Skip to ContentSkip to Navigation
Kapteyn Astronomical InstitutePublieksactiviteiten

Kapteyn Mobiele Planetarium

Het heelal is gevuld met vele wonderlijke objecten en gebeurtenissen en dankzij het mobiele planetarium van het Kapteyn Instituut kunt u die nu van dichtbij meemaken! Bekijk de planeten rond onze zon van dichtbij; Mars, Jupiter en het verre Pluto. Maak een reis van de verste sterren naar het centrum van onze Melkweg. Verbaas je over de meest bijzondere spiraal- en ellipsvormen van andere melkwegstelsels. En ontdek het mysterie van de allesverslindende Zwarte Gaten.

Het Kapteyn Instituut heeft een reizend planetarium voor het basis- en voortgezet onderwijs. Het mobiele planetarium is een opblaasbare koepel van 3,5 meter hoog en 6 meter doorsnede waarin aan de binnenkant interactieve films worden geprojecteerd van de sterrenhemel en al het moois in het heelal. Het planetarium is bedoeld voor educatieve doeleinden en zal daarom vooral worden ingezet voor schoolbezoeken in de noordelijke provincies van Nederland. In de centrale/zuidelijke provincies wordt de dag begeleid door de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie met eenzelfde mobiel planetarium.

In het planetarium passen maximaal dertig kinderen (een hele schoolklas) tegelijk. Er kunnen op een dag ongeveer zes presentaties gehouden worden. Als u interesse heeft in een bezoek van het planetarium, neem dan per email contact op met planetarium[at]astro[dot]rug[dot]nl. Let er wel op dat de opblaasbare koepel alleen binnen gebruikt kan worden. Het is van groots belang dat er dus een lege ruimte van ten minste 7 bij 7 meter met een hoog plafond beschikbaar is.

Op dit moment zijn we bezig met een webpagina waar u online een aanvraag kan doen voor het mobiele planetarium. Tot deze tijd neem per email contact op met planetarium[at]astro[dot]rug[dot]nl

Het Mobiele Planetarium met digitale projectie is een initiatief van het Astro-team van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, winnaar Academische Jaarprijs 2008. Realisatie is mede mogelijk gemaakt door het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

In de pers

  • RTV Noord reportage van 26 februari 2010:
Laatst gewijzigd:16 september 2018 11:51
printView this page in: English