Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekJohann Bernouilli InstituteNieuws

26e Johann Bernoulli lezing maandag 13 april 2015

05 maart 2015
Rien van de Weijgaart
Rien van de Weijgaart

Johann Bernoulli lezing 2015

The Antikythera Mechanism:

intricate high tech in an ancient Greek astronomical computer

Rien van de Weijgaart (Rijksuniversiteit Groningen)

Op maandag 13 april, 2015 om 19:30 wordt de Bernoulli lezing traditiegetrouw gehouden in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen, de toegang is gratis. Teun Koetsier(VU Amsterdam) zal een inleiding verzorgen.

Samenvatting In 1901 ontdekten duikers het wrak van een, rond het jaar 70 n. Chr. gezonken, Romeins vrachtschip bij het Griekse eiland Antikythera. Te midden van de lading bevond zich een groene, gecorrodeerde klomp brons. Toen deze een paar maanden later openbarstte, openbaarde zich het meest intrigerende artefact dat we kennen uit de Oudheid. Bronzen tandwielen en fragmenten van oud Griekse inscripties vormen de getuigen van een tot dan toe onbekend hoog niveau van technologie in de Grieks Romeinse wereld. Dit verbazingwekkende stuk technologie kan het best worden gekenschetst als een mechanische computer uit de 2e eeuw v.Chr. Het volgt en voorspelt cycli gerelateerd aan de zon en de maan. De meer dan dertig aangetroffen tandwielen zijn onderdelen van een ingenieus klokwerk. Hun functie was het volgen en voorspellen van astronomische fenomenen. Recente studies wijzen er zelfs op dat het een planetarium is geweest van alle toen bekende planeten. Sinds de vondst van dit mechanisme heeft men vragen gesteld over de functie. Pas in de middeleeuwen, zo'n 1300 à 1400 jaar later, zijn er mechanismen ontwikkeld van vergelijkbare complexiteit. Ondanks het feit dat we nu een idee hebben van de technische functie, weten we nog weinig over zijn rol in de toenmalige wereld. Waarom is deze technologie verloren gegaan? Of is deze toch doorgegeven aan volgende generaties, leidend tot de ontwikkeling van middeleeuwse klokken?

Rien van de Weijgaert studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden alwaar hij in 1991 bij Vincent Icke promoveerde. Hij werd vervolgens postdoc bij het Canadian Institute for Theoretical Astrophysics in Toronto, was research associate bij het Max Planck Institute for Astrophysics in Garching, in de buurt van Munchen, en werd in 1995 KNAWfellow bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG. Sinds 2004 is hij daar werkzaam als hoogleraar astrophysica.

poster
poster
Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:10

Meer nieuws