Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekKapteyn Astronomical InstituteBlaauw Sterrenwacht

Jeugdcursus

Jeffrey vertelt over Jupiter en Saturnus bij de jeugdcursus.
Jeffrey vertelt over Jupiter en Saturnus bij de jeugdcursus.

Wat zijn al die sterren 's avonds en hoe ver weg staan ze?
Waarom is de Maan soms vol en soms maar half?
Wat zijn zwarte gaten?
Welke planeten bestaan er nog meer naast de Aarde?


Vind jij dit leuke vragen en wil je het antwoord weten? Dan moet je zeker meedoen aan de Jeugdcursus Sterrenkunde. Hier kun je van alles te weten komen over het heelal.

Voor wie?

Jongeren van 8 t/m 12 jaar (groep 5 t/m 8).

Wanneer?

De sterrenkunde cursussen van 2019 vinden plaats op vrijdagen in het voorjaar (25 januari, 1, 8, 15 februari en 1 maart 2019) en in de zomer (14, 21, 28 juni, 5 en 12 juli 2019) van 18:30 tot 20:00. Als het weer meezit, brengen we bij de cursus 1 avond aansluitend een bezoek aan de Blaauw Sterrenwacht.

Waar?

Bernoulliborg, Nijenborgh 9, op de Zernike Campus in de stad Groningen. Een routebeschrijving vind je hier.

Wat zijn de kosten?

De cursus kost €50,-. Hiervoor doe je mee aan de cursus, krijg je een cursusboekje en word je lid van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG). Dit is de landelijke sterrenkunde vereniging voor jongeren van 8 t/m 21 jaar. De JWG geeft vier maal per jaar het blad Universum uit, organiseert kampen en heeft regionale afdelingen, waaronder een in Groningen!

Aanmelden?

Aanmeldingen gaan via een online aanmeldformulier. Er is een maximum aantal deelnemers van 30 kinderen. Zodra de cursus vol zit, kan u de link niet meer gebruiken.

Het aanmeldformulier voor januari/februari:

Klik hier

Het aanmeldformulier voor juni/juli:

Klik hier

De Maan: ook daar valt veel over te vertellen!
De Maan: ook daar valt veel over te vertellen!

En verder...

Deze interactieve cursus wordt georganiseerd door studenten en medewerkers van het Kapteyn Instituut, de sterrenkundeafdeling van de Rijksuniversiteit Groningen. Iedere cursusdag zijn we met een ander onderwerp bezig: de Aarde en de Maan, het Zonnestelsel, planeten bij andere sterren, sterren en sterrenstelsels, het heelal, en wat er allemaal aan de sterrenhemel te zien is. En het leukste is het natuurlijk als je deze onderwerpen echt kunt beleven. Dus gaan we bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Blaauw Sterrenwacht om sterren te kijken als het mooi weer is, en op reis door het heelal in het Kapteyn mobiele planetarium.

Aanmelden

Je kan je hier inschrijven voor de interesselijst, je krijgt dan bericht zodra de inschrijving voor de volgende cursus open gaat.

Contact

Contactpersoon voor de cursus is Marlies van de Weijgaert. Als u nog vragen heeft, kunt u mailen naar cursus@astro.rug.nl.

Laatst gewijzigd:10 januari 2019 14:30
printView this page in: English