzoek te doen naar het epicentrum van klimaatverandering.
Lees meer

Klimaatverandering brengt voortplanting in Arctisch ecosysteem van slag

Klimaatverandering betekent niet alleen opwarming, maar ook een grotere variatie in het weer en meer extremen. Wat daar de gevolgen van zijn voor ecosystemen op hoge breedtegraden werd duidelijk in de zomers van 2018 en 2019. Een enorme hoeveelheid sneeuw bedekte de toendra in het Noordpoolgebied in de zomer van 2018, waardoor alle planten en dieren, groot of klein, grote moeite hadden zich voort te planten.
Lees meer

Linda Steg
Linda Steg

Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties van mensen om duurzaam gedrag te vertonen.
Lees meer

Betrokkenheid bij milieu groter dan verondersteld

De wereld wordt geconfronteerd met milieucrises, maar acties om deze crises tegen te gaan lopen sterk achter. Volgens Thijs Bouman en Linda Steg komt dat niet doordat mensen het milieu niet belangrijk vinden, zoals vaak wordt verondersteld, maar vooral omdat ze structureel onderschatten hoe belangrijk anderen het milieu vinden.
Lees meer

Waarom stijgt de zeespiegel en wat kan daaraan gedaan worden?

Een vrolijke middag belooft het niet te worden in de Energy Academy. Het eerste event van het Global Centre on Adaptation heeft als thema ‘Why are sea levels rising and what can be done to stem the tide?’. Onderzoekers Dewi Le Bars (KNMI) en Richard Bintanja (RUG) bespreken in korte tijd veel modellen over de toekomst van de zeespiegel, de polen en de opwarming van de aarde. De ene is nog ingewikkelder dan de andere, maar rooskleurig zijn ze geen van allen.
Lees meer

Maarten Loonen
Maarten Loonen

Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt.
Lees meer

Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Universitair hoofddocent Maarten Loonen heeft samen met een internationaal team aangetoond dat zware metalen in de bodem van Spitsbergen de fysiologische processen van jonge brandganzen aantasten en leiden tot stressgedrag.
Lees meer

Hiske van Duinen
Hiske van Duinen

Interview Hiske van Duinen

Door de kou, tegen de wind in, fiets ik door de Groninger binnenstad. Handschoenen ben ik vergeten en mijn handen koelen snel af. Mijn autonome zenuwstelsel heeft de boodschap ontvangen dat ik het koud heb en grijpt in: de bloedvaten in mijn huid vernauwen zich en de zweetklieren worden gedeactiveerd. Mijn hoofd en romp blijven warm en beschermd.
Lees meer

Jelmer Samplonius
Jelmer Samplonius

Mezen moorden meer door klimaatverandering

Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen die koolmezen en bonte vliegenvangers bestuderen, zien dat klimaatverandering de botsingen tussen beide soorten die optreden tijdens het broedseizoen ernstiger maakt. In sommige jaren doden koolmezen zo’n 10 procent van de vliegenvangers.
Lees meer

Richard Bintanja
Richard Bintanja

Nieuwe RUG-leerstoel brengt gevolgen van klimaatverandering en ijsvrij Arctisch gebied in beeld

In het Arctische gebied stijgt de temperatuur twee tot drie keer zo snel als in de rest van de wereld, zeeijs smelt razendsnel weg, en de neerslag neemt toe. Waar leiden deze veranderingen toe? Zijn we op weg naar een ijsvrije Arctic, waar de temperatuur zo mild wordt dat regenval de norm wordt in plaats van sneeuw? En zo ja, wat zijn hiervan de gevolgen, bijvoorbeeld voor Arctische ecosystemen en voor de koolstofcyclus?
Lees meer

Waarom het meer regent in de Arctic

De sterke opwarming van het Noordpoolgebied heeft vele gevolgen. Een ervan is de toename van neerslag in het Arctische gebied. Deze neerslag zal vooral als regen gaan vallen, en veel minder als sneeuw. De vraag is of die toenemende regenval wordt veroorzaakt door meer neerslag, of door een warmere atmosfeer, of door beide.
Lees meer

Linda Steg
Linda Steg

Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: ‘Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog’

De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Eén ding is zeker: omgaan met klimaatverandering gaat onze levens hoe dan ook veranderen.
Lees meer

Klimaatwetenschappers in beeld

Muts

Muts van een walvisvaarder

Deze muts is door Louwrens Hacquebord op Spitsbergen gevonden. Voor de Nederlandse walvisvaarders die op Spitsbergen verbleven in de 17e en 18e eeuw waren deze mutsen onderdeel van hun identiteit en ze konden elkaar aan hun muts herkennen. De Nederlandse walvisvaarders waren echter in hun keuze ook modebewust. Ze droegen vaak een goedkope versie van de dagelijkse mode. Lees hier meer over in het proefschrift van Sandra Comis.

Hoe koud is het geweest?

Hoe koud is het vannacht geweest? Een vraag die veel mensen bezighoudt bij het opstaan, zeker in de winter. Maar wat zijn eigenlijk de laagst gemeten temperaturen in Europa? De Geodienst van de RUG maakt op basis van beschikbare geografische bronnen diverse kaarten. Op deze kaart staan de officiële nationale kouderecords van Europa. Ook geschikt voor een gezelschapsspel, op een koude winternamiddag….

Officiële nationale kouderecords van Europa
Laatst gewijzigd:29 augustus 2022 11:50
View this page in: English