Skip to ContentSkip to Navigation
Kapteyn Astronomical InstitutePublieksactiviteiten

Kapteyn Mobiele Planetarium

Het heelal is gevuld met vele wonderlijke objecten en gebeurtenissen en dankzij het Mobiele Planetarium van het Kapteyn Instituut kunt u die nu van dichtbij meemaken! Bekijk de planeten rond onze zon van dichtbij; Mars, Jupiter en het verre Pluto. Maak een reis van de verste sterren naar het centrum van onze Melkweg. Verbaas je over de meest bijzondere spiraal- en ellipsvormen van andere melkwegstelsels. En ontdek het mysterie van de allesverslindende Zwarte Gaten.

Het Mobiele Planetarium is een opblaasbare koepel van 3,5 meter hoog en 6 meter doorsnede waarin aan de binnenkant interactieve films worden geprojecteerd van de sterrenhemel en al het moois in het heelal. De koepel is bedoeld voor educatieve doeleinden en zal daarom vooral worden ingezet voor schoolbezoeken. In de koepel past ongeveer een hele schoolklas. Als u interesse heeft in een bezoek van de koepel, neem dan per email contact op met planetarium[at]astro[dot]rug[dot]nl. Let er wel op dat de koepel alleen binnen kan worden gebruikt; er is dus een lege ruimte van ten minste 7 bij 7 meter nodig met een hoog plafond. Er is in Nederland een zelfde planetarium in gebruik door NOVA; binnenkort zullen boekingen voor beide planetaria op dezelfde manier plaatsvinden. Het Kapteyn planetarium zal voornamelijk het noorden van het land bedienen, het NOVA planetarium de rest.

Het Mobiele Planetarium met digitale projectie is een initiatief van het Astro-team van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, winnaar Academische Jaarprijs 2008. Realisatie is mede mogelijk gemaakt door het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

In de pers

  • RTV Noord reportage van 26 februari 2010:
Laatst gewijzigd:13 oktober 2016 10:53